StoryEditor
OtociSUKOB INTERESA?

‘Vijećnica koja se bunila protiv ogromnog proširenja jedinog hotela u dalmatinskom gradu naglo je zašutjela otkad je dobila restoran od tvrtke koju vodi - predsjednik Vijeća‘. Evo kako uzvraćaju prozvani političari

Piše Sandra Barčot
4. svibnja 2022. - 08:57
Restoran 'Adrmiral' godinama je poslovao u prizemlju Hrvatskog doma (zgrada u sredini), a desno od njega nalazi se hotel 'Tamaris'Tom Dubravec/Cropix

"Vrije" u Komiži, stanovnici se prepucavaju oko rekonstrukcije hotela "Biševo", jedinog u tom viškom gradiću, koji bi se trebao proširiti na čak 700 ležajeva, što se mnogima ne sviđa.

Otvoreni rat u javnosti se vodi kako bi trebalo izgledati novo turističko zdanje iznad plaže Gusarice – treba li ostati u dosadašnjim gabaritima ili se (ipak) povećati? Našoj redakciji obratili su se predstavnici inicijative "Zadnja linija obrane viške arhitekture" smatrajući kako u cijeloj priči ima i sukoba interesa.

- Gradska vijećnica i predsjednik Gradskog vijeća su u sukobu interesa, jer je Edo Bogdanović, predsjednik Vijeća, kao direktor "Biševa", ali i hotela "Issa" i "Tamaris" u Visu, ustupio "Tamarisov" poslovni prostor u Visu, preciznije atraktivni restoran na samoj rivi, u prizemlju prepoznatljive zgrade Hrvatskog doma, uz neznatnu ili nikakvu naknadu, obrtu "Peškarija" gdje je jedan od suvlasnika komiška vijećnica Mari Greget.

image

Mari Greget je bivša direktorica Turističke zajednice Komiža i osnivačica Nezavisne liste Movi se

Tom Dubravec/Cropix

Ona je bivša direktorica Turističke zajednice Komiža i osnivačica Nezavisne liste Movi se koja je pokrenula inicijativu kako bi se megalomanski projekt proširenja hotela čim prije stopirao. No, iskoristio je Bogdanović svoju funkciju za nelegalno, izravno pogodovanje samo da se njegovo ime više ne povlači po objavama Movi se, ustupajući restoran upravo vijećnici Greget – upozoravaju iz spomenute grupe, te dodaju:

- Sada su te rasplamsane "strasti" zbog najavljene rekonstrukcije hotela, naglo splasnule. Nema više prozivki, inicijativa od strane Greget je sada utihnula! Rekli bismo, sve je riješeno na stari politički način - stjecanjem privatne materijalne koristi.

Osobe koje su se obratile našoj redakciji pitaju se znaju li za taj "posao" dioničari mirovinskog fonda "PBZ Croatia osiguranja" koji je vlasnik triju hotela na škoju, te tvrde kako u cijeloj priči ima posla i za državne istražne institucije.

Komentar smo zatražili od vijećnice Greget, koja je na lanjskim izborima bila i kandidatkinja liste Movi se za komišku gradonačelnicu Komiže:

- Ovo je apsurdna tvrdnja! U Vijeće sam izabrana s liste koju su formirali građani Komiže s ciljem borbe za javni interes. Naš stav o izgradnji hotela "Biševo" je isti od prvog dana. Želimo novi hotel, ali objekt koji je primjeren Komiži u svim aspektima.

Bila je informacija kako investitor želi izgraditi hotel od 700 ležajeva i takav projekt nismo imali namjere podržati, no polovicom ožujka, investitor je predstavio projekt gradskim vijećnicima i u njemu nema riječi o 700 ležajeva te je on znatno drugačiji od prvotnih informacija. Trenutno čekamo studiju utjecaja na okoliš i formalni nacrt projekta kako bismo odlučili kako ćemo glasati na sjednici.

Lokalna zastupnica tvrdi kako "sukoba interesa u svezi planiranog unajmljivanja prostora u Visu apsolutno nema":

- Riječ je o prostoru koji nije u vlasništvu ni Grada Komiže ni tvrtke koja je investitor u hotel "Biševo", niti gradski vijećnici spadaju pod Zakon o sprječavanju sukoba interesa, stoga mi nije jasno kako mogu biti u sukobu interesa. Edo Bogdanović je član Uprave tvrtke koja je vlasnica navedenog prostora i nije mi ga "dao" on.

Ugovor o najmu još nije potpisan, a ako bude, najamnina koju ću plaćati da bi u prostoru otvorila restoran, sasvim sigurno će biti tržišna. Želim raditi, a budući da je i nas otočana i poslovnih prilika na Visu nažalost malo, vrlo je rijetka mogućnost poslovne suradnje s potpuno nepoznatim osobama, s kojima nismo u nekoj poveznici. Sve se može zlonamjerno dovesti u kontekst sukoba interesa. Želim stvoriti nešto što će mojim sugrađanima i gostima oplemeniti boravak na otoku.

Slično navodi i Bogdanović, prozvani predsjednik Uprave hotelske kuće "Modra špilja" i član poslovodstva tvrtke "Vis" koje zajedno u vlasništvu imaju i tri spomenuta hotela:

image

Edo Bogdanović, predsjednik Uprave 'Modre špilje' iz Komiže i član poslovodstva tvrtke 'Vis'

Arhiv SD

- Oštro odbacujem tvrdnje o navodnom sukobu interesa jer nisu točne. Prostor restorana "Admiral" u Visu je u vlasništvu tvrtke "Vis" u kojoj sam jedan od članova Uprave. Poslovanje trgovačkog društva se vodi po ekonomskim principima i transparentno. Restoran je bio uglavnom zatvoren i to primarno zbog nedostatka radnika, a u onih nekoliko mjeseci rada, ostvaren je gubitak zbog velikih fiksnih troškova.

Restoranu treba ozbiljno renoviranje i repozicioniranje kao ugostiteljski proizvod, te se tvrtka odlučila za davanje u zakup s namjerom ostvarivanja prihoda od zakupa, a ne gubitka od vlastitog poslovanja u ovoj godini – ističe Bogdanović, dodajući:

- U interesu nam je razvoj turističke ponude i kvalitetna suradnja s otočanima. Prostore želimo dati u najam poduzetnicima Visa koji su upoznati sa svim izazovima i specifičnostima poslovanja na otoku koje se uvelike logistički razlikuje od poslovanja na kopnu, čime smanjujemo i poslovni rizik odustajanja od unajmljivanja. Stoga želimo ugovoriti zakup sa "Peškarijom", u kojem je suvlasnica i Mari Greget, budući da ih smatramo pouzdanim partnerima.

Njezino bogato iskustvo rada u turizmu i ugostiteljstvu nam je jamstvo kako će svojom ponudom obogatiti kvalitetu sadržaja Visa, od čega će "Vis" imati posrednu financijsku korist. To što je Greget gradska vijećnica, nema nikakve veze s ovom poslovnom odlukom, te se nadam kako insinuacije o navodnom sukobu interesa neće navesti potencijalnu zakupnicu da odustane.

Čelnik hotelskih kompanija tvrdi da su "prozivke neutemeljene" i dodaje kako tvrtka "Vis" nema obvezu raspisivati javni natječaj za davanje prostora u zakup jer ima autonomno pravo, kao i svaki drugi poslovni subjekt u Hrvatskoj, prostor u svom vlasništvu dati u zakup po tržišnoj cijeni.

- Insinuacija da kao predsjednik Gradskog vijeća i to grada u kojem se prostor ne nalazi, trgujem prostorom u privatnom vlasništvu druge osobe kako bi "kupio" mir u Vijeću, zaista je neugodna i vrlo ozbiljna - rezimira Bogdanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 07:20