StoryEditor
OtociMUKE S OTPADOM

Supetar u škovacama: unatoč prosvjedu građana Bračani smeće i dalje voze na Kupinovicu; HDZ: Upozoravali smo, ugrožen je škoj

11. veljače 2020. - 11:49
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Na Braču, kad je u pitanju odlaganje škovaca, nema mira. Ipak, od 1. veljače provedena je odluka o zatvaranju odlagališta otpada Košer, nadomak Gornjega Humca u pučiškoj općini, a tu je odluku na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom donio koncesionar “Michieli-Tomić”.

Istodobno se miješani komunalni otpad s područja sedam bračkih općina umjesto na Košer odvozi na odlagalište otpada Kupinovica, nadomak Supetra. Prethodno je koncesionar “Michieli –Tomić” potpisao ugovor sa supetarskom komunalnom tvrtkom “Grad” koja gospodari odlagalištem Kupinovica.

Prve količine miješanog komunalnog otpada, posvjedočila je direktorica KD “Grad” Marijana Šemanović, stigle su na supetarsku Kupinovicu u ponedjeljak. Istoga dana na teren su izišli i inspektori Državnog inspektorata - sektor za zaštitu okoliša, koji su se uvjerili da se odluka o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada koju je donijelo Ministarstva zaštite okoliša i energetike ipak poštuje.

Međutim, ta je odluka na Braču, o čemu je naš list izvještavao u više navrata, izazvala pravi plimni val nezadovoljstva i negodovanja.

Bračani su, naime, predlagali da do daljnjega na životu ostanu oba odlagališta, i Košer i Kupinovica, ali je taj njihov prijedlog resorni ministar Tomislav Ćorić odbio. Uzalud su se Bračani pozivali na Hvarane kojima su na korištenje ostala dva deponija.

U međuvremenu se priopćenjem za medije, koje su poslali na adresu Grada Supetra, Županije i nadležnog ministarstva, oglasio Nadzorni odbor Poljoprivredne zadruge Supetra koji se žestoko protivi pretvaranju Kupinovice u bračko odlagalište otpada.

“Općepoznato je da je Kupinovica već sada svojevrsna ekološka bomba te da nema prostora ni kapaciteta za prihvat dodatnoga otpada. A ono što je najznačajnije, uvala Babin laz je već onečišćena. Ispiranjem kiša štetne tekućine s Kupinovice, prolazeći kroz mnoge maslinike i obradive površine, naposljetku se sliju u more. Bavljenje turizmom, stupom našega gospodarstva i egzistencije, bit će ugroženo”, stoji, uz ostalo, u priopćenju Nadzornog odbora supetarske zadruge.

Na svojoj Facebook stranici protivljenje je izrazio supetarski HDZ napisavši, uz ostalo: “Nisu ostvarene realne pretpostavke za dopremanje i odlaganje čitavoga otpada s područja sedam općina na Kupinovicu, udaljenu samo 1,5 kilometara od Supetra, a o čemu već godinu dana upozoravamo gradonačelnicu, vezano za štetne posljedice za poljoprivredu i turizam, a nadasve zdravlje građana. Prijete nam ozbiljne i nesagledive posljedice za ekološki sustav.”

- Grad Supetar, njegovo komunalno društvo i odgovorne osobe nisu imali izbora. Ili smo morali prihvatiti i zbrinuti miješani komunalni otpad s čitavoga Brača ili se usprotiviti, odnosno prkositi zkonu i donesenim odredbama te se suočiti s visokim novčanim kaznama. U istoj situaciji našao se i koncesionar “Michieli-Tomić” – kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

Prema njezinim riječima, rezultat je to nesuvisle politike koju provode HDZ-ova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša pod vodstvom ministra Tomislava Ćorića, kojemu je Ustavni sud prije nekoliko dana već jednu odluku stavio izvan snage. Podsjetila je i kako je Grad Supetar poduzeo sve moguće radnje u pokušaju odgode primjene sporne ministrove odredbe od referenduma, pokretanja ustavnih tužbi, zajedničke pisane inicijative s općinom Pučišća prema ministru za odgodu odluke, žalbom na nalaz inspekcije koji je odbijen…

image
Marijana Šemanović, direktorica supetarskoga komunalnog poduzeća ‘Grad’
Duje Klarić/Hanza Media

- U međuvremenu smo pokrenuli postupak za odabir izvođača za sanaciju deponija Kupinovica, koji će omogućiti otvaranje privremene kontrolirane plohe i zbrinjavanje otpada u kontroliranim uvjetima - stav je supetarske gradonačelnice koja očekuje pravorijek Ustavnog suda na dvije podnesene tužbe.

Više ustavnih tužbi pokrenuli su i općinski načelnici, nezadovoljni odnosom Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje je, kako tvrde, jedinice lokalne samouprave stavilo pred gotov čin.

Nakon što je odlagalište Košer u općini Pučišća, koje je bilo u funkciji od 1998. godine, zatvoreno, uslijedit će njegova sanacija.

Za taj posao, kazao je pučiški općinski načelnik Marino Kaštelan, pribavaljeno je rješenje o utjecaju na okoliš, izdana je pravomoćna lokacijska dozvola, u cijelosti je otkupljeno zemljište površine 40.000 kvadrata, provedena je parcelacija zemljišta te je dovršena izrada glavnog projekta za građevinsku dozvolu.

Projektnu dokumentaciju sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša sa 75 posto iznosa, a očekuje se da će se namaknuti 85 posto novca iz europskih fondova za izvođenje radova.

U neposrednoj blizini sada već bivšeg odlagališta Košer projektirana je Pretovarna stanica “Brač”, u sustavu Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Za stanicu je također izdana lokacijska dozvola, a do nje vodi nova pristupna prometnica širine 5,5 metara i duljine 3880 metara, koju je u cijelosti financirao EU fond za ruralni razvoj.

Uz Pretovarnu stanicu već je izgrađena sortirnica za otpad koju je potrebno automatizirati, a planira se i podizanje kompostana, tako da ovime ne prestaju aktivnosti gospodarenja otpadom na Košeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. studeni 2020 10:44