StoryEditor
OtociSVE (NI)JE PO ZAKONU

Tvrtka ‘A1‘ na brzinu postavila ‘antene‘ na krov poznatog hvarskog hotela, građani negoduju: Sve službe se prave da ništa ne znaju, a mi smo ugroženi!

Piše Mirko Crnčević
3. prosinca 2021. - 10:51
Hvar, 031221. 'A1 Hrvatska' je s pomocu dizalice na krovu hotela 'Bodul' u Hvaru instalirao golemi sanduk s elektronickom opremom, Na slici je trenutak podizanja sanduka,Mirko Crncevic

Hvarski vijećnici su na inicijativu grupe građana prvi u Hrvatskoj donijeli odluku da se obustavi uvođenje baznih stanica telekomunikacijske infrastrukture 5G tehnologije na području te jedinice lokalne samouprave, dok se ne dokaže da ona nema negativan utjecaj na ljude i okolinu.

No, sve to prikupljanje lokalnih političkih bodova jednim je potezom preskočio mobilni operater "A1 Hrvatska", koji se doslovno "ušuljao" u Križnu luku i pomoću autodizalice na krovu hotela "Bodul" iz sustava kompanije "Sunčani Hvar", postavio veliki sanduk s komunikacijskom opremom.

Građani su se odmah pobunili, dio ih je zabrinut za svoje zdravlje, drugi smatraju da uređaj narušava izgled tog dijela Hvara, a iznajmljivači se žale da će postavljena konstrukcija zakloniti turistima pogled na more, čime gube na kvaliteti i cijeni smještaja.

Zna se i da operateri za takvu uslugu vlasnicima zgrada plaćaju naknadu te da ih je kad se jednom "dosele" vrlo teško "istjerati". Najgorljivija među protivnicima aktualnog zahvata je Nives Tomasović, ravnateljica Muzeja hvarske baštine.

- U gradu nije dopuštena montažna gradnja, niti bilo kakva dogradnja bez dozvola. Sudeći po brzinskoj montaži dogradnje na hotelu, radi smještaja bazne telekomunikacijske stanice, očito postoje iznimke.

 Učinjeno je to bez informiranja gradskih službi i javnosti. Hotel je vlasništvo "Sunčanog Hvara", tvrtke u vlasništvu stranaca kao što je i "A1 Hrvatska", pa se čini da se aranžmani ovakve vrste rješavaju ne samo izvan Hvara nego i izvan države. Hotelskim objektima dogradnja se čitavih prekobrojnih katova dopušta čak i u staroj gradskoj jezgri, gdje se inače ne tolerira povećanje gabarita postojećih građevina – kaže Tomasović.

Budući da se tvrtka "Sunčani Hvar" hvali "odnosom s lokalnim zajednicom", pa smo preko glasnogovornice Marzije Marti uputili upit predsjednici Uprave Gordani Tomičić da pojasni kako je došlo do suradnje s operaterom i postavljanja opreme, ali smo ubrzo dobili (ne)očekivani odgovor da "nemaju komentara vezano za tu situaciju".

Gradonačelnik Rikardo Novak nam je poručio da i oni imaju saznanja o događanju i da pokušavaju doći do točne informacije o namjeni postavljenog objekta.

- Riječ je o petmetarskom objektu na krovu hotela koji se brzo postavlja. Građani nazivaju i pišu prijave, gradonačelnik u sve to navodno nije upućen, komunalna služba nema raspoloživih djelatnika koji bi obavili očevid i proveli odluke o komunalnom redu.

Policija je ispitala slučaj, ali gradi se dalje. Građevinska inspekcija radi samo utorkom pa onaj tko bez papira započne graditi u srijedu imat će do dolaska inspektora cijeli tjedan vremena za dovršiti posao, a vjerojatno i duže.

Ovakav primjer bezobzirnog djelovanja investitora s jedne strane i loše organiziranih mehanizama zaštite naseljenog prostora i prirode izaziva revolt i frustraciju građana, osobito jer se radi o gradnji uređaja koji zrači, pa je kao takav zasigurno štetan za ljude i okoliš – uvjerava ravnateljica Tomasović.

Zatražili smo komentar zbivanja i od tvrtke "A1 Hrvatska" u kojoj tvrde da za navedenu lokaciju imaju "suglasnosti i odobrenja nadležnih tijela te je u skladu s propisima koji se primjenjuju u RH na elektroničku komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu".

- Radovima se pristupilo zbog zahtjeva stanovništva i gostiju za dodatnim poboljšanjem signala i performansi, osobito u ljetnim mjesecima.

Izgradnji infrastrukture pristupa se temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima kojim se propisuju uvjeti izgradnje elektroničke komunikacijske opreme, kao i temeljem Uredbe o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme koju je donijela Vlada, a koja propisuje mjerila za izradu te uvjete i način planiranja infrastrukture u dokumentima prostornog uređenja.

Dakle, postavljanje i puštanje u rad baznih stanica podložno je strogoj pravnoj regulativi – naglašavaju u telekomunikacijskoj kompaniji.

Dio građana Hvara prisjetio se primjera iz 2019. godine kada je tadašnji splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon 15-godišnje borbe građana uspio u traženju uklanjanja HT-ova odašiljača s Gradine u naselju Kamen, jer su mještani bili uvjereni da su zbog teleoperatera i njegove opreme mnogi ljudi oboljeli od karcinoma, a neki i umrli.

Stoga i Hvarani imaju pravo i obvezu braniti svoj prostor od onih koji ugrožavaju kvalitetu života, pa i sam život ako službe već za to nisu sposobne ili nemaju volje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2022 17:01