StoryEditorOCM
OtociGOLEMA INVESTICIJA

Stari Grad na Hvaru bit će na karti najluksuznijih destinacija: niče ‘Nature resort‘, obiteljsko ekoljetovalište. Gradnja počinje već 2022.godine, pogledajte kako će izgledati

1. studenog 2021. - 22:32

Hotelska tvrtka "Helios Faros" d.d. iz Staroga Grada na otoku Hvaru pokrenula je veliki investicijski ciklus ulaganja u svoje objekte nakon dokapitalizacije 2019. godine od strane novih vlasnika "PBZ Croatia osiguranje" za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i "Valamar Riviere" iz Poreča. Tako je do sada već uloženo više od 91 milijun kuna, što uključuje obnovu i pokretanje prvog hotela pod novim brendom "Hvar (Places Hotel) by Valamar" u Starome Gradu – Farosu (op. a., prije hotel "Lavanda") i uređenje "Arkade Sunny Hotel by Valamar".

image
'Places hotel by Valamar' - eksterijer
‘Helios Faros‘

Unatrag nekoliko dana Nadzorni odbor dao je zeleno svjetlo za dodatna ulaganja od čak 223,2 milijuna kuna, što je, naravno, dobar povod za razgovor s Vladimirom Bunićem, direktorom starogradske hotelske kuće. Za početak smo pitali kako su turisti reagirali na novine u njihovoj ponudi, jer napredak je više nego očit.

– "Places Hotel by Valamar" uistinu je postao hotel koji biraju gosti koji traže jednostavnost odmora na plaži, na atraktivnim lokacijama. Njima se posebno svidio dizajn hotela te izvrsna ponuda novoga koncepta restorana i bara, s produljenim vremenom doručka te cjelodnevnom à la carte ponudom. U sezoni 2021. dočekali smo ih s renoviranim smještajnim kapacitetima, obnovljenim postojećim i izgrađenim novim restoranom sa sunčalištima.

Hotel "Arkada" postao je dio brenda "Sunny by Valamar" i goste je dočekao s preuređenim sobama, renoviranim restoranom i bogatim sadržajima za djecu. Ta investicija pridonijet će repozicioniranju destinacije prema ponudi usluga više dodane vrijednosti i daljnjem razvoju turizma u Starome Gradu i na Hvaru.

A kakvi su efekti tih vaših ulaganja?

– "Helios Faros" kompanija je koja kotira na burzi pa ćemo o rezultatima sezone moći govoriti tek nakon objave kvartalnoga financijskog izvješća. Zadovoljni smo visokom razinom zadovoljstva gostiju novim hotelom "Hvar Places by Valamar", namijenjenim gostima koji traže slobodu izbora, moderan dizajn i autentično iskustvo destinacije uz puno poštovanje prema prirodi i okruženju. Jedna od značajnijih posebnosti je ponuda koja gostima pruža potpunu slobodu uživanja u restoranskoj ponudi u onom ritmu koji im najviše odgovara.

image
'Valamar nature resort' - apartman
‘Helios Faros‘

Bazenski kompleks

Gostima je pažnju privukao i fantastičan bazenski kompleks?

– Istina je, taj kompleks sve više postaje središte dnevne zabave uz live glazbu i DJ-eve, koja se nastavlja i nakon zalaska sunca. Hotel ima 179 soba koje predstavljaju spoj mediteranske tradicije i modernog dizajna. Sve su opremljene iznimno udobnim krevetima s madracima vrhunske kvalitete, a imaju i smart TV, superbrzi Wi-Fi, klimatizaciju i sve ostalo što modernom putniku treba da bi doživio odmor iz snova. Maksimalnoj udobnosti pridonosi i sloboda bezgotovinskog plaćanja narukvicom te beskontaktni check-in.

U što ćete utrošiti tih 223,2 milijuna kuna?

– Recimo da se ulaganja najvećim dijelom odnose na izgradnju prvog održivog ekoljetovališta u "Valamar" portfelju na našoj obali, završetak investicija u "Hvar (Places Hotel) by Valamar", izgradnju bazenskog kompleksa "Aquamar" te ukupno uređenje turističke zone. "Nature resort" novi je "Valamar" koncept potpuno održivog ekoljetovališta pozicioniranog za odmor obitelji. Izgradnja ljetovališta ostvarit će se poštujući najviše standarde zelene gradnje, što uključuje ekološki prihvatljive materijale s minimalnim utjecajem na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije i visoku razinu energetske učinkovitosti. "Valamar nature resort" u Starom Gradu prvi je turistički projekt koji će koristiti prefabricirane objekte i modularnu gradnju projektiranu prema "Valamar" standardima kvalitete smještaja.

Nije li to koncept inspiriran prirodom i održivim dizajnom?

– Jest, arhitektura ljetovališta uklapa se u prirodni okoliš otoka u oblikovanju zgrada, dok unutrašnje uređenje potpisuju domaći dizajneri i umjetnici koristeći lokalnu tradiciju i materijale. Oborena stabla koristit će se u uređenju prostora, a svako posječeno stablo bit će nadomješteno novoposađenim, dok će se digitalizacijom ukinuti korištenje papira u cijelom hotelu. Veliki će naglasak biti i na ponudi lokalne hrane i namirnica proizvedenih na škoju, pa će se svim zainteresiranim proizvođačima i OPG-ovima koji uzgajaju i proizvode organske autohtone otočne sorte osigurati prikupljanje proizvoda direktno na polju.

Implementacija u dvije faze

Kada će uslijediti realizacija izgradnje?

– Projekt će se implementirati u dvije faze tijekom 2022. i 2023. godine, jednostavno da bi se zelene inicijative ostvarile u punom potencijalu te realizirali svi aspekti održivog razvoja ljetovališta. Također se planira prijava na zelene EU fondove, a nakon dovršetka steći će se uvjeti za izdavanje certifikata zelene gradnje. Bungalov-naselje "Trim", iako zadržava svoj originalni arhitektonski oblik, doživjet će velike promjene i unaprjeđenja unutrašnjeg uređenja u novom i modernom dizajnu "Valamar" brenda usmjerenog udobnosti gostiju.

image
'Valamar nature resort' - villa
‘Helios Faros‘

Što je s kadrom koji će sve to opsluživati?

– Briga o zaposlenicima, njihovu razvoju i edukaciji, kao i cjelokupnim uvjetima rada, ključna je za dugoročan uspjeh kompanije i osiguranje visoke razine kvalitete i usluge koju pružamo našim gostima. Kako smo i prije spominjali, naša namjera je u svoje redove uključiti što je moguće više kadrova iz reda lokalnog stanovništva, u duhu ideje da poslujemo na otoku i s otokom.

Čujemo da imate i vrlo ambiciozan srednjoročni plan razvoja?

– Mi Stari Grad zaista namjeravamo staviti na kartu najluksuznijih ljetovališta na tlu Lijepe naše, što dokazuje i Poslovni plan razvoja "Helios Farosa", koji pretpostavlja ulaganja u ukupnom iznosu od oko 800 milijuna kuna u održivi turizam visoke dodane vrijednosti. Time će se pozitivno utjecati na gospodarski rast grada i otoka, ali i mogućnosti daljnjeg razvoja karijere naših zaposlenika. Do 2025. godine planira se rekonstrukcija i izgradnja novih kapaciteta hotela i ljetovališta kategorije 4* i 5* s ukupno 700 smještajnih jedinica, što samo za sebe govori o potencijalima zapošljavanja za stanovnike otoka Hvara – zaključio je Bunić.                                                                                                                                                             

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 10:50