StoryEditor
OtociOPET PO PARTIZANIMA

Vandalizam u Dalmaciji: 60 godina nakon postavljanja divljački uništena spomen ploča na kući u kojoj se tiskala partizanska ‘Naša borba‘

Piše PSD
18. prosinca 2021. - 14:00

Prije nekoliko dana zasad nepoznata osoba u cijelosti je uništila spomen ploču partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća – javlja "Antifašistički vjesnik".

Na otoku Braču, u tom napuštenom zaseoku, visoko u brdima stajala je na staroj kamenoj kući ploča s ovim natpisom:

"Jedinstvo brački ljudi i jednostavnost s kojom su razumjeli potrebe svog naroda i povezali u oslobodilačkom ratu svoju sudbinu sa sudbinom Komunističke partije Jugoslavije s Titom na čelu omogućilo je da se u bračkom zaseoku Obršju štampa 1942. i 1943. list Naša borba - organ NOP Brača."

Radi se o spomen ploči koju su 27. srpnja 1961. godine podigli "narod Brača i Šolte" kao podsjećanje na list "Naša borba" koji se tijekom II. svjetskog rata tiskao u kući na kojoj se nalazila spomen ploča.

image
Ploča je ostavljena u miru trideset godina od uspostave neovisne Hrvatske, kako bi se sad netko "sjetio" da mu smeta

Kuća sa spomen pločom bila je zaštićena rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i od rujna 1976. je bila upisana u Registru nepokretnih spomenika kulture.

U rujnu 2021. Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, donijela je Rješenje kojim je određeno brisanje predmetne kuće sa spomen pločom iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. O istome je izvješćeno Općinsko vijeće Općine Nerežišća, koje je, na svojoj sjednici održanoj dana 17. studenog 2021. jednoglasno donijelo Odluku o proglašenju kuće sa spomen pločom prve bračke partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća, zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sve je provedeno u dogovoru s vlasnicama kuće i iste nisu imale ništa protiv predmetne Odluke.

Čini se nevjerojatnim da je, 60 godina od postavljanja spomen ploče, ona nekome toliko zasmetala da ju je razbio na način da je više nije moguće obnoviti, posebice imajući u vidu da na istoj nije bilo nikakvih simbola koji bi nekog mogli uznemiriti pa ma koliko tankoćutan bio.

Uništavanje spomenika prijavljeno je nadležnoj Policijskoj postaji, a pozivaju se svi koji imaju nekakva saznanja o ovom događaju da o istome izvijeste policiju ili djelatnike općinske uprave Općine Nerežišća

Općinskom vijeću Općine Nerežišća biti će predložena izrada replike uništene spomen ploče – piše "Antifašistički vjesnik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 23:53