StoryEditor
Otocimaslinovo ulje

Sinergija znanosti i žuljeva šoltanskih težaka, dovela do svjetskog priznanja: ‘Idemo mi i dalje!‘

10. kolovoza 2020. - 22:45
Vojko BAŠIĆ/HANZA MEDIA

Premda Dan općine Šolta i blagdan nebeskog zaštitnika svetoga Stjepana, nisu obilježili velikim svečanostima zbog korona-pandemije, Šoltani su ipak održali "Dane šoltanskog maslinova ulja".

Jer razloga za tu manifestaciju itekako ima – prije četiri godine počeli su "sakupljati" svjetska priznanja za svoju "zlatnu kaplju", prvo tri nagrade sa zapada – iz New Yorka, te aktualno i dvije sa istoka zemaljske kugle – iz Tokija.

- Kada ste najbolji u kategoriji maslinova ulja na svjetskoj razini, kada stručnjaci prepoznaju kvalitetu vašeg truda, onda možete reći kako ste uspjeli. No idemo mi i dalje pa razvijamo naš proizvod, širimo maslinike, podižemo kvalitetu, radimo na daljnjoj promociji i brendiranju - doznajemo od Zlatka Burića, predsjednika udruge Zlatna Šoltanka, čiji su članovi bili domaćini i ovog događanja u srcu Šolte, u Grohotama.

Prvo u prostoru Društvenog doma gdje su održane stručne radionice i predavanja, a zatim u Bratskoj kući gdje je uslijedila degustacije ulja uz prodajnu izložbu.

- Drago mi je što mogu istaknuti kako ste sinergijom znanosti i žuljeva šoltanskih težaka, došli do svjetskog priznanja - pohvalio je sve i maslinare i njihove goste župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, i sam maslinar, koji je Šoltu pohodio sa svojim suradnicima pročelnikom Anđelkom Katavićem i savjetnikom Martinom Bućanom, iz Odjela za gospodarstvo.

image
Vojko BAŠIĆ/HANZA MEDIA

Koji će sada "ruku pomoći" pružiti i šoltanskim maslinarima na razvoju ove važne gospodarske grane.

- Plan je u Gornjem Selu imati u zgradi stare škole Centar dalmatinskih ulja, kao dodatni iskorak u promociji maslinova ulja sutra i kao lijeka, ali i dodatnom suradnjom između poljoprivrede i turizma - naglasio je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić, najavljujući i nove dogovore s ministricom poljoprivrede Marijom Vuković.

Ujedno su i stručnjaci s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr. sc. Mirella Žanetić te dr. Ivica Vlatković, održali predavanja, prvo na temu "Aroma djevičanskog maslinovog ulja – tajna uspjeha" te drugo "Pozitivni i negativni učinci maslinova ulja na zdravlje čovjeka".

Izložbu ulja imali su članovi "Zlatne Šoltanke": Mario Ružić, Tomo Purtić, Joško Petrić, Nataša i Zoran Blagaić, Katija i Alen Jakupčević, Bernardin Peroš te Marinka i Nikola Cecić-Karuzić, a predstavljena su i ostala kvalitetna ulja članova koja se distribuiraju putem udruge "Zlatna Šoltanka".

Senzorsko ocjenjivanje ulja


Nakon tri mjeseca održavanja predavanja i brojnih degustacija, sedam Šoltana zaslužilo i diplomu analitičara za ocjenjivanje senzorskih svojstava maslinova ulja, rekli bi svojevrsni sommelier no ne vina, već u ovom slučaju maslinova ulja.
To su: Mirjana Purtić, Nena Aljinović, Zorana Kaštelanac, Anka Burić, Filip Marinković i Alen Jakupčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 20:24