StoryEditor
Otocinapunit će se konobe

Zahuktava se jematva na našem najsunčanijem otoku: hvarski plavac pod nogama mladih makedonskih liječnica

18. rujna 2020. - 09:16
Angela i Andrea Stoimenova u badnju gnječe grožđe  Mirko Crnčević

Jematva se na otoku Hvaru zahuktava, poslije bijelih i francuskih crnih sorti na red je došao i čuveni plavac mali, najpoznatija vinska sorta na škoju.

Stari otočani su oduvijek tvrdili da vruće i sušno ljeto dobro puni konobe, no sada smo već debelo zašli u rujan, a premda epidemiološke prilike ne ohrabruju, turista još uvijek ima. Dvije sestre, Angela i Andrea Stoimenova, mlade i zgodne Makedonke, podrijetlom iz Prilepa, nakon 2016. opet su se vratile Jelsi.

Obje su liječnice, a Andrea je i specijalizantica plastične kirurgije, no uz sve svoje obveze uspjele su pronaći dva tjedna vremena za odmor na plodovima bogatom otoku, čak su se uključile i u proizvodnju plavca malog.

– Nama to ništa nije strano, dolazimo iz zemlje koja također ima svoja dobra vina. Nedaleko od Prilepa je i Tikveš, središte makedonske vinske proizvodnje s tradicijom duljom od 120 godina, a ovdje smo opet na Hvaru, koji se reklamira kao otok vina. Iako ima suvremenu tehnologiju, naš srednjovječni domaćin kod kojeg smo smještene, ponudio nam je da i mi sudjelujemo, jednostavno nas je ubacio u badanj i rekao da će vino biti puno bolje kad na grožđe ženska noga ugazi – uglas kažu simpatične sestre.

Njegovi susjedi se čude što mu je palo na pamet, potajno govoreći "popio je dvije umjesto jedne tablete prije nego što su Makedonke u akciju krenule, morao je da ga srce ne bi izdalo". Supruga mu nije ljubomorna, ali je ipak okrenula glavu na stranu, naročito kad je nasmijanim gošćama s "pumpinom" do struka noge prao od mošta. Njima se sve to očito svidjelo, pa su obećale da će doći i idućeg ljeta, žele usporediti vina od prošle i ove godine.

image
Angela i Andrea Stoimenova u badnju gnječe grožđe
 
Mirko Crnčević

Kad se odmaraju u Jelsi, sestre Stoimenove na dan-dva odlaze i u druga mjesta, te su oduševljene vinogorjem na južnim padinama otoka. Drago im je da se puno toga još uvijek radi ručno, po starinsku, posjetile su grad podno Španjole i Paklene otoke, a pred njima je još tura do Bola na Braču. Nakon toga se vraćaju u svoje ordinacije, a dolaze jesen i zima – vrijeme kada će živjeti od lijepih uspomena s našeg najsunčanijega škoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 10:01