StoryEditorOCM
Otocia najbolji su...

Vatrogasci iz Hvara i vatrogaskinje iz Pučišća odnijeli pobjedu na ‘Vallum festu‘ u Bolu. Nije im bilo lako; konkurencija je bila jaka, a zadaci nimalo jednostavni

Piše Ivana Kapetanović
24. rujna 2022. - 22:39

Međunarodno vatrogasno natjecanje Vallum fest 2022. koje se treću godinu za redom održava u Bolu dobilo je svoje pobjednike. U natjecanju je ukupno sudjelovalo 18 vatrogasnih ekipa, od čega 15 muških i tri ženske, a pobjedu je na koncu u muškoj konkurenciji odnijela momčad iz Hvara osvojivši prvo mjesto, na drugom mjestu bila je ekipa iz Jelse, a na trećem ekipa iz Postojne. Kod ženskih ekipa zlatom se okitila ekipa iz Pučišća osvojivši prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je ekipi Supetar 2, a treće ekipi iz Postojne.

Službeni dio ovogodišnjeg izdanja Vallum festa počeo je u subotu, 24. rujna, točno u 8 sati svečanim postrojavanjem svih sudionika ispred zgrade vatrogasnog doma DVD Bol. Nakon hrvatske i vatrogasne himne koje su otpjevale članice klape Alegrija iz Supetra, prisutne su u ime organizatora pozdravili predsjednik DVD-a Bol Goran Jekić i zapovjednik Stipe Marinković, nakon čega su u razmacima od po desetak minuta ekipe započinjale s natjecanjem koje se odvijalo na četiri različite lokacije na širem području Bola, od Zlatnog rata, preko Dominikanskog samostana sve do samog centra mjesta u luci ispred čuvene bolske vinarije, a sve je u ranim poslijepodnevnim satima završilo na vrlo zahtjevnom poligonu iznad vatrogasnog doma. Ekipe su vješto prolazile vježbe “rušenje mete”, “spašavanje unesrećenih osoba”, “veslanje” i “vatrogasni poligon”, dok su im suci mjerili vrijeme. Oduševljenje izvedbom ovogodišnjeg Vallum festa nije skrivao ni zapovjednik Marinković.

“Iznimno sam zadovoljan, ovogodišnje izdanje Vallum festa za nas je novi iskorak kako u organizaciji, tako i u popularizaciji ovog natjecanja među našim vatrogascima koji su se našem pozivu za sudjelovanje ponovno odazvali u velikom broju.

Posebno smo ponosni što je potencijal natjecanja prepoznat u našoj matičnoj organizaciji, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je ove godine bila i njegov generalni pokrovitelj, što nam, uvjeren sam, jamči daljnji razvoj i napredak u godinama koje su pred nama.

Vallum fest je po našem mišljenju u potpunosti uspio u svojoj osnovnoj nakani, a to je međusobno povezivanje vatrogasaca, od ove godine i izvan granica Lijepe naše s obzirom da su ove godine u njemu sudjelovale i ekipe iz Slovenije točnije Maribora i Postojne. Naša osnovna nakana nije bila provedba samog Vallum festa već zahtjevnijom organizacijom ovog natjecanja dobiti djelotvoran alat za popularizaciju vatrogasnog poziva među našim sugrađanima u čemu smo, uvjeren sam, i uspjeli i što je u konačnici prepoznato od Općine Bol i od Vatrogasne zajednice naše Splitsko-dalmatinske županije koji su dale značajan doprinos njegovoj organizaciji i provedbi.

Svi vatrogasci i vatrogaskinje koji su sudjelovali na Vallum festu 2022. pristupili su natjecanju otvorena srca i maksimalno angažirano na čemu im najiskrenije zahvaljujem. Vallum fest je posebno vatrogasno natjecanje i od sličnih se izdvaja upravo po činjenici da je na gotovo organskoj razini ucijepljeno u život jedne vrhunske turističke destinacije kao što je to Bol, a činjenica da se uspješno održava u trenutku dok je turistička sezona u njoj u trenutku njegova održavanja još aktivna i živa samo naglašava taj dojam.” rekao nam je zapovjednik DVD-a Bol, Stipe Marinković.

Na svečanom zatvaranju natjecanja, tijekom kojega su sve natjecatelje pozdravili načelnica općine Bol Katarina Marčić i pomoćnik GVZ RH za priobalje Joško Grančić,  svim pobjednicima su podijeljene medalje i pehari, a sve je završeno velikim vatrometom i feštom uz jelo, piće i glazbu, koja će trajati do kasno u noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 16:54