StoryEditor
OtociULOŽEN 9,1 MILIJUN

U Supetru sa zakašnjenjem otvoren obnovljeni vrtić: moderno uređena ‘Mrvica‘ ugodan je smještaj za 189 mališa

19. rujna 2020. - 19:19

Na prigodnoj svečanosti roditeljima i javnosti predstavljena je obnovljena zgrada Dječjeg vrtića "Mrvica" u Supetru, u čiju je rekonstrukciju uložen 9,1 milijun kuna.

Riječ je o modernom i energetski učinkovitom objektu na kojemu su primijenjeni svi standardi zelene gradnje. Tako je obnovljeno krovište i vanjska fasada, te je kupljena nova, suvremena kuhinja koja zadovoljava i najzahtjevnije standarde. Postavljena je nova LED rasvjeta i nove električne instalacije, te je uveden novi sustav grijanja i hlađenja. Obavljeni su radovi u kotlovnici, radovi na unutarnjoj oblozi i vanjskih zidova. Izmijenjena je i vanjska stolarija, a uz sve ostale unutarnje radove, vrtić je opremljen novim namještajem.

– To je dokaz koliku brigu gradska vlast poklanja najmlađima, a novostvoreni uvjeti i prostori omogućit će još bolju i kvalitetniju brigu za mališane predškolske i jaslične dobi, što je naša trajna zadaća. I ovim činom želimo poslati poruku javnosti što Grad Supetar čini za svoje predškolce – kazala je u prigodnom slovu supetarska gradonačelnica Ivana Marković, uz napomenu da je novac osiguran iz više izvora, a ponajprije uz pomoć sredstava Europskog fonda te kreditnog zaduženja HABOR-a.

Zbog svih tih zahtjevnih radova kasnio je dva tjedna i početak pedagoške godine, pa je zbog toga ravnateljica Dječjeg vrtića Irena Caglević još jednom uputila riječi isprike roditeljima. Međutim, s druge strane već su dobili brojne pohvale na obavljenom poslu i uvjetima koji su stvoreni rekonstrukcijom.

Dječji vrtić "Mrvica" pohađa 189 djece, od kojih su 59 jaslične dobi koja su raspoređena u četiri skupine. Po broju polaznika supetarska je predškolska ustanova bez premca na Braču, a sigurno bi joj pozavidjele i pokoje gradske sredine. Dok s mnogih strana u Hrvatskoj stižu žalopojke o drastičnom padu broja djece i novorođenih, dotle se u supetarskom vrtiću već godinama traži mjesto više. Ipak, doznali smo, ove godine upisani su svi oni koji su zadovoljavali zadane kriterije, a to znači da je upisano 25 djece jasličke dobi i 10 djece u vrtićke programe. Posljednje dvije godine broj upisanih u toj predškolskoj ustanovi porastao je za 19,5 posto. O "mrvicama" brigu vode 22 odgojiteljice, a tu je i stručni tim.

– U posljednju godinu i pol Grad Supetar je u predškolski odgoj uložio više od 18 milijuna kuna, što u nove projekte što u financiranje redovne djelatnosti dječjeg vrtića – prisnažila je gradonačelnica Ivana Marković.

Sve je to rezultiralo time da je Supetar između deset gradova u Hrvatskoj s najvećim iznosom sufinanciranja cijene vrtića, a samo je u dva projekta, a to su rekonstrukcija temeljne vrtićke zgrade i uređenje prostora za nove jasličke grupe, izdvojeno 11,7 milijuna kuna. Međutim, na tome se neće stati jer je gradonačelnica Marković najavila kako uskoro kreće proširenje još jednog krila Dječjeg vrtića, izgradnja pristupne ceste te još jednog igrališta u izdvojenom dijelu vrtića. Ohrabruje da su najveći gradski razvojni projekti u Supetru usmjereni u ulaganje u djecu i mlade.

item - id = 1045449
related id = 0 -> 1135163
related id = 1 -> 1135032
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:49