StoryEditor
Otociskandal na braču

Već 15 godina traje bitka za dragocjenu imovinu u Supetru, pravni stručnjak nema dileme tko je u pravu - gradonačelnica ili imućni poduzetnik. Donosimo dokumente u kojima sve piše

Piše Diana Barbarić
26. travnja 2022. - 15:16

Sezona se već dobro zahuktala, Brač je već pun gostiju, a dobar dio njih ne može vjerovati čemu svjedoče. Doslovce vrije u bračkoj metropoli, a sukobljene strane su Marion Duzich, američki povratnik i najveći brački poduzetnik, te Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra.

Strasti su uzavrele, a od puste vike i galame, teško je ući u meritum. Buka bagera i rušenje zida na ulazu u Duzichev hotelski kompleks jutros je dodatno dovelo do usijanja, kao da nije bila dovoljna drama oko bivše zgrade vatrogasnog doma o kojoj smo izvještavali jučer.

Pripadnici DVD-a se očito ne mire s tim da više neće moći koristiti staru zgradu, a za pravo im daje gradonačelnica. Duzich pak tvrdi da je riječ o njegovoj zgradi koju su vatrogasci godinama protupravno koristili, a on im je to dozvoljavao sve dok nekidan nisu dobili novu zgradu.

Goste Svpetrvs hotela jutros probudila buka bagera, iz uprave bijesni: Ovo je incident međunarodnih razmjera! Svi će saznati za divljaštvo i neistine gradonačelnice Marković!

Jutros srušen zid na ulazu u resort Svpetrvs hotela, situacija pred vatrogasnim domom se smiruje, vatrogasci mirno iznose svoje stvari: Nema nikakve zle krvi između nas i zaštitara

Spor se vodi oko prevrijedne imovine koju je Duzich prije 15 godina kupio od Republike Hrvatske, međutim gradonačelnica Supetra Ivana Marković tvrdi da su se Svpetrus hoteli u vlasništvu Duzicha uknjižili temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji.

Ukratko, on ne može vjerovati da nešto što je odavno kupio od države i platio novcem zarađenim u Americi ne može konzumirati, a gradonačelnica ga optužuje da je dio tih nekretnina zapravo javna imovina koju je on uzurpirao.

Supetrom se ori ‘Zovi, samo zovi‘; video snimka objavljena pokazuje da su vatrogasci ušli u prostor kojeg su čuvali Svpetrusovi zaštitari

Marković objavila da su ‘muškarci u crnom‘ pokušali provaliti u garažu DVD-a Supetar, Duzich uzvraća: Ona je varalica! Zapravo je bijesna jer nije uspjela u još jednoj od svojih podvala

Za komentar pravne drame iz Supetra, a koja je zadnjih dana kulminirala, zamolili smo prof.dr. Hrvoja Kačera, pročelnika Katedre za građansko pravo Pravnog fakulteta u Splitu.

 - Duzich je od države te nekretnine kupio. U bilo kojem kutku zemljine planete to bi u najmanju ruku trebalo značiti da mu država, u slučaju da ne može biti vlasnikom nečega što mu je prodala, vrati sav taj novac s kamatama - uvodno nam je kazao profesor Kačer.

Nakon što je proučio sudska rješenja, profesor Kačer je istaknuo da se i presuda i rješenje o ovrsi odnose na DVD, a ne na Grad Supetar.

- To znači da nekoga u DVD treba pitati zašto je i kako došlo do presude zbog ogluhe. U pravilu se u takvim slučajevima radi o tome da tuženik svojom pasivnošću potvrđuje navode iz tužbenog zahtijeva. Gospođa gradonačelnica se očito stavila na stranu DVD, ali to ne može značiti da je ona stranka i da je uopće legitimirana u svezi toga postupka - tvrdi Kačer.

image

Hrvoje Kačer

Damir Krajac/Cropix

Očito je, drži on, da su Hoteli Svpetrus pokrenuli postupak i doveli ga do kraja.

- Da sud radi onom dinamikom kako bi trebao i morao deložacija bi već bila provedena. Moguće je da je razlog sporosti suda upravo u saznanju da će DVD samo izaći, a interesantno je spomenuti, s obzirom na objavljeno na portalima, da Hoteli Svpetrvs, kao vlasnik imaju pravo retencije, odnosno pravo zadržati imovinu DVD koja se nalazi u predmetnom prostoru do namire svojih tražbina - tumači prof.dr. Kačer i dodaje da to ne uključuje vatrogasna vozila i sprječavanje djelatnosti gašenja koja je u javnom interesu.

Ako nema ugovora o zakupu, nema zakupnine, ali ima naknade štete, ima stjecanja bez osnova, objašnjava pravni stručnjak.  

U jednoj stvari on je decidiran.

- Jasno je, bez ikakve sumnje, da su Hoteli Svpetrvs u pravu glede deložacije, a DVD nije. Konačno, sami su izašli iz prostora i tako doprinijeli da ne nastaje i daljnja šteta, dok gradonačelnica zapravo s tim prostorom i ovom konkretnom izvansudskom deložacijom i nema ništa - tvrdi.

Čudno mu je što se potpuno od javnosti prikriva stanje parničnog spisa u kojemu je Grad u prvom stupnju 2019. godine uspio protiv Duzichevih Hotela Svpetrvs dobiti nepravomoćnu presudu o tome da je vlasnik predmetnih nekretnina, ali je tu presudu žalbeni sud preinačio u 2020. i dao za pravo hotelskoj kući.

- Grad Supetar se obratio najvišem sudu u državi da dopusti reviziju kao izvanredni pravni lijek i ta odluka najvišeg suda je donesena 15.12.2020. i negativna je za Grad, a pozitivna za Hotele Svpetrvs. To stanje je do daljnjeg nepromjenjivo i ne daje Gradu nikakva prava. Jedina promjena je hipotetički moguća ako se Grad obratio Ustavnom sudu RH unutar zakonskog roka od 30 dana od primitka negativne odluke najvišeg suda i ako bi im taj sud dao za pravo, što se jako rijetko dogada, no to zbog kratkoće vremena nije bilo moguće provjeriti - zaključio je prof.dr. Hrvoje Kačer.

 

Presuda P 5274 15 (2) by Slobodna Dalmacija on Scribd

Rješenje o ovrsi DVD by Slobodna Dalmacija on Scribd

2020. - presuda Županijskog suda Split ... igralište Gž-546-2020-2 od 29.04.2020. by Slobodna Dalmacija on Scribd

2021. - rješenje Vrhovni sud 15.12.2020. igralište Revd 3455-2020-2 (1) by Slobodna Dalmacija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2022 23:43