StoryEditor
OtociPOLOVIČNO RJEŠENJE

Spas za 4500 Bračanki: jedini ginekolog na otoku ostaje u ordinaciji, ali na samo pola satnice, pa će ovisiti o liječnicima koji će dolaziti iz Splita

10. prosinca 2020. - 08:34

Nakon obavljenog razgovora s dr. Markom Rađom, ravnateljem Doma zdravlja splitsko-dalmatinske županije, jedini brački ginekolog dr. Branko Jašić spreman je nastaviti raditi na pola satnice u specijalističkoj ambulanti za zdravstvenu zaštitu žena na škoju koja se nalazi u Supetru.

To nam je potvrdio dr. Jašić, uz napomenu da prethodno "treba riješiti određene dogovorene administrativno-tehničke probleme". Taj specijalist ginekologije i porodništva je po sili zakona, zbog navršene životne dobi, otišao 1. prosinca u zasluženu mirovinu.

Mogao je u mirovinu otići i prije pet godina, ali budući da mu nije bila osigurana zamjena, pristao je nastaviti rad. Vodio je brigu o 4427 pacijentica s Brača, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Budući da ginekologu početkom ovog mjeseca nije osigurana zamjena, njegova je ordinacija zatvorena, što je izazvalo val nezadovoljstva i neizvjesnosti kod žena, osobito trudnica i rodilja koje su sada zbog svakog pregleda prisiljene putovati u Split, i to baš u vrijeme eskalacije COVID-a 19.

– Nadležne u Domu zdravlja u dva sam navrata e-mailom obavijestio da prema odluci HZZO-a prestajem s radom 30. studenoga. Dakle, bilo je vremena da se spriječi nepotrebno stvaranje vakuuma u ginekološkoj ordinaciji – kazao je dr. Jašić, koji smatra kako bi sve to bolje funkcioniralo da Brač ima svoj samostalnu medicinsku instituciju.

Na otoku je, naime, mnogima nejasno kako, primjerice, Korčula ima dva doma zdravlja, a Bračanima i Hvaranima to nije omogućeno. Unatoč svemu, ginekolog je na vrata svoje ambulante stavio obavijest kako će u srijedu ordinirati u poslijepodnevnim satima, a u četvrtak tijekom jutra.

– Ima žena i trudnica kojima moram odobriti bolovanje, dati lijekove ili uputnice. Nisu one krive za ovakvo stanje – objasnio je naš sugovornik koji punih 35 godina na Braču radi kao ginekolog, a proteklih je dana na društvenim mrežama dobio bezbroj pohvala za svoj rad.

Iz Splita su jučer stigli radnici tehničke službe Doma zdravlja koji će ukloniti manjkavosti u ginekološkoj ambulanti i čekaonici.

Od ponedjeljka, 14. prosinca, vrata ginekološke ambulante bit će ponovno otvorena, a radit će pet dana u tjednu, od čega, kao i dosad, srijedom poslijepodne.

Polovinu vremena ordinirat će dr. Jašić, a drugu polovinu specijalisti iz Splita. Timovi će naizmjenično raditi ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom, te utorkom i petkom.

– Ovaj slučaj najbolje svjedoči kako županijski Dom zdravlja ne vodi sustavnu brigu o obnovi liječničkog kadra na našim otocima. Dogovor s dr. Jašićem mogao se postići znatno ranije. Brine me što će još nekoliko specijalista uskoro otići u mirovinu, što bi moglo stvoriti velike probleme u zdravstvenoj zaštiti otočnog stanovništva – kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

item - id = 1063172
related id = 0 -> 1096076
related id = 1 -> 1091540
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 11:20