StoryEditorOCM
Otocidrama kod pustinje blaca

Zrakoplov Cessna srušio se na južnoj strani Brača: Unesrećeni stigli u KBC Split; Iskusni pilot za ‘Slobodnu‘ otkriva što je spasilo živote pilota i dvoje putnika

Piše Dalmacija SD
28. lipnja 2022. - 11:54

NOVO 14:00 - Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su da je pilot srbijanski državljanin, a njegovi suputnici su austrijski državljani.

13.20 - Unesrećeni su stigli u KBC Split.

-------------------------------------------------------------------------

Sportski zrakoplov marke Cessna 172 jutros je pao na južnoj strani otoka Braču, istočno od poteza od uvale Vela Farska prema Pustinji Blaca.

Na terenu su bračke ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policajaca koji su nakon potrage i uz pomoć dronova utvrdili točnu lokaciju pada aviona i mjesto stradavanja posade.

Prema neslužbenim informacijama, preživjelo je svo troje putnika koji su sami i zatražili pomoć, i to šaljući poruke nakon što su izgubili kontrolu nad zrakoplovom.

Kako doznajemo, dvije osobe su teško ozlijeđene, a jedna lakše. Helikopterom se upravo prevoze prema Kliničkom bolničkom centru u Splitu. 

Neslužbeno doznajemo da je letjelica registrirana u Mađarskoj, a u njoj su jutros bili pilot i dva putnika koji su imali zakazan panoramski let i uzletjeli su s piste Zračne luke Brač. Prvi problemi registrirani su u 9.22 sati, a letjelica je locirana u 10.17 sati na području Pustinje Blaca.

Kako doznajemo iz Područnog ureda Civilne zaštite Split, dojava o padu zrakoplova stigla je u 9.36 sati od kontrole leta. Pilot se javio u 9.44 sata da su svi živi, no da trebaju pomoć. 

Civilna zaštita izdala je priopćenje za javnost:

- U zrakoplovu se nalaze tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti.

Prema riječima iskusnih pilota koje smo kontaktirali, ključni trenutak za preživljavanje mogao bi biti odluka da se zrakoplov prinudno spusti na brački kamenjar, a ne u more u Hvarskom kanalu, jer bi upravo udar aviona u površinu mora i posljedično potonuće bio koban.

USKORO OPŠIRNIJE...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 21:25