StoryEditor
OtociKLJUČ U BRAVI

Za posao u otočnom dućanu javilo se čak 40 kandidata iz Amerike, Kanade i Irske, ali glavna trgovkinja na Sestrunju je - poštarica Zdravka

Piše Božana Sviličić
2. prosinca 2021. - 09:40

Od kada je prije tri godine zatvorena jedina prodavaonica na Sestrunju, problem na tom otočiću, površine samo 15,41 četvornih kilometara i petnaestak kilometara udaljenom od Zadra, nije radna snaga nego tvrtka ili obrt koja bi tamo ponovno otvorila dućan.

Na oglas za djelatnika u lokalnoj trgovini kojeg je Mjesni odbor još u proljeće 2019. godine objavio na Facebooku stiglo je čak 40 molbi iz svih krajeva svijeta. Za posao na otočiću u zadarskom arhipelagu javili su se ljudi iz Amerike, Njemačke, Kanade, te Irske različitih dobnih skupina, zvanja i obrazovanja.

- Zamisli da imaš posao na otoku u zadarskom arhipelagu, osiguran stan na cijelu godinu dok radiš i plaću za ono što radiš. Uz to idu i sunce, more i netaknuta priroda.

Sve što trebaš je odlučiti se upustiti u takvu idiličnu avanturu. A ta avantura zove se trgovac/trgovkinja na otoku Sestrunju - pisalo je u oglasu koji je kroz nekoliko minuta postao viralni hit.

Iako je ubrzo pronađen radnik za "mali dućan", poslovni prostor do danas nema "investitora".

- Našli smo osobu koja bi radila u trgovini, no nema trgovačkog društva koje bi otvorilo tgrovinu. Kontaktirali smo trgovačke lance, no nitko ne želi otvoriti trgovinu na otoku.

Jedan od dva učiteljska stana, čeka na useljenje djelatnika, ali ne možemo otvoriti tgrovinu – kaže Nenad Šužberić, predsjednik Mjesnog odbora Sestrunj.

Iako je problem tijekom sezone bio privremeno "premošten" privatnom kombi-trgovinom koja je namirnice i ostale potrepštine na otok dovozila brodom dvaput tjedno, utorkom i subotom, sada u hladnijim mjesecima boduli su ostali i bez toga.

Za sve svoje potrebe pedesetak mještana Sestrunja, školja koji administrativno pripada Općini Preko na otoku Ugljanu, mora "potezati" do Zadra u čemu im, uz djecu i druge članove obitelji, već duže vrijeme pomaže poštarica Zdravka Dilber.

- Obično subotom idem u Zadar gdje mi živi obitelj, pa usput obavim spizu i donesem kome što treba. Osim preko mene, mještani nabavljaju ono što im treba uglavnom preko djece koja žive u Zadru, tako da im oni namirnice svakodnevno šalju brodom.

Kombi - brod je prestao voziti tako da je sada to jedini način nabavke namirnica. Nije lako, ali naučiš živjeti s tim. Život na otoku je specifičan - kaže poštarica Zdravka.

Sestrunjci su godinama imali trgovca i malu prodavaonicu, no čovjek koji je u njoj radio je 2019. godine otišao u mirovinu i dućan je od tada zatvoren.

"Butiga" je godinama opstajala uz izdašnu pomoć Općine koja je trgovca plaćala dodatna četiri sata kao komunalnog radnika. Uz to lokalna vlast je radniku u trgovini cijelo vrijeme osiguravala stan i podmirivala njegove režije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 16:13