StoryEditor
Otoci‘50 NIJANSI ZELENE‘

Velo Grablje: Levanda je othranila brojne otočne obitelji i zato je, koroni unatoč, slavljena i ove godine

28. srpnja 2020. - 21:54
Žetva levande navrh etno-eko sela u pratnji harmonikaša  Udruga ‘Pjover‘

Udruga "Pjover" je u Velom Grablju, surađujući s mještanima, Gradom i TZG-om Hvara te ostalim podupirateljima, uspješno organizirala 12. festival levande (24. i 25. srpnja).

Dakle, i ove godine je, unatoč pandemiji koronavirusa, održana tradicionalna manifestacija posvećena biljki koja je othranila brojne otočne obitelji, a započela je žetvom levande (uz harmoniku) navrh etno-eko sela i radionicom suhozida, u što je bila uključena udruga "4 grada Dragodid".

- Mi jednostavno ne možemo dopustiti da povijest tek tako izblijedi, festivalom želimo odati počast našim precima, čije plodove rada i danas uživamo. U Velom Grablju Bartul Tomičić 1928. sadi prve nasade levande, njegovu viziju, iako u početku osporavanu, kasnije su slijedili svi, te je sredinom stoljeća naše selo bilo jedno od najvećih proizvođača levandinog ulja, imali smo čak i 10 posto svjetske proizvodnje.

Dakle, tu su dobri temelji za ovaj festival: prva Ružmarinska zadruga u Hrvatskoj, prvi saditelj, autohtona sorta "Budrovka", kralj levande Lorenco Tudor, nogometni i boćarski klub "Levanda", … kao i superheroj Lavenderman iz Jelse.

Iseljavanje, zapošljavanje u turizmu i požari učinili su svoje, pa zato ovom gospodarsko-turističko-kulturnom manifestacijom danas želimo oživjeti naše selo, svim posjetiteljima pokazati bogatu povijest, a u suvremenim uvjetima ponuditi najbolje od otoka - kazao je Ivan Zaninović-Grande, predsjednik udruge "Pjover".

image
Ivan Zaninović-Grande, jedan od utemeljitelja udruge 'Pjover' i 'Festivala levande' u Velom Grablju
 
Mirko Crnčević

I tako su upravo u tom smislu organizirane razne radionice - aromaterapije, likovna za djecu (Katica Borak i Tina Jukić Banjan) te izrade prirodnih parfema (Maja Mačković). Uz stalni postav izložbe u prostorijama Ruzmarinske zadruge (1892.) upriličena je i gostujuća izložba "Miris pobjede" Creskog muzeja, autorica Irene Dlaka i Inge Solis, a posjetitelji su tijekom festivala mogli razgledati i virtualnu izložbu "50 nijansi zelene", nastalu tijekom pandemije.

Prvog dana manifestacije održano je predavanje o projektu "Etno-eko selo" (Ivan Zaninović), da bi se potom nazočni upoznali s platformom za promociju otočnih proizvoda "O-KUPI OTOK" LAG-a/FLAG-a "Škoji" i LAG-a Brač/LAGUR Brač. Zatim je predstavljanjem nove knjige "Hvarski triptih" - parvi dil Damira Carića u izdanju dolske udruge "Tartajun" obilježena 10. obljetnica bratimljenja tih dviju udruga, a u večernjim satima prikazana je reportaža "Punte Hvara" s istraživačkog puta Pelegrin - Sućuraj Planinarskog društva "Hvar", "Spoon production" i Kina "Mediteran".

image
Lena Milatić iz Vrbanja izlagala je svoje proizvode
 
‘Pjover‘

- Oba dana bio je upriličen tradicionalni sajam proizvoda od levande i otočnih proizvoda, sudjelovalo je više od 30 izlagača s čitavog škoja. Posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnoj ponudi domaćih jela i pića, a da bismo njihov boravak u našem selu učinili što sadržajnijim, drugog dana smo priredili i prezentaciju destilacije levandinog ulja u "Petroli".

Zatim su "O toplom i sušnom razdoblju 2019./20.", "Murva - voće koje pada u zaborav" i "Mitski postanak kralja sušnih područja" bile teme ovogodišnjih predavanja agrometeorologa Marka Vučetića iz DHMZ-a i višeg stručnog savjetnika Stanislava Štambuka iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede - dodao je Zaninović.

No, u subotu navečer održano je i predstavljanje knjige "Otok priča" udruge "PlatFORma" iz Hvara uz scensku igru udruge "Mali grad Faros" (Kristijan Kiki Ugrina), a nakon nastupa muške klape "Galešnik" na novoj festivalskoj lokaciji "Zoga falo Street Fest" festival je zatvoren koncertom "Disco Magic Banda" s predgrupom "Dobri dupini & Bajdo Band".

image
Detalj s radionice suhozida
 
‘Pjover‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 18:15