StoryEditorOCM
Otoci‘tru blue‘

Poznati japanski pisac na Hvar donio sjajan projekt, obećao je i da će sve financirati. A sve je krenulo preko poznanstva s hvarskom nevjestom Yukiko Carić...

31. svibnja 2022. - 10:05

Hvar, naš najsunčaniji otok, već dulji niz godina njeguje tradiciju iznimno dobre suradnje sa Zemljom izlazećeg sunca, ponajprije zahvaljujući dr. sc. Tončiju Tadiću, koji je svojedobno doktorirao fiziku u Osaki, a potom vrlo predano radio na unapređenju međusobnog prijateljstva Japana i Hrvatske.

Udruga za održivi razvoj zajednice "Moj škoj" iz Zavale je to na neki način nastavila. Lani se "proslavila" provođenjem aktivnosti pod radnim nazivom "Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja", u čemu je sudjelovalo više od 700 otočne djece.

Tada je bilo izrađeno čak 16 tisuća tzv. em-1 glinenih kugli, po tehnologiji koju je osmislio sveučilišni profesor Teruo Higa iz Okinawe, da bi nakon toga završile u prekrasnim hvarskim uvalama pridonoseći čistoći mora i obogaćujući život u njemu.

Sada udruga nastavlja s jednim novim, ali isto tako vrlo zanimljivim projektom – "True Blue", poznatoga japanskog pisca Ayumua Takahashija, također iz Okinawe, koji se, istini za volju, tek pokreće, a čija realizacija formalno počinje u listopadu ove godine.

image

Sayaka Takahashi, Vivian Grisogono, Bianka Jakas i Ayumu Takahashi u Starome Gradu - Farosu
 

Yukiko Carić

– Zgodna je okolnost što gospodin Takahashi osobno poznaje hvarsku nevjestu, Yukiko Carić iz Ivan Dolca, te je izrazio želju da se spomenuti projekt provede i kod nas na Otoku sunca. Ona je najprije kontaktirala udrugu "Eco Hvar", da bi potom njezina predsjednica Vivian Grisogono u sve to uključila našu udrugu, zato jer se zna da smo mi i prije bili angažirani u određenim projektima prikupljanja plastike te zaštite mora i okoliša – kazala nam je Lorena Jakas, predsjednica udruge "Moj škoj".

Slijedom toga Takahashi i njegova supruga Sayaka nedavno su posjetili otok Hvar, kada je on obavio neke razgovore vezane uz svoju novu knjigu, u kojoj se, među ostalim, bavi stanjem i akcijama očuvanja prirode i mora na škoju. Uz to je izrazio želju da mu upravo Lorena, Marija Batoš, Bianka Jakas i ostali iz udruge budu podrška u realizaciji "True Blue" projekta na Hvaru te pomognu pronaći lokaciju na kojoj bi se trebao provoditi najmanje godinu dana.

image

Ayumu Takahashi, Bianka Jakas i Yukiko Carić
 

Vivian Grisogono

Cirkularna ekonomija

– Riječ je zapravo o projektu koji je dobar primjer cirkularne ekonomije, pri čemu se reciklažom plastike stvaraju novi proizvodi. Može biti da se radi o plastici koja morem doplovi na plaže ili završi u našem otpadu, na taj način se ona pretvara u nakit, slike i slične predmete. Gospodin Takahashi imperativno traži da se u to kroz edukacije uključe djeca, za koju vjeruje da su aktivni nositelji promjena u svakom društvu i da se rađaju neopterećena podjelama kojima ih odrasli tijekom odrastanja opterećuju – dodala je Marija Batoš.

Inače, doznali su da se on koristi tehnologijom nizozemske inicijative "Precious Plastic", tj. različitim strojevima za obradu plastike. U svom asortimanu nude logistiku i strojeve za upotrebu u malome (nakit, slike, itd.) te strojeve za upotrebu na veliko (namještaj, urbana oprema, i sl.). U preradu plastike uključit će se volonteri i djeca te će iz prve ruke moći sudjelovati u izradi predmeta od reciklirane plastike. Na taj način će se educirati o sirovinama koje za sada u velikom postotku završavaju na deponijima ili se uz znatne troškove transporta odvoze s otoka na kopno.

image

Sayaka Takahashi s naušnicom proizvedenom od odbačene plastike
 

Vivian Grisogono

– Dakle, neobično nas raduje što će nam napokon biti omogućeno da na našem otoku prerađujemo dio plastike i na taj način smanjimo pritisak na okoliš koji ona izaziva. S obzirom da gospodin Takahashi kroz svoj projekt "True Blue" planira financirati nabavu opreme i mini postrojenja za obradu plastike, na nama je ostalo da mu budemo logistika kod prikupljanja potrebne sirovine, da dijelimo informacije o provođenju akcije i nađemo adekvatan radni prostor na škoju – rekla je Bianka Jakas, aktivistica koja figurira kao voditeljica projekta na Hvaru.

A da bi se do toga došlo već su obavljeni razgovori s upravom "Komunalnog Stari Grad". Sasvim logičan odabir jer je to Društvo još otprije potpisnik inicijative "For Plastic Free Croatian Islands", koju financira "Beyond Med Association", a pokrenuli su i sustav odvajanja otpada. U udruzi "Moj škoj" se nadaju da će spomenuta mini postrojenja doskora biti instalirana u svim jedinicama lokalne samouprave na otoku i da je ova priča tek početak vrlo korisne suradnje, kojom će se od odbačene plastike proizvoditi razni uporabni predmeti, pa čak i atraktivan nakit.         

image

Ayumu Takahashi
 

Vivian Grisogono
     

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 15:30