StoryEditorOCM
OtociŠAKA U OKO

Rajska plaža u srcu Jadrana toliko je devastirana da turisti bježe od nereda i smeća, pogledajte sramotne prizore

Piše Mirko Crnčević
25. siječnja 2023. - 08:58

Nakon gotovo 23 godine od donošenja važećeg Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, sada se, uoči prvog čitanja u Hrvatskom saboru, vode žučne rasprave oko prijedloga novog propisa koji bi trebao regulirati tu osjetljivu problematiku.

Koplja se najviše lome vezano uz korištenje plaža, oporbenjaci tvrde da se u prijedlogu zakona riječ koncesija odjednom spominje na stotine puta i da ih je strah da najatraktivniji dio obale ne prijeđe u privatne ruke, dok vladajući opovrgavaju bilo kakvu mogućnost ograđivanja plaža osim plaža posebne upotrebe u budućnosti.

A to se i do sada događalo premda nije bilo dopušteno, pa bi najbolje bilo da jedni i drugi čim prije sjednu za stol radi dogovora, ali s obzirom na dosadašnja iskustva od toga očito neće biti ništa. Državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver (HDZ) tvrdi da će zakonom biti pooštrene sankcije osobito za bespravnu gradnju na pomorskome dobru, koje kako znamo ima u izobilju, a da će čak i komunalni redari moći izricati drakonske novčane kazne.

Činjenica je da malo tko govori o onome u čemu prste imaju gradovi, općine, pa i županije - o nasipavanju plaža, pojedinim koncesijama koje naprosto grde čitav ambijent (važno je da pojedinci zarade!), o ustaljenoj praksi neprovođenja zakona, o posvemašnjoj nebrizi za pomorsko dobro... U tom smislu dovoljno je proći neke rajske vale ne samo na obali, nego i našim škojima, pa će sve biti itekako vidljivo i jasno.

Jedan od najočitijih primjera je uvala Mala Stiniva na području Općine Jelsa, u kojoj je nekada postojala izgrađena obala i zadružna prostorija, a tamo su dosta dugo pristajali brodovi koji su prevozili vino i druge terete za potrebe lokalnog stanovništva.

Ljudima iz okolnih sela ta lučica je bila od velike koristi, no danas je sve to u raspadanju. Obalu su doslovno razrušili vjetrovi i morske struje, zub vremena načeo je i zadružnu prostoriju, urušila joj se terasa i pravo je čudo da kroz taj golemi otvor neko dijete već do sada nije propalo i ozlijedilo se.

U uvali je jedna od najljepših jadranskih plaža s čistim tirkizno plavim morem koja ljeti privlači veliki broj turista. To je ono što je ljudima Bog dao, ali se do nje nažalost stiže vrlo uskom i prošle godine u većoj mjeri razvaljenom cestom postavljanjem vodovodnih cijevi ili makadamskim putom iz smjera obližnje Prapatne.

Budući da nema nikakvog uređenog parkirališta automobili ostaju "razasuti" po cesti, a turisti često fotografiraju taj svoj prvi susret s plažom, ali i nered starih i napuštenih brodica, razrušene obale i građevine... Ne mogu se načuditi toj i takvoj nebrizi!

Općina Jelsa, valjda u suradnji s Turističkom zajednicom, povremeno angažira ljude da očiste plažu od smeća koje donosi more. Turisti najčešće sa sobom u vrećicama odnose otpatke od hrane i pića koja koriste tijekom boravka na plaži, jer kanti za njihovo odlaganje - nema.

Ipak, najveći problem je kad moraju otići na WC, onda su nuždu prinuđeni obaviti u obližnjem vinogradu i voćnjaku. Jednu godinu je ipak prenosivi WC bio postavljen, zato jer su se težaci žalili da više na svoja imanja nogom ne mogu ugaziti.

Međutim, i na tu potrebu se vrlo brzo zaboravilo, prenosivi zahod se u Malu Stinivu više ne dovozi, a isti problemi su ostali i dalje. Dakle, imamo turizam kakav je nekad bio, ali i opću nebrigu za pomorsko dobro, nemamo više uređenu obalu, komunalni red i prilaznu cestu kakvu otočani, pa i turisti zaslužuju.

A takvih situacija na hrvatskoj obali i škojima, koji su po prirodnim ljepotama biseri Jadranskoga mora, ima napretek. Hoće li to novi zakon promijeniti pokazat će vrijeme koje pred nama, a mi bismo rekli vrlo teško, jer ljudi u spomenutoj uvali, kao i mnogim drugima, uz sav taj nered i lošu cestovnu infrastrukturu još čekaju na vodu i struju.

image
Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 09:09