StoryEditor
OtociINTIMNO SLAVLJE

U Sv. Nedilji kršten unuk slavnog vinara, u čast dide i svečanog događaja napunjena je i posebna boca, visoka koliko i mali Zlatan Plenković

Piše PSD
18. listopada 2020. - 19:55
Maleni Zlatan Plenković uz bocu s didovim vinom i etiketom

Neprežaljeni hvarski vinar Zlatan Plenković, čiji je cijeli život, pa tako i odlazak, bio poput filmskog scenarija, dobio je svoga nasljednika, unuka koji je ponio njegovo ime, i koji je kršten u hvarskoj Sv. Nedilji, u Crkvi Sv. Spiridiuna.

Maleni Zlatan Plenković sin je vinareva sina Nikole i nevjeste Klare, a svečani čin se zbio dvije godine nakon smrti jednog od najvećih imena koje je dala hrvatska enološka scena.

U tu čast, dakako, napunjeno je i etiketirano posebno izdanje butelje, u ovom trenutku visoke gotovo jednako koliki je i maleni Zlatan Plenković.

image
Krštenje je obavljeno u najužem krugu


Velikog vinara ove se godine, o godišnjici smrti, prisjetio i portal vinskeprice.com, koji je objavio Plenkovićevu vrlo zanimljivu životnu ispovijest.

– I ja bih sebe mogao proglasiti ludim! Jer, sve što sam radio, od djetinjstva, radio sam drukčije od drugih. Takva mi je bila sudbina.

Nakon što sam završio osnovnu školu, brat je već bio na studiju, sestra je bila mala, otac je bio bolestan i morao sam ostati.

Probao sam kasnije studirati, ali nitko to nije mogao financirati. Probao sam otići i u Njemačku, ali i od tamo sam se vratio doma pomoći materi da se barem sestre školuju i da ostanemo nekako svi na okupu - pričao je u tom intervjuu Zlatan Plenković.

A ispričao je puno toga, i kako je njegov otac 1953. godine počeo "raditi turizam na južnoj strani Hvara", u mjestu bez struje i vode.

"Kad sam u Njemačkoj vidio kako tamo rade moji prijatelji, pomislio sam, da ako tako budem radio doma možda ću i preživjeti. A i bit ću doma!

image
Zlatan Plenković u svom podrumu u hvarskoj Svetoj Nedilji
Tom Dubravec/Cropix


I tako sam odlučio vratiti se i ostati doma, počeo sam nešto raditi, vezao se za to što radim i više se od toga nisam mogao odvojiti! Vidio sam kako je svojedobno otac započinjao turizam, vidio sam u tome perspektivu i okrenuo sam se u tom smjeru.

Na ideju o proizvodnji vlastitog vina ponovo sam došao 1985. godine. Bio sam u nekoj turističkoj komisiji za otok Hvar te sam u Zagrebu u Intercontinentalu morao sudjelovati na nekom sastanku predstavnika svih dalmatinskih općina.

Dođem tamo, a domaćini nas ponude nekom litrenom bocom zatvorenom pivskim čepom, i kažu: "Ovo je od Enjingija, prvo hrvatsko privatno vino punjeno u boce!".

Tada sam rekao – kad može on, mogu i ja. Došao sam doma i iste godine u rujnu kupio od nekog Srbina šest drvenih bačvica. I tako je krenulo..." - dio je memoara velikog Zlatana Plenkovića.

Bilo bi lijepo da i maleni krene didovim hrabrim stopama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 20:27