StoryEditor
OtociSVI NA TESTIRANJU

Pučišća su novo žarište: na koronu pozitivno gotovo 60 posto testiranih, žena preminula samo dan nakon što je otpuštena iz splitskog KBC-a

8. prosinca 2020. - 15:12
Nikola Vilić/Cropix

Sttuacija s koronavirusom komplicira se na Braču, a ukupni rezultati testiranja pokazuju da su Pučišća jedno od otočnih žarišta.

Kako je na svojoj službenoj stranici na Facebooku objavio Marino Kaštelan, općinski načelnik, tijekom prošlog tjedna obavljeno je 41 testiranje građana, među kojima se njih 10 testiralo radi putovanja u inozemstvo ili prijema u bolnicu, a rezultati su pokazali da su pozitivne 23 osobe, odnosno gotovo 60 posto onih od kojih su uzeti brisevi.

- Zabrinjava činjenica da smo od 10 osoba koje su testirane iz administrativnih razloga, imali tri s pozitivnim nalazima. Prošli tjedan nabavili smo i 60 brzih antigenskih testova koje koristimo iz predostrožnosti u žurnim slučajevima, uglavnom za potrebe osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića.

Nakon što je u četvrtak obrađena u KBC-u Split, testirana i otpuštena kući, dan kasnije je u Pražnicama preminula 85-godišnja žena koja je naknadno potvrđena kao pozitivna na koronavirus.

Podsjećam da je od petka cijela naša osnovna škola prešla na odvijanje nastavu na daljinu - napisao je Kaštelan.

Prema njegovim riječima, danas i sutra je na testiranje upućena ukupno 41 osoba s područja općine Pučišća, među kojima je i osam građana s nevažećim prošlotjednim rezultatom. Od tog broja je njih 37 imalo ili još uvijek ima prisutne simptome, te je za većinu s priličnom sigurnošću moguće utvrditi način potencijalne zaraze.

- Otprilike četvrtina svih testiranih u zadnjih desetak dana pripada nekoj od rizičnih skupina. Intenzivnim testiranjima svih osoba koje imaju razvijene simptome i onih koji ih nemaju, ali imaju jasnu epidemiološku anamnezu, želimo što prije usporiti lokalnu transmisiju i spriječiti da nam epidemija na lokalnoj razini izmakne kontroli - zaključio je pučiški načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 15:22