StoryEditorOCM
OtociSOLI IM NA REP

Pijani turisti izmetom uništili Pjacu, pa se golih stražnjica izležavaju na Rivi! Cure na štekatu sve su to nadmašile

Piše Mirko Crnčević
7. lipnja 2023. - 07:18

Tijekom lanjske turističke sezone smo se nagledali fotografija fureštih koji jutra nakon burnih noći dočekuju spavajući "krepani" po rivama naših velih i malih mista u vlastitim izlučevinama i gomilama smeća oko sebe, s tim da ni eksplicitne snimke seksa na javnim mjestima nisu bile rijetkost.

Primjerice, inozemni gost je usred bijela dana i pred mnoštvom građana i gostiju nasred kamene Pjace u Hvaru skinuo hlače i obavio veliku nuždu samo nekoliko metara od ulaza u Turističku zajednicu, odnosno od zgrade Arsenala i povijesnog kazališta.

Brojna primorska turistička mjesta za one bez kulture imaju postavljene ploče kojima ih se upozorava da se u njima treba poštivati red i mir, ali građani rijetko kada mogu čuti da je itko od prekršitelja zaista i kažnjen. To znači da imamo propise koji su mrtvo slovo na papiru.

Međutim, već na početku ovogodišnjeg lipnja vidljivo je da vlasti na svim razinama i njima podređene službe nisu od prošle sezone izvukle nikakve zaključke, pa mnogi strahuju što će biti do kraja ljeta, kada zvizdan udari u glavu puno jačom snagom.

Hvaranima se ovih dana nudi službena priča da je njihov grad sve manje party destinacija, a sve više odredište (kul)turizma, ali u praksi je sve to znatno drugačije. Javnim prostorom kruži snimka dviju mladih turistkinja koje se seksualno zadovoljavaju na jednom od štekata nasred Rive.

Takve scene izazovu raznorazne reakcije, od "užasa i beskrupuloznosti gostiju", do "prodaje naše kulture i ponude za šaku eura". I u pravilu, čim se rasprava samo malo stišala, osvanuo je novi prizor razgolićenog para koji se u poslijepodnevnim satima izležavao na travnjaku gradskog parka u Hvaru.

image

Turisti snimljeni u gradskom parku u poslijepodnevnim satima

Antonio Dujmović

Sve se događalo u blizini podnog mozaika "Otisak prsta", autorice Tonke Alujević, posvećenog hvarskom izumitelju i ocu daktiloskopije Ivanu Vučetiću. Budući da je ona poznata po britkom jeziku, osvrnula se i na ovu situaciju:

- Centar Hvara. Gradski park. Iza ove guzičetine i njezinoga pratitelja nazire se najlipši gradić Mediterana. Oni naravno veze nemaju di su došli, valjaju se po hotelskin šugamanima..., platili su da se mogu rugat svemu i svačemu.

I nema nikoga ko će in reć da su zalutali i da će ih taj doživljaj sebeljublja i egzibicionizma koštat taman toliko da više nikome ne padne na pamet napravit ovog lita ništa slično.

Prolaznici kažu da se po ručnicima vidjelo da se radi o gostima nekog od hotela "Sunčanog Hvara", a po naglasku bi mogli biti iz Londona. Kazne za takva ponašanja su propisane, ali gradska uprava navodno kuburi s komunalnim redarima!?

Od gradonačelnika Rikarda Novaka (nezavisni) zatražili smo da objasni što je čija dužnost i što ovog ljeta mogu očekivati gosti neprimjerenog ponašanja.

image
Privatni album

- Komunalno redarstvo nije zaprimilo prijavu vezano za taj događaj, a ono bi inače moglo sankcionirati takvo ponašanje na javnome mjestu. Također, prema mojim saznanjima, počinitelji su od strane građana zamoljeni da se prikladno odjenu, što su oni bespogovorno i bez odgađanja i učinili – odgovorio je Novak, te je dodao da se sa strane Grada čini sve što je moguće, u suradnji sa službenicima Policijske postaje Hvar, da se takva i slična ponašanja svedu na najmanju moguću mjeru.

Ubrzo nakon odgovora koji nam je poteštat ponudio kao pravi političar, građani su snimili mladog turista koji je nakon noćne zabave ostao spavati doslovno na ulici.

S druge strane škoja, policajci su, kako smo izvijestili OVDJE, imali pune ruke posla sa slovačkim turistima koji su fizički napali i iznajmljivača brodica koji ih je upozorio na glisiranje preblizu obale, ali i policajce koji su intervenirali.

Ljudi se pitaju kakve li mi to goste imamo, zar misle da se za šaku eura u Lijepoj našoj mogu ponašati ni izbliza onako kao u zemljama iz kojih dolaze?! Premda se, istini za volju, ne bi trebalo abolirati ni naše domaćine koji su za već spomenutu "šaku eura" i navodno lagodniji izvansezonski život spremni tolerirati svašta.

image

Turisti se u Hvaru nedolično ponašaju unatoč obavijesti na ulazu u gradsku jezgru da će zbog toga biti kažnjeni od 500 do 700 eura

Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:08