StoryEditor
Otoci‘Gnojni‘ sustav

Prisjeo mu odmor na otoku bez dežurnog stomatologa: ‘Cijeli vikend tražio sam zubara na Hvaru‘. Dr. Rađa: U Splitu je dežurni za cijelu Dalmaciju!

30. kolovoza 2020. - 22:40
Od pet stomatoloških timova na otoku vikendima nema baš previše aktivnihNikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA

Ne dao Bog da vas vikendom, u špici sezone, na otoku Hvaru uhvati zubobolja.

Najblaže rečeno, nafrkali ste – tim nam se riječima obratio jedan Kaštelanin (podaci poznati redakciji) poželjevši s javnošću podijeliti svoju kalvariju, koju je zbog upale zuba prošao na najsunčanijem hrvatskom otoku.

Zatekao se tamo kao turist, trebao je to biti relaksirajući vikend, kratki predah do povratka na posao u ponedjeljak. Ali kad ga je u subotu ujutro probudila nesnosna, pulsirajuća bol u glavi i kad je, pogledavši se u ogledalo, shvatio kako mu se udvostručila desna strana lica, uključujući i vrat, započela je mukotrpna potraga za prvim dostupnim stomatologom na otoku.

Novac za plaćanje zdravstvene usluge, naravno, nije bio upitan. No, pokazat će se kako to nije bilo dovoljno...

– Imao sam gnojnu vrećicu poviše zuba, natekao mi je dio vrata i jako me boljelo. Najprije sam nazvao sve moguće stomatologe, sve brojeve koje sam našao, čak sam došao i do dva privatna broja mobitela, međutim nitko mi se nije javio, osim jedne privatnice iz Staroga Grada koja tada nije bila na otoku. Nakon toga sam zvao domove zdravlja u Hvaru i Jelsi, i na te brojeve ne samo da se nitko nije javio nego nisam uspio ni uspostaviti vezu. Odmah me izbacivalo... – svjedoči naš čitatelj, dodajući kako je spas od neizdržive boli odlučio zatražiti na Hitnoj pomoći.

– Otišao sam na Hitnu pomoć u Jelsi, tamo nije bilo nikoga (bili su na intervenciji), pa sam nazvao 194, na kojem mi se javila jedna nevjerojatno drska žena kazavši kako nije riječ o nečem hitnom, da "što ja imam raditi na Hitnoj s tim jer je to posao za zubara". I još mi je rekla "Ako vam se smiluju ovi na Hitnoj pa vas pregledaju, to je na njima". Otišao sam tamo...

Uglavnom, kad su došli s intervencije, primili su me i pitali zašto sam došao. Liječnica me nije ni pregledala, samo je uzela moju zdravstvenu i prepisala mi antibiotik, rekavši kako po njega moram u Split, jer vikendima, osim subote ujutro, ne rade ljekarne na cijelom otoku – u čudu je ostao naš sugovornik.

Nazvao je prijatelja, inače liječnika po struci, kako bi mu objasnio u kakvom je problemu. On ga je, pak, savjetovao da ne pije antibiotik koji mu je preporučen na Hitnoj pomoći, jer je preslab za njegovu upalu, nego da popije klavocin, te mu prepisao još jedan antibiotik.

– Pukim slučajem kod susjede smo pronašli neke ostatke klavocina... Odmah sam, opet po privatnoj liniji, nazvao jednu ljekarnicu u Hvaru i saznao da apoteka u tom gradu tijekom kolovoza radi i nedjeljom od devet do trinaest sati, pa sam uspio podići i drugi lijek – u nevjerici će Kaštelanin, apostrofirajući kako je nakon svega došao do obeshrabrujućeg zaključka:

– Na otoku Hvaru vikendom, u špici sezone, ne radi ni jedan zubar, tijekom zime da i ne govorim. A i apoteke su čista lutrija – ako će se netko od ljekarnika smilovati, pa ostaviti broj ako nešto nekom zatreba, pa doći dati lijek...
Vrativši se na kopno, na kraju je ostao i bez bolnog zuba.

– Koliko me sve to izneredilo, zub sam ipak morao izvaditi. Kad sam sve ovo ispričao svojoj zubarici, žena se križala kao i prijatelj mi liječnik, inače po struci kirurg, kojega sam zamolio za pomoć. Oboje su se pitali otkad se tako liječi ljude – s gorčinom će naš čitatelj.

Otkad vlada takva situacija upitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, koji je nemoćno slegnuo ramenima.

– Upoznat sam s ovim problemom i ne vidim način kako ga riješiti. Naime, doktori dentalne medicine rade standardno od ponedjeljka do petka i svaku drugu subotu tijekom pet prijepodnevnih sati, ali ponajprije za pacijente koji su ih izabrali za svojeg liječnika. U slučaju hitnosti, kao što je riječ u slučaju za koji me pitate, u razdoblju od ponedjeljka do petka svaki doktor dentalne medicine koji ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), ima obvezu primiti hitnog pacijenta, bez obzira na to bio zaposlenik Doma zdravlja ili koncesionar – ustvrdio je dr. Rađa, dodajući kako je na otoku Hvaru s HZZO-om ugovoren rad pet stomatologa.

– Dva su u Hvaru (oba koncesionari privatnici), jedan u Starom Gradu (Dom zdravlja) i dva u Jelsi (po jedan iz DZ-a i koncesionar). Po nekakvoj pravilnoj raspodjeli subotom ujutro bi na otoku Hvaru trebala raditi dva ili tri doktora dentalne medicine. Obveza je svaka druga subota – istaknuo je čelnik županijske ustanove.
Dr. Rađa je pojasnio kako, što se tiče dežurstva i rada vikendom, prema HZZO-ovoj mreži postoji samo jedno dežurstvo u dentalnoj medicini za područje cijele Dalmacije. Inače su na razini države, koje financirana Državni zavod, organizirana četiri dežurstva tog tipa – u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku.

Adresa splitskog je na Mertojaku (Doverska 2) i radi subotom od 15 do 20 sati, te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati.

– Kako bismo dežurstvo mogli organizirati i na nekim drugim lokacijama (gradovima ili otocima) potrebno je da netko plati osnovnu plaću za doktora i medicinsku sestru, jer oni, ako dežuraju, moraju primiti plaću bez obzira na to imaju li pacijenata ili nemaju. Dom zdravlja nema novca za takvo što, a do sada nisam vidio ni interes turističkog sektora za financiranje tog dežurstva. Zato i ne vidim rješenje ovog problema – ponovio je dr. Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 16:24