StoryEditorOCM
Dalmacijatko vlada od brela do gradca?

Ovo je 50 najmoćnijih ljudi Makarske rivijere i Zabiokovlja: listu, dakako, predvode političari, no nisu nam promakli ni 'moćnici iz sjene', a neka imena mogla bi vas posebno iznenaditi

Piše Makarska kronika
3. prosinca 2018. - 16:31
rivijera

Pred vama je popis 50 osoba koje je redakcija Makarske kronike izdvojila kao najmoćnije ljude Rivijere i Zabiokovlja.

Popis je pretenciozan. Naravno da jest jer takvi su svi ovakvi popisi. Pretenciozni i subjektivni. No, popis je i ozbiljan, on zrcali društvenu sliku koju i nije lako uvijek vidjeti. A podložan je i kritici, dapače, kritika je poželjna, jer bez kritike gubi na vrijednosti.  

Vjerojatnost da će svaki čitatelj na popisu pronaći neku osobu koju on ne bi uvrstio, isto kao što će uočiti da neke njemu važne osobe nedostaju, velika je. Blago rečeno. Ali, nije nam bio cilj zadovoljiti sve struje ili lokalne društvene kaste, ni blizu, nego maksimalno profesionalno pred publiku podastrijeti intrigantno i tek naizgled lako štivo.

A prije nego se upustite u češljanje naše liste, tek jedna napomena: redni brojevi ispred dama i gospode koje navodimo ne označavaju njihovo stvarno mjesto na ljestvici moći. A opet, možda i nisu sasvim slučajno baš ovako poredani.  Sami odlučite kojoj ćete se verziji prikloniti...

1. Marko Ožić Bebek

Ne tako davno šef makarskog HDZ-a nekako je uvijek bio sveprisutan ne samo na političkoj nego i društvenoj sceni grada, kiteći se brojnim funkcijama, a njegova aktualna moć na položaju predsjednika Gradskog vijeća nije ništa manja. Naprotiv, Bebek kao prvi čovjek gradskog "parlamenta" je vrlo utjecajan, a bez sumnje i kao iskusni mentor mladim gradskim ocima. Prvi čovjek specijalne bolnice Biokovka ima i kao ravnatelj veliku moć u rukama, a na čelu je i nogometnog kluba koji dobiva najznačajnijie iznose iz gradske kase.

2. Ante Pranić

Uspio je postati gradonačelnikom Vrgorca nakon dvadeset pet godina vladavine HDZ-a. Stalno je svojim djelima prisutan u medijima, kao da je svo vrijeme u kampanji. Postao je sinonim za borbu protiv uhljeba, a kao saborski zastupnik također ima uvijek nešto za reći.

3. Josko Roščić

Među najdugovječnijim je načelnicima u Hrvatskoj. Vlada Baškom Vodom od 1993. godine. Njegova moć seže i dalje od granica Rivijere.

4. Joze Vranješ

Donačelnik Makarske za kojeg mnogi misle da je gradonačelnik. Pristupačan je, aktivan na društvenim mrežama, ponekad i u medijima, a građani to prepoznaju.

5. Hloverka Novak Srzić

Nekadašnja prva dama HRT-a kao članica HSLS-a kandidirala se za makarsku gradonačelnicu, da bi postala gradska vijećnica i neslužbeni koalicijski partner vladajućeg HDZ-a te direktorica Turističke zajednice Makarska. Na toj funkciji pokazuje ambiciju sličnu onoj njezina oca Ante Novaka, negdašnjeg makarskog gradonačelnika.

6. Ognjen Radić 

Pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom ne izlazi u javnost, ne daje izjave, ne izjašnjava se na temu prostornog planiranja, reklo bi se gotovo da ga i nema, ali dok se galerija političara u Bijeloj kući naizmjenično vrti, Radić suvereno kroji gradski urbanizam i pritom ima veliku autonomiju. Dok se javnost može i ne mora baviti kritikom njegova (ne)rada, činjenica je da je ovaj čovjek jači i otporniji od predstavnika bilo koje vlasti do sada.

7. Dragica Vranješ

Saborska zastupnica HDZ-a, kćerka baškovoškog načelnika i friška supruga makarskoga donačelnika (obojica se nalaze na ovome popisu), jedina je predstavnica Rivijere na Markovu trgu, no aktivna je i u lokalnoj organizaciji stranke te u LAG Adrionu čija je predsjednica. Predstavnica je parlamentarne skupštine zemalja s područja Mediterana, a članica je i Nadzornog odbora FINA-e.

8. Ivica Pivac

Prvo lice obitelji koja je odavno prešla granice Vrgorca, a da iz Vrgorca nikad nije otišla. Grupa Pivac u svom portfelju trenutačno ima Mesnu industriju Braća Pivac, PPK Karlovac i Mesnu industriju Vajda, ozbiljno se priprema za preuzimanje Kraša, a širi i hotelski biznis. Domaće pršute, naravno, ne zaboravlja pa upravo dovršava mega pršutanu u gospodarskoj zoni Ravča.

9. Zef Pecollaj

Javno slabo poznato ime, ali kad ga povežete uz naziv "pekara Palma" itekako dobiva smisao zašto je na ovome popisu. S više od dvadeset pekarnica po Rivijeri i ugostiteljskih objekata, Palma prehranjuje stotinjak obitelji, što domaćih što sezonskih radnika. Otvaranje pekare i noćnog bara na magistrali u Baškoj Vodi Pecollaj se upetljao i u noćne živote stanovnika Rivijere jer je taj objekt, narodski znan kao "Zef discotheque", jedini na čitavom Primorju otvoren od nula do 24.

10. Mijo Pašalić

Alfa i omega Apfela, tvrtke koja je odavno prerasla lokalne okvire, te predsjednik Uprave malonogometaša Novo vrijeme Apfela koji su pod njegovim vodstvom ne samo osvojili prvu titulu prvaka Hrvatske, nego se i plasirali među 16 najboljih momčadi Europe.

11. Mate Jujnović

Došao je iz Novog Zelanda i novac uložio u autobuse. Vlasnik je Prometa Makarska, Autopoduzeća Sinj i splitskoga autobusnog kolodvora. Osebujan lik. Kad on daje intervju, novinar se ne mora bojati da će ostati bez naslova. Problem je samo što ne voli novinare.

12. Jure Brkan

Nekoć direktor Turističke zajednice i hotela Osejava, a sada gradonačelnik i šef makarskog HDZ-a, dakle od njega teško da moćnijega čovjeka na Rivijeri može biti. Ako ne vjerujete, pitajte ga, sve primjedbe i komentare građana redovito zaprima jednom tjedno u svom uredu.

13. Oliver Kumrić

Od prosinca prošle godine prvi je čovjek Instituta IGH, tvrtke s više od 500 zaposlenih. Poslovna biografija mu je takva da ga uskoro, bez sumnje, možemo očekivati i na nekoj nećemo reći važnijoj ali svakako uočljivijoj stepenici, recimo u Vladi...

14. Borislav Boćo Vuković

Sportski direktor MNK Novo vrijeme Apfel vjerojatno je najzaslužniji za makarsko futsalsko čudo. U klubu je od njegova osnivanja, on ga je praktično i osnovao davši mu jedinstveno ime na svjetskoj sportskoj karti, i korak po korak doveo ga u podnožje vrha Europe, tamo gdje još nijedan sportski kolektiv s Rivijere nije bio.

15. Dražen Glavina

Zapovjednik DVD-a Makarska ujedno je i županijski vatrogasni zapovjednik, prvi među jednakima i zaslužnima što požari na Rivijeri i diljem županije nemaju katastrofalne posljedice.

15. Žanamari Perčić

Ako je ovo lista pravih influencera, onda je Žanamari jedina uistinu zaslužuje tu titulu. Ona je prvi "hashtag" Rivijere. Iako se načelno bavi glazbom, Tučepljanka je popularna na apsolutno svim društvenim mrežama i to na nacionalnom nivou. Otkako je 2004. godine pobijedila na TV emisiji Hrvatski idol ne prestaje nizati "followere".

16. Matko Burić

U prvom krugu lokalnih izbora osvojio je gotovo šezdeset posto glasova i tako smijenio višedesetljetnu vladavinu HDZ-a u Gradcu. Kažimo i da je Burić praktički u čitavoj Dalmaciji jedini SDP-ov kandidat koji je tada uspio preoteti vlast nekom HDZ-ovcu.

17. Ivana Miočević Franić

Na ovome se popisu nalazi kao predstavnica SOS Osejave, građanske inicijative koja je dobro protresla makarsku društvenu, napose političku scenu koja je pokazala kako im nije problem "za našu stvar" skupiti i 5000 potpisa. Bez obzira na hinjeno ignoriranje gradskih otaca, nakon SOS Osejave u Makarskoj više ništa nije isto.

18. Darijo Antunović

Alfa i omega makarskog strip festivala možda, poput svih kulturnjaka, ne može očekivati veliko razumijevanje političkih struktura jer oni uglavnom ne znaju što znači angažman bez interesa, ali sasvim sigurno uživa respekt svake političke garniture do sada. Profesionalac cijenjen u turističkom sektoru, bivši izvršni direktor KTC Jadran sastavni je dio i sportske priče o Novom vremenu kao šef organizacijskog odbora.

19. Joško Lelas

Dugogodišnji čelni čovjek Hotela Makarska, gdje je došao još 2005.godine, ostao je na čelu Uprave i s dolaskom Valamara, a od posljednjih funkcija valja spomenuti i funkciju potpredsjednika Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Lelas uza sve to ima i nezanemariv politički background kao član Gradskog odbora HDZ-a.

20. Kristina Šalinović

Umirovljena manekenka još uvijek je traženo i važno lice na hrvatskoj modnoj pozornici. Njezina riječ i preporuka i dalje imaju težinu, a drukčije i ne može biti jer svjetska slava, za razliku od nacionalne, ne blijedi tako lako.

21. Jakša Medić

Predsjednik Uprave Hotela Baška Voda godinama je na čelnoj funkciji ove hotelske kuće, a ujedno je i direktor tvrtke "Uvala borova Podaca" koja upravlja novom Moreniom u Zaostrogu. Medić je na vodećim funkcijama gotovo tri desetljeća, a mrlje vezane za njegovu ulogu u postupku privatizacije Hotela Brela nisu mu naštetile.

22. Dada Batinić

Kolumnistica portala Index, književnica, refleksologinja, ali prije svega izrazito duhovita i inteligentna osoba čije će se provale prepričavati generacijama. Dadu Batinić ne treba posebno predstavljati, pogotovo kad nekome kažete "to je ona Makaranka što je pisala o gostima i iznajmljivačima". Svima je jasno da je to dama s našeg popisa najutjecajnijih.

23. Milan Ravlić

Građevinski poduzetnik svakako više nije angažiran kao u "zlatnim vremenima", a ne može se reći da se nije približio objema najjačim strankama pa je javna tajna kako su najznačajniji gradski projekti davani njemu u ruke. Njegovo carstvo prebacuje se s građevine na turizam, ali Ravlić koji se izborio za svoju poziciju i kapital i ovako "oslabljen" i dalje je utjecajan.

24. Ante Miličić

Načelnik općine Podgora nedodirljiv je lik u svome kraju. Cijela Podgora pod njegovim je uzdama.

25. Tonči Kurilj Jabuka

Vlasnik tvrtke Inženjering Georad i hotela Park već godinama odrađuje brojne građevinske poslove diljem Rivijere, ali i diljem Hrvatske od kojih je posljednji bio projekt bilo uređenje Trga Poljana u Šibeniku i angažman u istarskoj Funtani.

26. dr. Josip Bekavac 

Ortopedu iz Brela hodočasti pola Dalmacije. Dolaze iskrivljeni, vraćaju se ispravljeni.

27. Ivan Vučko

Vlasnik firmi Sigma plus i Drvotehnika godinama raste, ne toliko u Makarskoj koliko u Zagrebu. U metropoli Vučko ima pogon na 3000 m2 s izložbenim salonom, a brojka zaposlenih mjeri se u desecima i stalno raste. U Makarskoj u kojoj se ugasila gotovo sva proizvodnja Vučko je i dalje stabilan što ga neosporno stavlja na ovu listu.

28. Zoran Premeru

Direktor Premisa, jedine makarske tvornice, dakle proizvodnog pogona, čiji prihodi značajno rastu svake godine pa su lanjski iznosili 8,5 milijuna kuna. Ove je godine proizvodnja sladoleda povećana s 1400 na 2000 litara na sat, u tvornici je pokrenuta školu slastičarstva, a za Premisove sladolede zainteresirani su i kupci iz Dubaija

29. fra Nediljko Šabić

Kontroverzni tučepski župnik neupitno je moćan ne samo u crkvenim nego i inim krugovima, bilo poduzetničkim ili političkim. Fra Šabić je oduvijek privlačio i pažnju medija svojim istupima, a ta mu pažnja nesumnjivo godi. Šabiću imponira drugovati s jednim Jabukom ili Bandićem. Svako toliko iskoči s nekim novim projektom u župi u kojoj se sigurno s razlogom zadržao iznimno dugo.

30. Mario Tomaš

Nagrađivani vlasnik konobe Kalalarga svoj je ugostiteljski objekt, zahvaljujući stručnosti i kvalitetnim suradnicima, pretvorio u najpoželjniju gastro oazu u Makarskoj u kojoj ljeti organizira kuharske show programe za turiste, dok je tijekom cijele godine Meka za domaće bonkuloviće. Tko nije jeo u Kalaragi, nije bio u Makarskoj.

32. Alen Bokšić 

Alen Bokšić.

33. Mate Granić

Čovjek koji iz sjene vuče mnoge konce. Visoka hrvatska politika bez njega i njegovih promišljanja još uvijek je nezamisliva. Kažu dobro upućeni kako sve ono dobro što čujete od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dolazi iz njegovih usta. Hm, znači li to da mu moć ipak pada i da ga dogodine nećemo vidjeti na ovom popisu?

34. Renata Gudelj

Dugogodišnja ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice, dopredsjednica HDZ-a i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinska neumorna je i u stranačkim i u školskim projektima.

35. dr. Damir Mendeš

Poznati makarski oftamolog povukao se iz politike i ne da ga se više vidjeti u javnom političkom životu, a nakon izbacivanja iz Upravnog vijeća Doma zdravlja, gdje je ustao protiv ravnatelja Dragomira Petrica, ostao je i bez te funkcije. No iako nije oficijelno prisutan, javna je tajna da uvijek ima što reći stranačkim kolegama ako ga pitaju za konzultacije. A nije da ga ne pitaju.

36. Davor Šegota

Trenutno je Šegota na čelu dviju kulturnih udruga, Zlatoustih i Tempeta. Iako svaki put u javnim istupima zvuči rezignirano zbog kronične ignorancije vladajućih garnitura, pa se stoga i ne bi moglo reći da je utjecajan, Šegota je zapravo neumoran i bez njegovog utjecaja teško je danas zamisliti kulturni život grada. Svaki nastup njegovog amaterskog kazališta dobiva nevjerojatnu podršku sugrađana pa se može reći da je Šegota stekao svojevrsni autoritet.

37. Marija Lelas

Gradska vijećnica HDZ-a i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe godinama se uspješno "bori" za Dom i njegove korisnike kojima na sve moguće načine pokušava udovoljiti u što ugodnijem boravku unatoč kroničnom nedostatku radne snage

38. dr. Mate Kasalo

Šef makarske Hitne pomoći. Probitačni i ambiciozni doktor očito nije neznalica i kad su u pitanju politička retorika i logika jer prilično dobro nameće prioritete koje ga tište kao medicinara, a otkad je došao na čelo makarske ispostave primjetan je rast voznog parka, šminkanje ambulante, te uopće bolja dinamika stavljanja aktualnih tema na tapet.

39. Željko Vlaho

Vlaho se ove godine opet vratio u fotelju ravnatelja Glazbene škole Makarska. Ostavio je tu poziciju tek na kratko, jer ipak se njegovo ime godinama poistovjećivalo s tom funkcijom, s titulom prvog čovjeka glazbenog obrazovanja na Makarskoj rivijeri.

40. Nera Stipičević

Počela je kao wannabe zvjezdica iz talent showa, da bi dogurala do omiljenog lica (i glasa) nacionalnih medija. Nadarena i pametna. I utjecajna. Ove je godine, recimo, okupila dvadesetak svojih kolega glumaca, sve redom poznatih faca, i s njima usred Zagreba snimila spot za obranu Osejave.

41. Ivica Mijačika

Književnik, umjetnički direktor originalne manifestacije "Ka kultura u tučepskim zaseocima" i nekadašnji umjetnički ravnatelj Makarskog kulturnog ljeta od kojeg je napravio festival s nagradama "Osmijeh Biokova" pokretač i voditelj Teatrina Grdelin, nedavno je objavio monografiju Ka kulture "Posuđeni u lijepo" koju su znalci lijepoga odmah uvrstili u jednu od ukoričenih senzacija godine.

42. dr. Alma Grebo

Zahvaljujući internistici i voditeljici makarskog stacionara, kao i svih stacionara i dijaliza u Županijskom domu zdravlja, na tisuće Makarana je u oronulom zdanju Doma zdravlja dobilo primjerenu i adekvatnu liječničku skrb i prije svega human pristup, posebno u zadnjim danima svoga života. Almi to građani Makarske neće zaboraviti.

43. fra Branko Brnas

Župnik i gvardijan u samostanu Sv.Marije u Zaostrogu nekoć je bio i dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Kölnu. Fra Brnas je poštovan ne samo kao gvardijan nego i kao turistički vizionar kojega za mišljenje pitaju i turistički radnici. Puno je učinio na obnovi samostana, ali i komercijalizaciji njegova dijela. Ovaj župnik zna što znači raditi na turističkom proizvodu.

44. dr. Ivo Visković

Čovjek koji je pomogao na svijet donijeti pola Makarske i okolice. Kad se pod Biokovom kaže "ginekolog", misli se, jasno, na doktora Viskovića. Deficitarnost tog zanimanja i činjenica da je pomogao brojnim ženama i ostao im u lijepom sjećanju, dovodi ga na ovaj popis.8. Zeff Pecollaj (Andrea)14. Žanamari Lalić (Andrea)44. dr. Ivo Visković (Andrea)

45. Kruno Žulj

Građevinski poduzetnik s baškovoškom adresom sam ne zna koliko zgrada na Rivijeri ima. Toliko je moćan da mu nakon javnog priznanja o davanju mita općinskom načelniku s početka ovoga popisa, nitko od pravosudnih tijela države Hrvatske nije pokucao na vrata. K tome je nedavno najavio i gradnju prve javne kuće u Hrvatskoj.

46. Marko Raos (Vinko)

Ujak premijera Andreja Plenkovića. Samo to bi bilo dovoljno. A nije samo to.

47. Mirjan Brkić

Vlasnika kavane i slastičarne Romana u javnosti se već spominjalo i kao suvlasnika Williams kladionice. Ima i nekih mračnih detalja koji se vežu uz Brkićevo ime, a o kojima su pisali BiH mediji, ali o tome nećemo ovom prilikom. U svakom slučaju Brkić je u Makarskoj sve utjecajnije ime, a izabran je i u Skupštinu TZ-a kao jedan od dva ugostitelja s liste. Teško je vjerovati da će stati samo na popularnoj trendseterskoj slastičarni s obzirom na zaleđe i ambicije.

48. Dinastija Židić

Teško je izdvojiti nekoga iz obitelji Židić na ovu listu, eventualno Anelu Židić kao ravnateljicu makarskog vrtića koja osim stranačke uživa i podršku solidnog dijela kolegica, ali s imenovanjem Stanislava Židića, njezinog rođaka i nećaka dugogodišnjeg HDZ-ovca Mate, na mjesto predsjednika Mladeži HDZ-a nametnuli su se Židići upravo kao, rekli bismo dinastija, pogotovo ako podsjetimo da je i sestra aktualne ravnateljice Marija bila gradska vijećnica. Tata Mate ima staža u Gradskom vijeću, a ima iskustva i u korisnim transferima koji su ga doveli u brojne odbore i vijeća.

49. Marko Šapit

Nakon prisilnog odlaska Drage Ćosića, postao je prvo lice sportske redakcije HTV-a. Nije, istina, to toliko moćna pozicija kao nekoć (slučaj Ćosić), ali još uvijek jamči “veliku gledanost”.

50. Aleksandar Jakir

Povjesničar i bivši dekan Filozofskog fakulteta u Splitu ugledno je i važno lice na hrvatskoj intelektualnoj sceni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:17