StoryEditor
OtociNE SMETA IM KORONA

Zaljubljeni u Hvar, dalmatinsku spizu i klape: Maria i Gilberd iz Wollsdorfa su više od tri desetljeća vjerni Vrboskoj

10. kolovoza 2020. - 21:35
Maria i Gilberd Fank iz WollsdorfaMirko Crnčević/HANZA MEDIA

Rijetki su gosti kao što su Maria i Gilberd Fank, odgojiteljica u vrtiću i umirovljenik iz austrijskog Wollsdorfa. Oni još od 1988. svake godine ljetuju u Vrboskoj, hvarskoj Maloj Veneciji, ponekad dolaze čak i dva puta godišnje.

Nisu izostajali ni u vrijeme Domovinskog rata – probijali su se kako su znali i umjeli, sada ih nije spriječila ni pandemija koronavirusa, opet su tu na škoju gdje će provesti tri tjedna odmora.

– Za Hvar smo se odlučili baš na prvu, zato što smo na internetu vidjeli da je to otok s najviše sunčanih sati na razini jedne godine u Hrvatskoj, a kada smo već stigli u pitoresknu Vrbosku imali smo sreću da smo u obitelji Damjanić (Traudel i Vladimir) pronašli odlične domaćine. Budući da smo vrlo aktivni i po prirodi radoznali upoznali smo de facto svaki kutak škoja, posebno su nam se svidjeli Humac i Grapčeva špilja, a inače uživamo u morskim radostima, najčešće se kupamo u Rapi kod Maslinice. To je za nas najbolje ljetovanje – uglas govore Austrijanci.

Dobro su upoznati s čak šest vrijednosti kojima se otok Hvar diči, a pod zaštitom su UNESCO-a, osobito obožavaju laganu mediteransku hranu i dobru klapsku pjesmu. Traudel i Vladimir su toliko s njima povezani da ih praktično smatraju familijom, kuća im je uvijek otvorena dok su god oni živi. A mi smo onda tako važne (i vjerne) goste pitali imali li štogod što ih i ne oduševljava kada putuju u Lijepu našu ili, pak, za vrijeme odmora u Maloj Veneciji?

– Sada u putovanju imamo dvije granice i dva režima plaćanja vožnje autocestom, dakle, puno veću komplikaciju. U Vrboskoj su izgleda problem škovace, ljudi svakakav otpad odbacuju odmah uz cestu – to nas zaista čudi, to nije normalno. Nekadašnji škver i fabrika sardina se doslovno raspadaju i to usred mjesta, dobro je da netko ne nastrada ispod tih ruševina. Čudi nas da je sve to dopušteno, a pogotovo što zasigurno škodi lokalnim poduzetnicima, pa smo skloni vjerovati da će Hrvatska napokon iznaći pravna rješenja da se takve stvari ubuduće ne događaju – rekli su nam Maria i Gilberd, ali s napomenom da će se oni unatoč svemu vraćati svome omiljenom ljetovalištu, dokle god budu mogli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 02:51