StoryEditorOCM
OtociBESPRAVNA GRADNJA

Poznati tajkun prijavljen da je skinuo pečat i nastavio radove na pomorskom dobru: Bullshit, tako se kaže u Teksas. Obisili su me ka Boga na križ! 

16. veljače 2020. - 20:45

Mariona Duzicha, vlasnika "Svpetrvs hotela" ovih dana obilazi Državni inspektorat.

Grad Supetar prijavio ga je zbog navodnog skidanja službenog pečata kojim su građevinski inspektori zatvorili njegovo bespravno gradilište na pomorskom dobru.

Evo što na tu konstataciju kaže sam Duzich:

- To je bullshit, što se reče u Teksas - izjavio je investitor.

- Ništa nije istina! Imamo cameras, mi smo pogledali naš film od petak navečer i vidjeli da su se djeca igrala oko gradilišta gdje se pravi gustirna. To vam je jama za vodu držat. Kasnije smo našli tablu u naselju. Očito je netko bi playing with it. Ma to je sve govno - podvukao je Duzich.

Aha, znači počeli ste graditi nakon što su djeca skinula zabranu?

- Absolutely ništa mi nismo tada radili.

Pa jeste li išta ilegalno sazidali?

- Ma jesmo, kako ne, mi smo krenuli radit bespravno, to je istina. Arhitekt ni predao papiri, a nami rekao da je.

Bez papira ste gradili?!

- Bez papiri! Ali u zakonu imaš osam dani za dat papiri. U to vrime mi smo dali sve papiri. Ali ovo se dogodilo u međuvremenu, znate, mi imamo dosta prijatelji kojima je dosadno i bave se ovakvin gluposti.

E, onda je pravi izraz "neprijatelji".

- Ne, ne, to su baš prijatelji. Neprijatelji bi nam manje škode činili. Eto. Interesantno da se ovo dogodilo u subotu i da me gradonačelnica nije zvala da vidi jesam li ja to uopće učini. Tako su i Boga obisili na križ. Oprosti im pape za sve grube riči. U contact smo s Građevinska inspekcija i sve će bit riješeno - uvjerava Duzich mirne savjesti.

image
'Ma jesmo, kako ne, mi smo krenuli radit bespravno, to je istina. Arhitekt ni predao papiri, a nami rekao da je'
Paun Paunović/Hanza Media

A u zapisniku komunalnog redarstva Grada Supetra stoji da su još 6. prosinca 2019. godine ustanovili kako tvrtka "Svpetrvs hoteli" obavlja građevinske radove na dvije čestice od kojih je jedna pomorsko dobro.

"Za predmetne radove utvrđeno je da ne postoji akt za građenje. Više puta smo tražili da ga dostave", navodi se u dokumentu.

Zatečenu situaciju komunalci su prijavili nadležnim tijelima, pa i Odjelu za turizam Splitsko-dalmatinske županije jer Duzicheva tvrtka posjeduje koncesiju na spornom pomorskom dobru, odnosno gradilištu.

"Nakon upozorenja službenih osoba iz Županije radovi na čestici 912/4 su zaustavljeni, ali su nastavljeni na čestici 912/2, pa je Grad Supetar ponovno te radove 18. prosinca prijavio Državnom inspektoratu tražeći očevid građevinske inspekcije. Dana 16. siječnja izašli su na teren i investitoru zapečatili gradilište te zabranili daljnje radove. Ponovo u petak 17. siječnja Grad dobiva prijavu da su radovi nastavljeni, a državni pečat skinut", navodi se u izvješću.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, revoltirana je postupcima poduzetnika:

- Meni je ovo neshvatljivo. Ako je takvo što moguće napraviti, zašto onda gradovi uopće donose prostorne planove? Zašto neki građani moraju poštovati procedure, a neki se o iste oglušuju, rade što žele i još skidaju službene pečate Republike Hrvatske? Koliko bezobrazan moraš biti da napraviš nešto slično? Po meni ne bi trebalo biti više nikakvih daljnjih razgovora s nelegalnim graditeljima koji se oglušuju na zakone. Treba odmah narediti rušenje i ispostaviti račun za kaznu da više ne padne na pamet njemu ni bilo kome napraviti nešto slično - sugerira SDP-ovka.

image
Marion Duzich je već godinama u sukobu je sa supetarskom gradonačelnicom Ivanom Marković
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Tumači da je Kaznenim zakonom propisana zatvorska kazna do tri godine za skidanje pečata i nastavak radova.

- Očekujem da institucije odmah reagiraju jer za mene je ovo nevjerojatno ruganje sa zakonima Republike Hrvatske, Gradom Supetrom te svim građanima koji poštuju propise - dodaje gradonačelnica.

Investitor je potom bio pozvan u prostorije Građevinske inspekcije u Splitu, kojoj je predmet prepušten na postupanje. Njime rukovodi viša građevinska inspektorica Vesna Radić.

Na terenu su bili i službenici županijskog Odjela za turizam i pomorstvo. Od početka su upoznati s problematikom.

- U prosincu prošle godine dio radova izvodio se na dijelu pomorskog dobra i to na onom izvan koncesije, u općoj upotrebi. Koncesionar je upozoren, prestao je s radovima i krenuo u vraćanje dijela pomorskog dobra u prijašnje stanje. No, s radovima na privatnom zemljištu je nastavio. Predstavnici koncesionara su naveli kako radove izvode temeljem odredbi Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Za spomenute navode nisu dostavili nikakav dokaz - poručuju iz Županije dodajući da su zbog toga i oni spomenutu gradnju prijavili ostalim institucijama.

- U odgovoru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navedeno je da se radovi izvode na području gdje je kao titular prava vlasništva upisana tvrtka "Svpetrvs hoteli", što predstavlja razloge za rušenje eventualno donesenog Rješenja pred Upravnim sudom te da je iz spomenutog navedena gradnja predmet postupanja Državnog inspektorata - javljaju iz Odjela za turizam i pomorstvo uz poruku da "prate situaciju".

Što kaže Državni inspektorat?

A inspektori građevinske inspekcije Državnog inspektorata obavili su prvi inspekcijski očevid 15. siječnja:

- Investitor je izvodio građevinske radove (navedeno u zapisniku) bez ishođene građevinske dozvole, te je sukladno odredbi čl. 119. stavak 3. Zakona o Državnom inspektoratu (NN 115/18), zatvoreno gradilište i obustavljeni su radovi. Od strane komunalnog redarstva Grada Supetra obaviješteni smo da je 17. siječnja uklonjen službeni znak zabrane gradnje. Punomoćnik investitora je sutra dan uputio građevinskoj inspekciji e-mail kojim nas obavještava da na predmetnoj građevini nije došlo do nastavka građevinskih radova, da je znak uklonjen od strane njima nepoznate osobe, te da su pronašli službeni znak i ponovno ga vratili na građevinu. Kao dokaz priložena je fotografija - poručuju iz DIRH-a.

Na saslušanju punomoćnika investitora, održanom u prostorijama građevinske inspekcije, obećali su da na predmetnoj građevini do ishođenja pravomoćne dozvole neće obavljati nikakve radove.

- Dana 20. siječnja od strane komunalnog redarstva Grada Supetra potvrđeno je kako je komunalni redar izvršio očevid na terenu, te se službeni znak zabrane gradnje nalazi na istom mjestu na kojem su ga postavili građevinski inspektori. Iz fotografija je razvidno da nastavka građevinski radova nije bilo - dodaju iz Inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 16:47