StoryEditorOCM
Otocinovi sadržaji

Tonka Ivčević otkrila nam je što je sve novo ovoga ljeta u Komiži i na Visu, pohvalila se: ‘Najbolji smo, prvi smo!‘

Piše Sandra Barčot
24. srpnja 2023. - 12:55

Komiža je dobila prvi otočni coworking prostor, čime taj grad na zapadnoj strani otoka Visa, postaje ljetna tehnološka oaza.

U Bašti su uređene prostorije za pojedince i tvrtke iz područja IT-a, blockchaina i web3 segmenta čime su stvoreni uvjeti za zajednička druženja poduzetnika, kao i rad te učenje za mlađu i stariju populaciju.

– Važno je naglasiti kako se u sve aktivnosti može uključiti i lokalno stanovništvo, a imat će priliku učiti od IT stručnjaka iz cijeloga svijeta. Sve je to zasluga splitske udruge StoneBlock, koja otvaranjem Agrooma pretvara Vis u “prvi IT i blockchain otok na svijetu” – doznajemo od Tonke Ivčević, komiške gradonačelnice.

image

Coworking prostor u Bašti

Dobar rad

Ponosna je prva dama ovog otočnoga grada još jednim epitetom koji je stigao na adresu komiške gradske uprave.

– Opet smo u brojkama i analizi proračuna uspješni. Naime ovaj put je fokus istraživanja bilo koji gradovi najviše ulažu u projekte i mjere kojima podižu kvalitetu života svojim građana. Od vrtića i škola do cesta i komunalne infrastrukture, i mi smo najbolji, prvi smo! – navodi Ivčević još jednu potvrdu dobrog rada.

Tako je Komiža prva, slijedi Drniš kao drugi, a Omiš je šesti, dok je Supetar na osmome mjestu ispred devetog Knina, u poretku dalmatinskih gradova.

Ujedno se Komiža može pohvaliti i novouređenom stazom koja povezuje komiška sela i priča priču o kulturnoj i prirodnoj baštini.

image

Geostaza Put polja, povezuje komiška sela i priča priču o kulturnoj i prirodnoj baštini

– To je geostaza “Put polja” koju smo realizirali uz pomoć Geoparka Viški arhipelag, a sufinancirana je sredstvima LAG-a škoji. Nastavak je to projekta uređenja geostaza grada Komiže. Do sada su uređene staze u naselju Komiža i na otoku Biševu. Projekt doprinosi razvoju i obogaćivanju ponude i sadržaja UNESCO Geoparka Viški arhipelag, a geostazom “Put polja” nastavlja se priča o podizanju svijesti lokalnog stanovništva i posjetitelja otoka Visa o postojećim vrednotama otoka Visa i pridruženih mu otočića – pojašnjava gradonačelnica, nabrajajući:

– Geostaza “Put Polja” opremljena je s 15 informativno-edukativnih ploča, 13 orijentacijskih putokaza, 30 klupa za odmor, stolom i kartom otoka Visa s ucrtanim geostazama. Tematski put povezuje naselja na potezu od grada Komiže preko Podhumlja, Podšpilja, Žena glave i Borovika do naselja Duboke u jednu cjelinu.

Nove dionice

Saznajemo kako je i Geostaza Biševo proširena novim dionicama te se sada proteže kroz cijeli otok s ukupnom duljinom od oko 19 kilometara.

image

Geostaza Biševo - bitnica sada se proteže kroz cijeli otok

– Možete je prijeći pješice, a većim dijelom i biciklom ili vozilom. Uz uređenu stazu nalaze se putokazi, info table, sjenice, vidikovac s panoramskim teleskopom, a tu su i dvije kamere za praćenje gniježđenja Eleonorina sokola. Na samom jugu otoka na rtu Gatula smještena je najjužnija obalna topnička bitnica Jadrana koja je sada uređena i osvijetljena. Otvori nekadašnjih topova preuređeni su u četiri odmorišta za posjetitelje. Sjajno je mjesto za posjet tijekom velikih vrućina jer nudi hlad, ali i predivan pogled na otočić Kamik i Medvidinu špilju – upućuje poziv Tonka Ivčević i posjetiteljima otoka Visa, koji žele posjetiti i fascinantni otočić Biševo, iz dana u dan sve uređeniji i pristupačniji gostima, domaćim i stranim.

Posebno što je okončan i veoma bitan projekt za sam otok Biševo, a to je uređenja stare školske zgrade u Centar za posjetitelje Modra špilja –​ Biševo, investicija vrijedna 27 milijuna kuna i 75 posto sufinancirana sredstvima EU-a.

Sada je nakon posjeta prirodnom fenomenu Modroj špilji, dovoljno razloga i za obići cijeli otok, od edukativnog Centra, šetnica, tunela, bitnica, vidikovaca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:48