StoryEditorOCM
Otociapel s hvara

‘Turističke vodiče država tjera na prosjački štap!?‘: strukovna udruga usprotivila se otvaranju tržišta inozemnoj konkurenciji, no Ministarstvo ih ne sluša

17. veljače 2021. - 15:06
Poznavanje lokalnih priča i duha sredine u kojoj žive vodiči ne može se nadomjestiti 'štrebanjem' podataka s interneta  Krešimir Lendić

Udruga vodiča otoka Hvara, koja okuplja 20 aktivnih članova, kao dio Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH), u proteklom razdoblju više je puta isticala veliki problem koji će nastati za tu struku i interpretaciju naše kulturne baštine i povijesti ako se usvoji prijedlog izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Ako se u konačnici ne prihvate njihove sugestije, potpredsjednica otočne udruge Karmen Barčot smatra da će to dovesti do prešutnog ukidanja zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.

– Izmjene zakona ne donose ništa dobro za budućnost struke turističkih vodiča, kao ni za budućnost interpretacije kulturno-povijesne baštine na zaštićenim lokalitetima. Budući da nismo zadovoljni prijedlozima zakonskih izmjena, uputili smo Ministarstvu turizma argumentirane prijedloge ZDTVH-a uz primjere zaštite iz drugih zemalja Europske unije, kao i detaljno očitovanje na e-savjetovanje – navodi se u dopisu koji je lokalna udruga vodiča uputila hvarskom gradonačelniku Rikardu Novaku, s prilozima prijedloga, tražeći od njega da ih podrži u borbi za zaštitu digniteta struke, ali i toliko važnog očuvanja zaštićenih lokaliteta.

Degradacija baštine

Poteštat je to i učinio kao prvi čovjek jednog od izvorišta bogate povijesne i kulturne baštine naše zemlje. Naravno, nitko pametan ne podržava rad nelicenciranih inozemnih vodiča u Lijepoj našoj, na što upozorava krovna Zajednica koja okuplja 21 udrugu iz svih krajeva Hrvatske.

image
Na otoku sa čak šest zaštićenih vrijednosti upisanih na UNESCO-ovu listu itekako su svjesni važnosti domaćih vodiča
 
Jakša Kuzmičić

– Najavljena liberalizacija tržišta koja bi omogućila strancima da bez potrebne edukacije koju prolaze svi hrvatski vodiči, uz minimum znanja o našoj povijesti, preuzimaju ulogu interpretatora hrvatske baštine, značila bi degradaciju našeg odnosa prema povijesti i kulturi. Najavljenim izmjenama Zakona dovest će se izravno u pitanje i radna mjesta naših građana, i to u situaciji u kojoj je njihova struka ionako izuzetno pogođena posljedicama pandemije.

U gradu s najstarijim komunalnim kazalištem u Europi, na otoku sa čak šest zaštićenih vrijednosti upisanih na UNESCO-ovu listu, u regiji prebogatoj baštinom na svakom koraku, itekako smo svjesni važnosti domaćih vodiča. Poznavanje lokalnih priča, osjećaj za duh prostora u kojem žive, življenje onoga o čemu se govori, ne može biti nadomješteno nikakvom literaturom dostupnom na internetu – tvrdi gradonačelnik.

Položi i vodi

No, Ministarstvo turizma nije prihvatilo niti jedan prijedlog turističkih vodiča na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, pa one idu u daljnju proceduru i trebale bi biti donesene tijekom idućih mjeseci. Time će se omogućiti državljanima Europske unije da mogu položiti ispit i voditi turiste po Hrvatskoj, dok će obrazovanje biti pojednostavljeno.

image
Hvarski gradonačelnik Rikardo Novak podržao je lokalne vodiče
 
Ante Čizmić/Cropix

U tom smislu bi postojao jedan opći dio ispita jednak za sve, a posebno bi se regionalno polagalo za zaštićena područja. O toj temi u četvrtak je u Saboru izlagao IDS-ov zastupnik Marin Lerotić, koji je naglasio da se u ovom slučaju nije vodilo dovoljno računa o važnosti uloge vodiča za hrvatski turizam, a upravo o njihovu znanju, kompetentnosti i motivaciji uvelike ovisi kako će gosti koji nam dolaze doživjeti našu zemlju i pojedine lokalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 09:52