StoryEditorOCM
OtociIN MEMORIAM

Umrla je poznata Bračanka, Zorica Juričević, profesorica hrvatskog jezika, novinarka koja je pobijedila i rak

Piše DALMACIJA SD
6. veljače 2023. - 14:43

"Razgovaram s tumorom i kažem mu da je gotov, da ja imam više snage od njega i da ću ga pobijediti. Imam puno više oružja od njega, on se hrani mnome, a ja se hranim i borim uz pomoć svih tih silnih onkologa, prijatelja, sestara, lijekova. Pa kako mogu izgubiti?", pričala nam je tako u srpnju 2009. borkinja Zorica (Zorka) Juričević, Bračanka sinjskih korijena kojoj je dijagnosticiran tumor.

Tumor je pobijedila, ali život je donio nove nedaće, pa je tako 2. veljače Zorica zavijek zaklopila svoje oči.

image

Privatni album

Zorica je bila profesorica u tamošnjoj srednjoj školi, radila je i na Radio Braču, bila je skupa sa svojim pokojnim suprugom Zdenkom neizostavna na svim važnijim događajima na otoku.

Prijatelji i rodbina je poznaju kao zabavnu, društvenu i iznimno duhovitu ženu koja je i u najtežim trenucima drugima tjerala suze na oči od smijanja. Voljela je politiku, nije bilo dana da nije čitala svoju ‘Slobodnu‘, i to od prve do zadnje stranice. 

image

S D

Njen sin Nikša je napisao:

Zorica Juričević

1945. - 2023.

Tiho

Odjednom, tiho

Srce ti se ugasilo

Odjednom, tiho

Ruke su ti se ohladile

I usta su utihnula

Oči više nisu gledale

Ovaj svijet bez tebe

Odjednom je postao tako mali ...

Tako mali, tako siv

I bez velikog značenja

Tako prazan, tako tužan

Pun trpljenja

Zato jer mi nedostaješ

Grlim te u mislima

Toliko se trudim

pomiriti se s boli

Toliko se trudim

Disati bez tebe

Je li ti dobro tamo?

Na tom prekrasnom Nebu?

image

Zorica i njen Zdenko 1965. godine

PRIVATNI ALBUM
image

"Iz arhive Supetarskog lita, iz vrimena kada smo bile prijateljice, suradnice, kolegice....volimo te, draga Zorice...", napisala je njena prijateljica Gita Dragičević i priložila ovu fotografiju. 

image

Zorica i njen Zdenko 1975. godine

PRIVATNI ALBUM

I ‘Slobodna‘ je pisala o Zorici, njenoj hrabrosti i nesalomljivom duhu:

− Brali smo masline i uhvatio me je svrbež ispod pazuha, u smjeru lijeve dojke. Napipala sam neku čudnu tvorbu, a budući da sam čitala o tome, znala sam da to nije dobar znak. Početkom siječnja ove godine otišla sam kod onkologinje dr. Nives Ilić, koja je utvrdila agresivni tumor dojke, a poslije je to potvrdila i biopsija. Nakon šoka, zapala sam u neko stanje razmišljanja − imala sam 65 godina, računala sam da je moj put došao kraju i odbijala sam liječenje, misleći da sam proživjela svoje: podigla sam dvoje djece, Anu i Nikšu, htjela sam izgurati još desetak godina, ali, eto, ne biramo kad ćemo se roditi, ni kada umrijeti... − kaže Zorica.

Nakon što ni nakon nagovaranja liječnika nije prihvaćala liječenje, u "obradu" ju je uzeo bračni par Ilić − Nives i Nenad, koji su je informirali, pa uskoro i "prisilili" na terapiju.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix

− Rekli su mi da je moj tumor − eh, kako to čudno zvuči "moj", kao da sam ga htjela − u obliku ježa, te je naokolo pustio antene koje su se zakvačile na tkivo i tako se hrani.

Ja sam onda rekla da sam napokon doznala zašto mi je loš program u kući, jer, eto, antene tumora ometaju televizijski signal. Kazali su i da sam uzgojila cijelo stablo od tumora i da će biti svašta ako se ne prihvatim liječenja: da bi se moglo sve to upaliti, pa da će curiti gnojni sekret, spominjali su i strašne bolove...

I nakon te traumatične "obrade" moje psihe, prihvatila sam liječenje i, evo, sedam mjeseci nakon toga i dalje plešem u tom "valceru", a koliko ću još plesati, ne znam − duhovita je ta Bračanka (rođena Jadrijević - Tomas), koja se jednoga hladnog jutra pred kraj siječnja pojavila i ispred splitske Onkologije.

image
Nikola Vilić/Cropix

− Stajala sam nekoliko minuta i pomislila sam: o, Bože, nitko ne došao u ovu zgradu. Čim sam ušla, iznenadila sam se − sve čisto, uredno, zidovi obojeni u vesele boje, a osoblje kao da je s drugog planeta.

Pozvali su me u sobu s dvadeset ljudi, svi u bijelim kutama, onako ozbiljni, ali ipak s licima nade i najvažnije − ulijevali su povjerenje da zaista znaju što govore i da žele pomoći. Rekli su mi sve o mojem neprijatelju tumoru.

Cijeli tekst Zoričine ispovijesti pročitajte OVDJE.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 23:58