StoryEditorOCM
Dalmacijajake snage vlade

Plenković 'pojačan' ministrima posjetio Šibenik: Još više turista doći će u Hrvatsku u 2017.

Piše D. Blažević
15. studenog 2016. - 14:32
andrej_plenkovic12-15112016

Predsjednik vlade Andrej Plenković sa suradnicima, ministricom regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac, ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek te ministrom turizma Garijem Cappellijem, boravio je u utorak u Šibeniku i razgovarao s čelnicima grada i županije.

U uredu župana premijer se sastao s Goranom Paukom, šibensko-kninskim županom te Nediljkom Dujićem, predsjednikom Županijske skupštine, koji su ga informirali o ključnim razvojnim projektima za županiju. 

Tu je prije svega bilo riječi o modernizaciji žile-kucavice županije, brze ceste Šibenik-Drniš-Knin, o preuzimanju Nautičkog centra Prgin od investitra i nastavku rada, te valorizaciji kanala Sv. Ante u Šibeniku i tvrđave sv. Nikole, za što su, kako je kazao premijer, sredstva već osigurana u Fondu kohezije i konkurentnosti, a obećao je obaviti razgovor i s resornim ministrom u vezi unapređenja prometne povezanosti županije.

Župan Pauk izrazio je zadovoljstvo obavljenim razgovorom, a priliku da informira predsjednika Vlade o glavnim projektima grada Šibenika dobio je i gradonačelnik Željko Burić.

- Grad Šibenik nastoji maksimalno iskoristiti sredstva europskih fondova, što pokazuju i konkretni rezultati - kazao je Burić, navodeći kao ključno pitanje rješavanja hipoteka na zemljištu TEF-a, te projekte izgradnje studentskog kampusa u Šibeniku, za koji će projektna dokumentacija u narednih dva-tri tjedna biti poslana nadležnim institucijama, kino Odeon, kao moderni multimedijalni centar u koji je grad već investirao 5 milijuna kuna, i konačno, projekt garaže ispod Poljane koji otvara šanse za opstanak i primjerenu valorizaciju šibenske povijesne jezgre.

Nakon razgovora premijer je komentirao poreznu reformu, konstatirajući kako je s partnerima postignut kvalitetan kompromis i dogovor oko svih 15 zakonskih prijedloga, u koje je ukalkulirana i socijalna komponenta. 

Na opasku novinara kako smo u nekim američkim medijima proglašeni top destinacijom u svijetu što bi nakon reforme i povećanja PDV-a ugostiteljima moglo biti opasno ugroženo, Plenković je kazao kako poreznu reformu treba gledati kao cjelinu, i bez obzira na kretanja u turizmu na Sredozemlju, uvjeren je da će Hrvatska biti i dalje konkurentna, da ostaje i dalje atraktivna destinacija i "siguran sam da će još više turista posjetiti našu zemlju u 2017.", poručio je optimistično.

Za hrvatsku baštinu treba preko milijardu kuna

Predsjendik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je u utorak u Šibeniku potpisivanju ugovora o sufinanciranju Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu (Šibenik) i Drnišu. 

Ugovore je potpisala ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac s ravnateljem Muzeja grada Šibenika Gojkom Lambašom i gradonačelnikom Drniša Josipom Begonjom. 

- Muzej grada Šibenika aplicirao je u siječnju ove godine za projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna, dok je za kulturnu baštinu Drniša osigurano 3,5 milijuna kuna.- Radi se samo o pripremi projektne dokumentacije što će omogućiti da se projekti isfinanciraju i u drugoj fazi - kazala je ministrica Žalac, napominjući kako je ukupna vrijednost natječaja za kulturnu baštinu 380 milijuna kuna, i da će sva ta sredstva biti apsorbirana do kraja godine jer su potrebe za kulturnu baštinu preko milijardu kuna.

 G. Cappelli: Ne mislim o ostavci

Upitan hoće li podnijeti ostavku, zatraže li to ugostitelji od njega, ministar turizma Gari Cappelli otklonio je takvu mogućnost.

- Ne mislim o ostavci nego o kvalitetnijem radu kako bi imali još bolji turistički rezultat iduće godine.

Cappelli je uvjeren da se porezna reforma i veći PDV za ugostitelje neće negativno odraziti na hrvatski turizam, najavio je u idućoj godini otvaranje novih 40-ak hotela te izjavio da već sada, prema trenutnom bukingu, možemo računati na bar 3-4 posto više turista u idućoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:07