StoryEditor
Otocizaštićena vrsta

U moru kod Šolte iz neposredne blizine snimljeni veliki kitovi, u Jadranu nisu viđeni već tri godine

Piše Hina
19. travnja 2020. - 16:07
Screenshot

U blizini Šolte uočeni su u subotu kitovi koji su zalutali u Jadransko more, doznaje se u nedjelju od profesora s Odjela za studij mora splitskog Sveučilišta Alena Solde.

"Radi se o tzv. velikom kitu ili perajaru koji su zaštićen vrsta i ne smije ga se uznemiravati," rekao je Soldo za Hinu.

Dodao je kako se ne može precizno znati koliko ih je bilo u blizini  Šolte.

Podsjetivši da u Jadranskom moru kitovi ne žive jer za njih u Jadranu nema dovoljno hrane, profesor Soldo je kazao kako  kitovi povremeno iz Mediteranskom mora zalutaju u Jadran.

Posljednji put kitovi perajari su u Jadranu viđeni prije tri godine kod Malog Lošinja.

"Pošto je Jadran zatvoreno more dogodi se katkad da se kitovi koji zalutaju u njega izgube i ne znaju se vratiti u Mediteransko more te se ponekad desi njihovo nasukavanje kao  što je to bio slučaj prije nekoliko godina na talijanskoj  strani Jadrana", objasnio je Soldo.

Po njegovim riječima, kitovi-perajari su bezopasni za plovila na morskoj površini, ali mogu biti opasni za profesionalne snimatelje u podmorju.

"U takvim slučajevima, ovi kitovi znaju upotrijebiti svoje ogromne peraje koje mogu biti opasne po snimatelje ako ih udare njima", kazao je Soldo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 12:28