StoryEditorOCM
OtociIMOĆANIN NA ŠKOJU

Velika fešta u maloj župi, pogledajte fotografije sa zaređivanja jednog od rijetkih mladih svećenika: ‘Žetva je velika, a radnika malo‘

Piše Mirko Crnčević
2. svibnja 2023. - 08:20

Predvodeći koncelebrirano misno slavlje, mons. Ranko Vidović, hvarsko-bračko-viški biskup je u hvarskoj katedrali za svećenika svoje biskupije zaredio don Ivana Brstila.

Toj svečanosti nazočili su obitelj i prijatelji ređenika, te veći broj svećenika, bogoslova i vjernika. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića.

Biskup je u svojoj propovijedi istaknuo da je bit svećeničkog zvanja i poslanja naviještanje Riječi Božje, što će Ivan moći obavljati jedino uz puno milosti Gospodina Isusa Krista. Vjernike je pak pozvao da žarko mole ne samo za njega, nego i za sve ostale svećenike, osobito kada osjete da su posrnuli i pali pod teretom svojih slabosti i mana.

Zatim je uslijedio obred svećeničkog ređenja, a tijekom pričesti muški pučki pjevači iz Svete Nedjelje uz orguljsku pratnju Jure Milatića pjevali su himnu svoje župe, himnu Gospi od Centure "Draga, Gospe, Božja mati".

Na kraju misnog slavlja biskup Vidović je čestitao ređeniku te zamolio vjernike da mole za svećenička zvanja, navodeći Isusove riječi: "Žetva je velika, a radnika malo". Stoga je zamolio i Gospodina da pošalje radnika u žetvu svoju.

Ivan Brstilo rođen je u Splitu 22. lipnja 1994. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Potom se 2013. godine doselio s obitelji u župu Sveta Nedjelja, u mjesto Jagodna na Hvaru. Tri godine Teološkog fakulteta pohađao je u Splitu, a dvije godine u Zagrebu na Teološkom institutu družbe Isusove, gdje je i diplomirao.

image
Stipo Marčinković
image

Don Ivan Brstilo s majkom Jakom, ocem Goranom i bratom Josipom

Stipo Marčinković
image
Stipo Marčinković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:28