StoryEditor
Otocipo hitnom postupku

Supetarska udruga šalje ‘požurnicu‘ Ustavnom sudu: Naš grad neće biti bračka kanta za smeće!

14. veljače 2020. - 14:50
Odlagalište KupinovicaNikola Vilić/HANZA MEDIA

Iako je Gradsko vijeće Supetra još početkom srpnja prošle godine uputilo Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom, ta visoka sudska instancija, premda je to već trebala, još uvijek nije donijela svoj pravorijek.

U Zakonu o Ustavnom sudu, naime, u Članku 36. stoji da je u takvim slučajevima Ustavni sud dužan odlučiti po hitnom postupku, a najkasnije u roku od 30 dana. Zbog svega toga je udruga “Za naš Supetar” uputila pismo Ustavnom sudu u kojemu je ukazala na brojne probleme s nesagledivim posljedicama koji su se u međuvremenu pojavili.

“Inspekcija zaštite okoliša naredila je komunalnom društvu Grad da mora primiti otpad iz sedam jedinica lokalne samouprave Brača, te je propisala kaznu poduzeću i odgovornim osobama ako komunalno društvo ne postupi po njihovu naređenju. Po našem shvaćanju zakona, Inspekcija zaštite okoliša ne smije i ne može naređivati postupanje upraviteljima odlagališta koje je u suprotnosti s njihovim ovlastima. Naime, upravitelj odlagališta ne može promijeniti Plan gospodarenja otpadom Grada Supetra kojim se propisuje koliko i otkuda će se skupljati otpad koji se odlaže na odlagalište u isključivom gradskom vlasništvu, ne može i ne smije naređivati upravitelju odlagališta rad koji je u suprotnosti s važećom Studijom utjecaja na okoliš”, smatraju u udruzi “Za naš Supetar”.

Sve se to događa, tvrde članovi supetarske udruge, zbog toga što Ustavni sud još uvijek nije riješio zahtjev Gradskog vijeća Supetra u kojemu osporava ustavnost Zakona o gospodarenju otpadom, kao i zahtjev koji je uputio Grad Supetar u hitnom postupku kojim se osporava odluka ministra Tomislava Ćorića, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i ekologije.

U pismu nadalje stoji: “Neodlučivanjem Ustavnog suda kao građani smo dovedeni u situaciju u kojoj su nam ugrožena ljudska prava na zdrav okoliš, i to djelovanjem državnih institucija Inspekcije i Ministarstva. Pod prijetnjom potpuno nezakonite, ali izvršne novčane kazne, komunalno društvo počelo je primati uvećane količine otpada na odlagalište te danas radi suprotno dokumentaciji po kojoj ima dozvolu za rad, suprotno Studiji utjecaja na okoliš, lokacijskoj dozvoli, bez potrebnih naprava i uređaja za prijem duple količine otpada. Ugrožena je sanacija odlagališta jer dokumentacija više ne odgovara stanju, a i upitna je izvodljivost sanacije pod novim okolnostima. Uostalom, i nezakonita je jer je bazirana na postojećoj Studiji utjecaja na okoliš, a ona ne uključuje otpad cijelog Brača, već isključivo onaj s područja grada Supetra.”

Isto tako su upozorili kako je neodlučivanjem Ustavnog suda omogućeno propisivanje kazne od strane inspekcija bez odgodnog učinka plaćanja do završetka procesa nenadležnima za odlučivanje. Direktor Komunalnog društva, gradonačelnik i upravitelji odlagališta, drže, nisu ovlašteni za odluku o prijemu otpada na odlagalište, nego je to isključivo Gradsko vijeće.

“Zbog povrede ljudskih prava građana Supetra, ugroze zdravlja, prava na čisti okoliš, prava na regionalnu i lokalnu samoupravu, obraćamo vam se ovim pismom te tražimo objašnjenje za odgodu odlučivanja Upravnog suda koje nas je dovelo u opasnu situaciju zbog djelovanja institucija po Zakonu i Odluci resornog Ministarstva, a koje su u suprotnosti i s Ustavom, i s organskim Zakonom o lokalnoj samoupravi”, stoji na završetku pisma članova udruge “Za naš Supetar”. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 00:26