StoryEditorOCM
OtociBI LI JOJ POMOGAO?

Strani liječnik na Visu tražio defibrilator za turistkinju, nisu znali gdje je. Žena je umrla, evo gdje je bio uređaj

Piše Marin Prvan
22. lipnja 2023. - 19:28

Ispred Kaštela Grimani na komiškoj rivi, nešto prije 11 sati, je obavljen pokušaj reanimacije ženske osobe srednje dobi; nažalost bezuspješno.

Kako doznajemo, preminula je bila na ronilačkom izletu, gdje joj je naglo pozlilo. Nekako su je izvukli na površinu, gdje ju je dočekao gumenjak i dobacio do rive. S njom je u tom trenutku bio i njen suprug koji je, po očevicima, pričao hrvatski.

Uskoro je stigao i lokalni liječnik i započeo postupak oživljavanja. Svemu su svjedočili i mnogobrojni prolaznici, među kojima je bila i biciklistička tura, na čelu s vodičem Marijom Balićem. 

- Igrom slučaja, među našim gostima su bili specijalist intenzivne njege, liječnik opće prakse i medicinska sestra, svi Australci. Prvo smo pomogli da se unesrećena prebaci na obalu, zbog što tvrđe podloge. Bila je već skroz poplavila, nije izgledalo dobro. Navodno je i povraćala pod morem.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Onda su Australci upitali gdje je AED, to jest defibrilator. Kada smo vidjeli da ga nema, ja sam s biciklom odjurio do turističke zajednice. Tamo su mi rekli da ga nemaju niti su me znali uputiti gdje ga ima. Te uređaje, inače, ima svaki trajekt Jadrolinije. Čak se naša agencija mislila postaviti ih u naše kombije, toliko su dostupni i jednostavni. Svatko ih može koristiti, samo spojiš elektrode i pratiš glasovne upute, uređaj sve sam detektira. Nije mi jasno gdje je u ovom slučaju zapelo...

Hitna je pristigla nakon 10-ak minuta.

- Dotad smo se svi izmjenjivali u davanju prve pomoći, uključujući mene. A kada je došao tim Hitne, njih dvoje, prvo što smo očekivali da će napraviti je intubacija. Ni to se nije dogodilo. Niti je u vozilu bilo defibrilatora, a ni seta za upuhivanje zraka direktno u pluća - iznosi Balić. 

A onda, kad se činilo da ne može gore, par metara od njih se srušio jedan stariji muškarac. I njemu je pozilo. Liječnik mu je priskočio u pomoć i osvježio ga. Srećom, uskoro je došao sebi. Svejedno, trebalo je opet zvati Hitnu. Oni su, eto, bili u blizini, čekajući mrtvozorničko vozilo.  

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

O svemu ovome smo porazgovarali i sa dežurnim liječnikom koji je prvi pristupio mjestu događaja, dr. Tomislavom Carom. On nam je objasnio da Komiža, u stvari, raspolaže sa tri defibrilatora: jednim u ambulanti, drugim kod vatrogasaca i trećim kod HGSS-a. Međutim, u ovakvoj vrsti intervencije, defibrilator mu, tvrdi doktor, uopće nije bio potreban. Je li ga vozilo Hitne imalo kod sebe, on ne može biti siguran. Ali ga, kaže, nije ni tražio.

- U ovakvim tragedijama, kad osobi pozlije i zastane srce na dubini od 30-ak metara, teško kad ima spasa. Nešto slično se dogodilo i na kraju prošlog ljeta, u ronilačkoj ekspediciji blizu Brusnika, kada je isto preminula jedna djevojka. Jednostavno, dok oni izrone, pa dođu do medicinskog tima... U pravilu, tu prođe nekakvih 30-45 minuta, bez da mozak ima dotok krvi i kisika. Tada već dođe do nepovratne degradacije moždane aktivnosti - objašnjava Car.

Govori nam kako je pacijentici dana i injekcija adrenalina, ali on nije postigao željeni efekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:58