StoryEditorOCM
OtociSkupili se svi

Velika fešta u Supetru, slavi se Dan grada; klapa Rišpet zabavlja okupljene, mještani nam pričaju: ‘Posla je iz dana u dan sve više!‘

Piše Ivica Radić
29. lipnja 2022. - 21:13

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom javnih priznanja, misnim slavljem i procesijom te velikom pučkom feštom Supetar je u srijedu proslavio blagdan sv. Petra, svog nebeskog zaštitnika i Dan grada. Supetar je, naime, dobio ime po tom prvaku apostolskog zbora i nebeskom ključaru, a nastalo je od imena bazilike sv. Petra koja je bila podignuta na mjestu današnje župne crkve.

Slavlje je počelo svečanom sjednicom Gradskoga vijeća koja je održana u kongresnoj dvorani Bluesun resort Velaris, a na početku je predsjednica Danijela Kirigin pozdravila brojne goste, prijatelje i uzvanike.

image
Ivica Radić

U slavljeničkoj besjedi gradonačelnica Ivana Marković (SDP) koja već devet godina drži ključeve grada u svojim rukama ukazala je na ono što je učinjeno u minulom jednogodišnjem razdoblju te najavila novi ambiciozni program koji će omogućiti nove razvojne iskorake i kvalitetnije uvjete življenja.

Posebno se pohvalila demografskom politikom koja daje odlične rezultate jer je lanjski popis stanovništva potvrdio da je Supetar jedan od devet gradova u Hrvatskoj koji, usprkos katastrofalnim rezultatima na nivou države i činjenici da je na otoku, bilježi porast stanovništva i to za 8,5 posto. Ovdje se već godinama češće čuje plač djeteta nego mrtvačko zvono.

Nadalje, grad Supetar drži u Hrvatskoj, kazala je Marković, treće mjesto po povlačenju europskog novca u odnosu na broj stanovnika, a zahvaljujući tim sredstvima sagrađen je novi Vatrogasni dom te rekonstruirana i obnovljena zgrada Dječjeg vrtića. Osvrnula se i na sudske sporove i prijepore sa hotelskom kućom „Svpetrvs hoteli“ kazavši kako očekuje prijedlog sporazuma koji će ponuditi Vlada Republike Hrvatske bez koje se nastali problemi ne mogu riješiti, ali, istakla je prva žena Supetra, ceste, pomorsko i javno dobro trebaju biti i ostati javno i opće dobro na korist svih stanovnika.

Najvažniji zadatak u nadolazećem razdoblju, prisnažila je supetarska gradonačelnica, jest izgradnja nove zgrade Osnovne škole.

Na svečanoj sjednici zaslužnim pojedincima, udrugama i klubovima dodijeljena su Javna gradska priznanja i odličja.

Najveće gradsko odličje Nagrada za životno djelo posthumno je pripala dr. Milanu Glavaškom koji je preminuo od posljedica koronavirusa. Bio je obiteljski liječnik, voditelj ispostave Doma zdravlja Brač u sklopu Splitsko-dalmatinske županije i viši predavač na Katedri obiteljske medicine Medicinskog fakultetu u Splitu. Dr Glavaški je cijeli svoj radni vijek proveo na Braču, a ostao je u sjećanjima svojih brojnih pacijenata o kojima je nesebično brinuo i kojima je poklonio svoje bogato liječničko i stručno znanje. Priznanje su preuzeli njegov sin Duško i kćerka Stanislava.

Skupno gradsko priznanje zaslužila je supetarska Poljoprivredna zadruga i to za upis Bračkog maslinovog ulja u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Tako je sada zaštićeno na području čitave Europske unije što je povijesni trenutak za bračko maslinovo ulje.

Grb grada Supetra dodijeljen je Jozi Omeroviću za njegov nesebični doprinos u davanju krvi, a sam je osobno krv darovao 101 puta. Uzmemo li u obzir da jedna doza krvi pomaže spasiti do tri Ijudska života, odmah se može shvatiti o kakvoj je nesebičnosti i plemenitosti riječ. Jozo je godinama organizirao i brojne humanitarne akcije te i na taj način pokazao svoju iznimnu ljudskost i veliko srce za mnoge potrebite.

Plaketu grada Supetra dobila je ekipa u lovu na veliku ribu Kluba za športski ribolov na moru ARBUN i to za osvojeno 4. Mjesto na Svjetskom prvenstvu u lovu na veliku ribu u rujnu lanjske godine. Ekipa je nastupila u sastavu Siniša Mažar (kapetan), Marijo Motušić, Miro Vušković i Ante Gospodnetić. Nadalje, zajedno s s ekipom Giričića iz Kaštela osvojili su 2. mjesto u poretku nacija na Svjetskom prvenstvu. Isto tako obranili su drugu godinu uzastopce i naslov državnog prvaka u toj sportskoj disciplini.

Medicinska sestra Majda Pjerotić nagrađena je Plaketom za njezin dugogodišnji i nesebični rad u Javnom zdravstvu. Cijeli radni vijek provela je u supetarskom Domu zdravlja. Četrdeset godina vodila je brigu o zdravlju pacijenata,a generacije je pamte po stručnom i samozatajnom medicinskom radu i neumornoj brizi za bolesne, najranjivije u našemu društvu.

Gradsku Plaketu su zaslužili Ranko Dragičević i Daniel Lončar za organizaciju sportsko-humanitarne utrke „1100 kilometara za 1100 terapija“ – i sav prikupljeni novčani iznos, više od 170 tisuća kuna, doniran je Bračkim pupoljcima, udruzi koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. Oni su napravili pravi poduhvat jer su u 49 dana propješačili najpoznatiju dugometražnu planinarsku stazu u Hrvatskoj “Via Adriatica” i to od rta Kamenjak u Istri do rta Oštra na Prevlaci. Laureatima su nagrade uručile čelnice grada Supetra Ivana Marković i Danijela Kirigin.

image

Preuzimanje nagrade

Ivica Radić
image

Supetarski laureati

Ivica Radić

Na svečanoj sjednici osmorici Učenika Osnove škole koji su sve razrede završili s odličnim uspjehom dodijeljena je novčana nagrada u iznosu od tisuću kuna, a svakom izvrsnom učeniku gradonačelnica Marković je uručila i ružu. To su: Ena Barhanović, Lara Duk, Paola Matas, Nia Pocrnjić, Lara Žuvić, Jurislav Kurte, Leopold Jozić i Laura Roso. U prigodnom programu sudjelovala je vatrogasna klapa „Alegrija“ i mažoretkinje.

Središnju blagdansku misu s procesijom u kojoj su se nosili kipovi svetih Petra i Pavla predvodio je don Ivan Jurin, a na završetku je svima riječi zahvale uputio supetarski župnik don Pave Gospodnetić.

image
Ivica Radić

U večernjim satima priređena je tradicionalna velika pučka fešta na koju su stigli brojni Bračani iz drugih mjesta, ali i turisti kojih u Supetru ima blizu 3500, a sve njih je zabavljala klapa Rišpet.

Riječ mještana

PAUL MATAS, vlasnik ugostiteljskog obrta „Mario“

Zadovoljan sam, turista je sve više i posla je sve više. Dobro smo se pripremili za sezonu, iako dobrih kuhara i konobara uvijek nedostaje. Međutim, imamo dosta iskustva pa se znamo nositi sa svim izazovima. Naš je cilj da i gosti i zaposlenici budu zadovoljni.

ANTE DERADO, vlasnik privatne praonice rublja

Posla je iz dana u dan sve više. Trenutačnu zapošljavam šest djelatnica, a radimo u dvije smjene. Usluge pružamo uglavnom manjim hotelima, privatnim iznajmljivačima, ali i turistima. Robu na pranje nam donose i iz drugih bračkih mjesta. Već razmišljamo kako bi trebalo proširiti svoju ponudu.

SILVIA KALMAR

Prije 15 godina došla sam iz Mađarske sa suprugom i dvoje djece i odsjela u Splitskoj. Odlučilo smo ovdje ostati živjeti i vezati svoju sudbinu. Supetar nezaustavljivo napreduje na svim poljima. Posebno me veseli što se najveća pažnja poklanja djeci i mladima. Zadovoljstvo mi je ovdje živjeti.

GITA DRAGIČEVIĆ, umirovljenica

Puno me veseli svaki napredak Supetra, a pogotovo onaj na kulturnom i duhovnom polju. Supetar je postao ne samo jako turističko odredište već i kulturno središte koje ima što pokazati čitavoj Europi. Taj trend treba nastaviti.

image

Paul Matas

Ivica Radić
image

Silvia Kalmar

Ivica Radić
image

Ante Derado

Ivica Radić
image

Gita Dragičević

Ivica Radić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 20:54