StoryEditorOCM
Dalmacijapovuci potegni

Otočić Mrduja idućih godinu dana je u posjedu Šoltana

Piše PSD.
26. srpnja 2014. - 21:49
"Pobijedila je Šolta"- tako je, nakon dvadeset minuta potezanja otočića Mrduje u sedmom srazu Bračana i Šoltana, odlučio Časni sud. Po prvi put su Šoltani uknjižili dvostruku uzastopnu pobjedu i u ukupnom skoru poveli 4:3.

Pobjedu su proslavili paljenjem bengalki, sirenama s brodova, uz taktove svoje limene glazbe, pjesmom te skokom u more. Šoltanima je pripao i Posjedovni list u kojemu stoji da je do idućeg susreta, dakle, za godinu dana ,Mrduja njihova.

„Naših brodica bilo je više, a pomogao nam je i vitar odnosno „kurenat“ koji je bio naš saveznik, a protivnik Bračana. U svemu tome mi smo se bolje snašli i zasluženo pobijedili“- kazao je zadovoljni i sretni šoltanski općinski načelnik Nikola Cecić-Karuzić istaknuvši kako Mrduja i ovakva druženja Bračane i Šoltane spajaju.

Zaželio je svom kolegi općinskom načelniku Milne Frani Loziću brz oporavak jer mu je svega nekoliko sati prije novog megdana pozlilo pa je završio u splitskoj bolnici.

Bračane je umjesto oboljelog Lozića predvodio njegov zamjenik Ivan Prebanda koji je obećao kako će se Bračani za idući susret bolje pripremiti i organizirati.

Brodica je, priznali su organizatori, bilo nešto manje nego prijašnjih godina, ali želje kod natjecatelja da se Mrduja konopom dugim 300 metara povuče ne svoju stranu nije bilo ništa manje.

Bio je to pravi spektakl na moru koji privlači sve više navijača , znatiželjnika. i stranih turista. Riječ je, naime, o jedinstvenoj manifestaciji jer je nepoznato da igdje u svijetu dvije suprostavljene strane otok žele dobiti potezanjem konopa i to iz brodica na vesla.

Među šoltanskim brodicama bila je jedna koja je vijorila brazilsku nacionalnu zastavu, a među navijačima bio je bračni par Nedo i Anita Cecić koji su u posjet rodnom kraju svojih roditelja stigli iz daleke Australije, iz grada Perha.
„Kad se vratimo u Australiju imat ćemo o čemu pričati. Ovoga nema nigdje na svitu“- rekoše u glas

I Milnarani su imali jaku međunarodnu podršku. Bio je tu bračni par Jakson, on Englez, a ona iz Japana. I za ženu izlazećeg sunca ovo je bilo ono što se dugo pamti.

„Imamo kuću u Sutivanu i jasno navijali smo za Bračane. Eto nas opet i iduće godine“- potvrdila je englesko-japanska kombinacija.

Na strani Bračana bio je i Amerikanac John Jager, a u brodicama je bilo i djece što su njihovi roditelji i nonoti objasnili potrebom da se od malena uče potezanju konopa i Mrduju



IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:14