StoryEditor
Otocipogled u nebo

Svemirske su tehnologije perspektiva mladih otočana: hvarski učenici sudjelovali u virtualnom ‘summitu o opažanju zemlje iz svemira‘

29. lipnja 2020. - 17:15
Učenici Nives Ivanković, Gabrijela Jurić, Miko Knezović i Šime Vidmar  Srednja škola Hvar

Ovoga mjeseca, u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, održan je virtualni "Summit o opažanju Zemlje iz svemira" koji je okupio više od 600 međunarodnih stručnjaka u području svemirskih tehnologija.

Priliku za sudjelovanjem na ovom doista renomiranom događaju dobilo je i petero učenika Srednje škole Hvar (Miko Knezović, Šime Vidmar, Nives Ivanković, Gabrijela Jurić i Tina Radaić) te njihov nastavnik geografije i geoinformatike Antonio Morić-Španić.

- Značaj svemirskih (geoinformacijskih) tehnologija zauzima sve veću ulogu u svjetskom gospodarstvu, a pozitivni primjeri njihova korištenja u svakodnevnom životu do posebnog izražaja su došli tijekom pandemije virusa COVID-19, kada se, pomoću satelitskih snimaka, jasno moglo uočiti naglo smanjenje onečišćenja atmosfere i morskog okoliša. Proizvodi svemirskih tehnologija primjenjivi su u gotovo svim područjima - od poljoprivrede, šumarstva, zaštite okoliša, praćenja stanja atmosfere, itd. - kazao je Morić-Španjić.

Tome dodaje da Europska unija trenutno sufinancira izradu čak 15 novih opisa zanimanja te novih obrazovnih kurikuluma u području svemirskih tehnologija, a Srednja škola "Hvar" prepoznata je kao primjer dobre prakse na europskoj razini, s obzirom na to da se, projektom ''HvaR&D'', u hvarskoj školi geoinformatika poučava od 2017. godine.

Nadalje, predviđanja EU-a ukazuju na to da će do 2030. geoinformatika kreirati oko 48.000 novih radnih mjesta, a do 2035. godine 131 mlrd. eura gospodarskih aktivnosti će biti vezana uz podatke i servise opažanja Zemlje iz svemira. Prepoznali su to i učenici Srednje škole "Hvar", pa Gabrijela Jurić smatra da primjena svemirskih tehnologija u istraživanju klimatskih promjena ima veliki tehnološki potencijal. Mišljenja je da bi se i na njenom otoku u doglednoj budućnosti mogao potaknuti razvoj gospodarskih djelatnosti temeljenih na svemirskim tehnologijama, a i sama bi voljela jednog dana raditi u svemirskom sektoru, ne napuštajući pritom najdraži joj škoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 21:24