StoryEditorOCM
OtociKORAK DO TRAGEDIJE

Šetačicu na popularnom dalmatinskom lungomareu napao jelen i teško je ozlijedio! Otokom se širi panika jer se životinja našla daleko od lovišta kojim upravlja jedan od najbogatijih Hrvata

Piše Mirko Crnčević
12. kolovoza 2022. - 14:54

Iz lovišta Pelegrin je početkom Domovinskog rata u susjedno, zajedničko lovište Lovačke udruge otoka Hvara, dospjelo dvadesetak srna, vjerojatno isto toliko grivastih skakača, te nešto muflona i jelena lopatara.

Nakon toga je dio tih životinja stradao u krivolovu, pod šapama dugonogih goniča ili kotačima raznih vozila, no najduže su se zadržale srne i jeleni lopatari. Nekoliko posljednjih dana internetom su kružile slike srneće divljači koja je, najvjerojatnije zbog nesnosnih vrućina i žeđi, skončavala u moru.

Težaci sa zapadnog dijela škoja negoduju što im lopatari čine goleme štete u maslinicima i voćnjacima, a trenutno pojačano čuvaju svoje vinograde. Jutros je srnjak napao gospođu iz Zagreba, koja se šetala od Hvara prema uvali Pokonji Dol, te je teže ozlijedio.

image

Žena je napadnuta tijekom šetnje od Hvara do uvale Pokonji Dol

Grad Hvar

- U petak, 12. kolovoza, oko 6 sati u mjestu Hvar, na šetnici prema predjelu Pokonji Dol, dogodio se napad divlje životinje (srnjaka) na 65-godišnjakinju.

Ženi je pružena liječnička pomoć u ispostavi Hitne pomoći u Hvaru i utvrđena joj je teška tjelesna ozljeda rebra, ali je ipak otpuštena na kućnu njegu. O navedenom događaju izviještena je Lovačka udruga otoka Hvara – odgovorio je na naše pitanje o tom događaju Jerko Kurevija iz Službe za odnose s javnošću iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Željeli smo čuti što o tome kaže i Marijo Lušić Bulić, predsjednik LU otoka Hvara, ali se nije odazvao na poziv mobitelom.

Njegove kolege lovci čude se da bi srnjak napao čovjeka i tvrde da bi to prije mogao biti jelen lopatar, ali ni jedna, ni druga divljač nisu u lovno-gospodarskoj osnovi udruge. Stoga će ozlijeđena žena zasigurno imati problema u postupku naknade štete.

image
Mirko Crnčević

Recimo i to da smo od predsjednika Lušića Bulića prethodno doznali da će se udruga, vezano uz jelene lopatare, obratiti Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za izlučivanjem te divljači, što će se, ako bude odobreno, obavljati nakon turističke sezone.

Također će se obratiti ovlašteniku prava lova na Pelegrinu, iza kojeg stoji poznati poduzetnik Emil Tedeschi, sa zamolbom da urede vanjsku ogradu na svome lovištu, jer se sumnja da je divljač iz njega u zajedničko lovište emigrirala čak i u novijem vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 22:07