StoryEditorOCM
Dalmacijapaprene cijene

Parkiranje na Rivi poskupjelo čak 100 posto! Makarska se po cijenama približila Splitu i Dubrovniku

Piše Nina Glučina
16. ožujka 2018. - 17:22
parking_makarska2-160318

Makarski poteštat Jure Brkan donio novu odluku o parkirališnim zonama, visini naknade, povlaštenoj karti i vremenu naplate smještaja vozila na javnim površinama.

Promjene su najviše vidljive u cijenama ljetne karte, koje su u gotovo svim zonama skočile za 100 posto. Zimske su ostale na postojećim iznosima, a promjena je još bilo u povlaštenim lokacijama i pojedinim ulicama koje su iz druge zone "skočile" u prvu, odnosno iz treće u drugu.

U Ulici kralja Zvonimira, koja je dosad bila u drugoj zoni, a sada je "upala" u prvu (crvenu) zonu, te u ulicama Stjepana Radića, na Obali kralja Tomislava, Plišćevcu, Marineti, te parkiralištima Osejava, Donja Luka, Sinokoša i Živkin dvor vozači će za sat smještaja svojih automobila morati izdvojiti 20 kuna ili 260 kuna za dnevnu kartu. U zimskoj tarifi sat će "koštati" 7 kuna, odnosno 80 kuna dnevno.



Riječ je o sezonskom iznosu koji se barem po prvom satu može mjeriti s parkiralištem na splitskoj Rivi, a na tragu je i pojedinim dubrovačkim zonama, ali u njihovim zimskim varijantama.

U drugu (žutu) zonu s novom odlukom su ušle ulice Molizanskih Hrvata i Alkarska, uz dosadašnje ulice Kralja Petra Krešimira, Don Mihovila Pavlinovića, Franjevački put, Stjepana Ivičevića, Vinogradarsku i Potok. Cijena parkiranja tijekom ljetnih mjeseci po satu će iznositi 15 kuna ili 200 kuna ako se odlučite za cjelodnevnu verziju. Zimi će na istom mjestu sat parkiranja koštati 5 kuna, odnosno 60 po danu.

U treću zonu spadaju sva ostala ulična i izvanulična parkirališta, a na tim mjestima u ljetnom razdoblju naknada će po satu narasti sa šest na 10 kuna ili 130 kuna za cijeli dan. Zimi će sat biti tri kune, a dan 30 kuna. Zimska tarifa vrijedi od 1. listopada do 31. svibnja između 7 sati i 21 sat, a ljetna traje od 1. lipnja do 30. rujna, i to od 6 sati do 24 sata.

To ne vrijedi za parkiralište kod gradske tržnice, na kojem se tijekom cijele godine ne naplaćuje u vremenu od 6 do 12 sati, a koje je namijenjeno za parkiranje vozila kupaca uz maksimalno zadržavanje do 20 minuta. Parkiranje u Ulici Stjepana Ivičevića, točnije odvojak od hitne službe do završetka ulice duž Doma zdravlja se ne naplaćuje prva dva sata parkiranja.

Povlaštene karte dosad su u prvoj i drugoj zoni ljeti iznosile 250 kuna, a zimi 130 kuna, dok je u trećoj zoni ljeti karta bila 80 kuna, a izvan sezone 50 kuna. Po novom su prva i druga zona razdvojene.

U prvoj zoni cijena je skočila za 10 kuna ljeti, dok je u ostalom dijelu godine ostalo "starih" 130 kuna mjesečno. Profitirat će oni s povlaštenim kartama iz druge zone, jer će odsad ljetnu mjesečnu kartu plaćati 180 kuna, a zimi 90 kuna. Onima u trećoj zoni situacija ostaje ista.

Osobe s povlaštenim godišnjim kartama su u gubitku jer se taj pretplatnički oblik, koji se dosad plaćao 1200 kuna za prve dvije zone, te 80 u trećoj, u potpunosti ukidaju. Jedina utjeha im je ta što se već kupljene karte prije stupanja na snagu ove odluke ne poništavaju nego vrijede do njihova isteka.

Povlaštena karta i privatni iznajmljivači

Povlaštena parkirna karta za privatne turističke iznajmljivače s područja grada na uličnim i izvanuličnim parkiralištima trenutno iznosi 1500 kuna mjesečno po jednoj smještajnoj jedinici tijekom cijele godine, a do sada je ta ista povlaštena karta stajala 450 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:15