StoryEditor
OtociPRAVA SLIKA HRVATSKE

Tužni apel iz Psihijatrijske bolnice Ugljan: Pomozite, imamo 400 pacijenata, nedostaje odjeće, posteljine, bolesnici nemaju čarape, a kamoli patike

Piše Matea Gugić Magaš
8. prosinca 2020. - 18:55

– Dobila sam odobrenje ravnatelja Psihijatrijske bolnice Ugljan, u kojoj radim 16 godina, da je moguće održati akciju prikupljanja robe (jakne, hlače, majice, gaćice, papuče, posteljinu... može i ljetna roba) za naše pacijente, kojih imamo oko 400, od toga oko 300 muških i oko 100 ženskih. Naime, ti pacijenti nemaju čarape, a kamoli patike... – dio je teksta laboratorijske tehničarke Psihijatrijske bolnice Ugljan Martine Šušić (35), čija je objava pokrenula lavinu reakcija kako u Zadru, tako i šire, ali je ujedno pokrenula i niz pitanja o tome u kakvim uvjetima borave pacijenti ugljanske bolnice.

Nakon što je apel o prikupljanju odjeće i obuće za pacijente koji su često na marginama društva i sustava stavila na društvene mreže, ni sama nije očekivala takav odaziv.

Šokirana sam

– Iskreno, pozitivno sam šokirana! Znam koliko je ljudima teško u današnjoj situaciji, koliko su plaće mizerne i kako ih je mnogo ostalo bez posla, no unatoč tome ponovno smo kao narod pokazali da imamo veliko srce i sluha za one kojima je pomoć najpotrebnija – rekla nam je Martina, te dodala kako se do sada odazvalo 300 ljudi!

– Akcija prikupljanja paketa održat će se ispred bivšeg "Mercatora" u Zadru u četvrtak 17. prosinca, od 16.30. S obzirom na brojne reakcije i najavljene dolaske, upozoravam sve da se obvezno pridržavaju epidemioloških mjera i da paze na sebe i druge. Kažem vam, nisam razmišljala o ovako velikom odazivu, čak sam posudila samo jedan kombi iz naše bolnice, a sada sam sigurna da će nam trebati bar još jedan – rekla nam Martina, koja ipak ne misli da je učinila nešto veliko. Kaže:

– Nemojte puno o meni!

No, mi moramo barem napisati da ova 35-godišnjakinja svaki dan, već 16 godina, putuje iz Ruplja, gdje živi, na Ugljan, na posao.

Nećemo milostinju

Kada je svoju zamisao o prikupljanju donacija prenijela ravnatelju bolnice na Ugljanu Mladenu Mavaru, on ju je objeručke prihvatio. Svjestan je ograničenih uvjeta u kojima bolnica skrbi o pacijentima, no, tvrdi, mediji su mnogo toga izvukli iz konteksta.

image
Ravnatelj Mladen Mavar: Novcem od Ministarstva pokrivamo isključivo tekuće stvari Jure Mišković/Cropix
Jure Miskovic/Cropix

– Mi ne tražimo milostinju, nikog nikad nismo molili za pomoć, no ljudi moraju znati da ne funkcioniramo kao ostale bolnice, već novcem od Ministarstva pokrivamo isključivo tekuće stvari, poput lijekova, hrane, struje i vode. Novac za više presvlaka pacijenata, koji često ne znaju raspolagati s odjećom, nemamo...

Imamo dvije krojačice koje nam pomažu koliko mogu. Upravo zbog toga rado prihvaćamo akcije koje razne pojedine grupacije, udruge ili pojedinci samovoljno organiziraju i doniraju nam – naglasio je ravnatelj Mavar, dodajući kako više od 300 pacijenata i oko 40 korisnika nemaju nikakvih novčanih primanja, a većina njih nema obitelj ili ih ne posjećuju te kao ustanova moraju vlastitim sredstvima u potpunosti brinuti o njima.

Pomaže im i Matija

Pomaže im i Matija iz Sutomišćice

S druge strane, paralelno s akcijom koju je pokrenula Martina Šušić, još je jedna djevojka željela pomoći pacijentima Psihijatrijske bolnice na Ugljanu. Naime, Matija Lončar, apsolventica socijalnog rada iz Sutomišćice, i sama je odlučila pokrenuti humanitarnu akciju na svom otoku.

– Ako imate odjeće koja je očuvana i netko bi ju mogao koristiti, moći ćete to donijeti u simboličnom vremenu darivanja, od Svetog Nikole do Svete Lucije (13. prosinca), od 10 do 12 sati i od 17 do 19 sati, u Dom u Sutomišćici i ostaviti na predviđenom mjestu.

Važno je da je odjeća čista i bilo bi dobro da je topla. Potrebno je i donje rublje, posebno čarape, a možete donijeti i posteljinu, deke i prekrivače... – stoji u njezinoj objavi, gdje je naglasila kako je moguće donijeti svoj doprinos i u trgovinu "Bure", također u Sutomišćici, gdje se prikupljaju i novčane donacije, s kojima će, u dogovoru s osobljem bolnice, kupiti razne potrepštine koje manjkaju korisnicima.

Zahvaljujući ovim ženama, pacijenti bolnice na Ugljanu zasigurno će ove blagdane provesti na način koji ni sami nisu mogli zamisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 16:50