StoryEditorOCM
OtociVELIKI ČETVRTAK

Ovakvi prizori na Hvaru dosad nisu viđeni: pogledajte veliki fotoizvještaj s ovogodišnje procesije ‘Za Križen‘

Piše PSD
9. travnja 2020. - 20:30
Procesija je krenula iz Jelse i obilazi mjesta Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku te se vraca u Jelsu u ranim jutarnjim satima Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Procesija "Za Križen" je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara. Svako mjesto ima svoga križonošu i svaka povorka ide u krug tako da se nigdje međusobno ne susreću. Križonoše su: Jelsa - Ivica Gamulin, Pitve - Roman Radonić, Vrisnik - Prošper Grgičević, Svirče - Andro Balić, Vrbanj - Mateo Bratanić i Vrboska - Dinko Damjanić.

Sukladno uputama Stožera CZ u povorkama može sudjelovati maksimalno po petnaest osoba, mještane se pozvalo da se ne pridružuju, a za kontroliranje je zadužena policija. Osim toga, sudionici povorke moraju biti na određenoj distanci i ne smiju se  dodirivati i slično.

Sudionici su dobili dezinfekcijska sredstva da se crkva u svakom mjestu nakon dolaska povorke iz drugih pojedinih mjesta dezinficira. Povorke se kreću u kurug po otoku u smjeru kazaljke na satu po mjestima i uglavnom se odvija na otvorenom.

Procesija koja traje već 500 godina upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Naš fotoreporter zabilježio je polazak procesije iz Jelse na Veliki četvrtak, koja se u isto mjesto vraća u petak rano ujutro.

Jutarnji dočeci Križa u svim mjestima bit će reducirani, na mjesnim pjacama neće biti gotovo nikoga umjesto brojnih mještana, ali i gostiju ljudi koji su u tome prijašnjih godina sudjelovali.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:06