StoryEditor
OtociKAMPANJA OBNOVE

Restauratori obnavljali sakralne objekte po Hvaru: sanirana i crkva gdje je 35 godina zazidana živjela isposnica Lukrica!

Piše Mirko Crnčević
29. siječnja 2020. - 19:50
Mirko Crnčević

Zahvaljujući znatnom izdvajanju novca od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Hvarsko-bračko-viške biskupije i Župe sv. Stjepana I., u Starome Gradu obnovljeno je nekoliko sakralnih objekata.

Naravno, Starograđani su time zadovoljni, kao i sadašnji župnik don Ljubomir Galov, koji je ljetos razriješen svoje službe na otoku Braču i premješten u drevni Faros.

– U župnoj crkvi sv. Stjepana I., prvoj katedrali hvarskog biskupa, najprije se prišlo sanaciji grundala, kamenog oluka na glavnom brodu crkve. Stari olovni oluk uklonjen je zbog dotrajalosti, pa je kroz njega prodirala voda, što je bilo vidljivo na unutrašnjem zidu. Sada je postavljen novi oluk, te se nadamo da prodora vode u tom dijelu crkve više neće biti. Unutar crkve također se radilo na građevinskoj sanaciji i restauraciji južnog zida broda i slavoluka. Dijelovi žbuke koji su bili nestabilni uklonjeni su i nanesen je novi sloj – ističe mr. Vinko Tarbušković, član fabricera zadužen za obnovu crkava.

Na dijelu zida uz glavno svetište postavljena je karbonska mreža. Istodobno su djelatnici Umjetničke akademije iz Splita restaurirali friz, štukature u gornjem dijelu. Osvježena je temeljna plavkasta boja, ornamenti vitica s grozdovima obojeni su i pozlaćeni, a restaurirani su pseudojonski stupovi na južnom zidu.

U glavnom svetištu završen je proces marmorizacije oko bočnih vrata na ulazu u kapele. Na istočnom zidu uz glavni oltar vraćaju se medaljoni Srca Isusova i Srca Marijina s okvirima, čime će glavno svetište u potpunosti biti obnovljeno.

– Kad je riječ o crkvi sv. Roka, na južnom su pročelju otučene nestabilne fuge, nakon čega je zid opet fugiran. Istočni dio crkve sa sakristijom je ožbukan. Stara žbuka je otučena te je nanesena nova. Parapet s južne strane, na stubištu prema balaturi, uklonjen je i postavljena je nova željezna ograda.

Djelatnici Umjetničke akademije imali su posla i u zavjetnoj crkvi sv. Nikole, na čijoj je južnoj strani u 16. stoljeću dozidana kamena izba u koju se 1559. godine dobrovoljno zatvorila isposnica Lukrica s Brača, gdje je zazidana živjela idućih 35 godina. U crkvi su zapravo obavljene istražne radnje koje su preduvjet daljnjih restauratorskih radova – dodaje Tarbušković.

Stoga je žbuka na nekim mjestima sondirana, upravo da bi se pronašle ranije faze bojenja crkve. Osim toga, obavljena je kemijska analiza žbuke kako bi se u njoj provjerila razina soli. Međutim, sasvim je izvjesno da crkva sa sjeverne strane (uz svetište) ima veliku razinu vlažnosti, kao i jugozapadni dio crkve, pa se i to mora građevinski sanirati.

#HVAR#ISPOSNICA LUKRICA

Izdvojeno

04. srpanj 2020 03:09