StoryEditorOCM
OtociPROGRAM ‘LABELSCAPE‘

Ovaj atraktivan arhipelag prvi je u Dalmaciji dobio prestižni europski certifikat zbog kojeg može očekivati još više turista

Piše Sandra Barčot Božidar VUKIČEVIĆ/CROPIX
14. studenog 2021. - 10:37
Radionica u sklopu provedbe projekta 'LABELSCAPE' - inicijativa za pokretanje postupka certificiranja turističke destinacijeBožidar Vukičević/Cropix

Zahvaljujući razvojnoj agenciji JU RERI SD te europskim sredstvima, i Viški arhipelag dobit će oznaku održivog turizma, a certifikat 'Green Destinations' drugi je takav u Hrvatskoj, prvi u Dalmaciji

Fantastična vijest za stanovnike otoka Visa potvrđena je okončanjem projekta "LABELSCAPE" koji se provodi u sklopu međunarodnog programa Interreg Mediterranean.

Naime, Vis, preciznije Viški arhipelag kao druga destinacija u Lijepoj našoj, nakon Malog Lošinja, dobit će oznaku "Green Destinations". Radi se o svjetski priznatoj markici koja svim posjetiteljema ukazuje kako se na našem srednjodalmatinskom otoku provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, kako se pazi na ekologiju, štiti okoliš te je ljudsko djelovanje na "zeleni" život smanjen na najmanju razinu.

Postupak certificiranja

A brendiranje turističke lokacije, otoka Visa i pripadajućih otoka od Biševa, Sveca,... startalo je prije dvije godine s aktivnostima razvojne agencije JU RERA Splitsko-dalmatinske županije, koja je kroz projekt gdje sudjeluje deset partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Portugala, Francuske i Slovenije, financirana sredstvima EU-a, započela s pripremom za postupak certificiranja dionika turističkog razvoja Viškog arhipelaga.

Sada je sve privedeno kraju donošenjem završne odluke o početku provedbe certificiranja turističke destinacije Viškog arhipelaga.

- Naša destinacija već u startu ima brojne prednosti za dobivanje oznake "zelena", a svi znamo kako svaki brand donosi puno benefita. Naš zaostatak razvoja u odnosu na druge otoke sada možemo iskoristiti kao prednost, sačuvali smo okoliš i sad je prilika da kroz ovaj brend to kapitaliziramo i vratimo mlade ljude na otok – istaknuo je tijekom konferencije Tonči Božanić, zamjenik ravnatelja RERA-e, dok je voditelj projekta Ivo Benzon pojasnio:

- Ovaj izuzetno specifičan arhipelag bit će prva lokacija u Dalmaciji s certifikatom održivog turizma!

Ovaj važan pomak prema još boljoj budućnosti podržali su i gradonačelnik Visa Ivo Radica, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, kao i županijska pročelnica za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, direktori turističkih zajednica Visa Ivo Fiamengo i Komiže Bogoljub Mitraković, predsjednik Gradskog vijeća Komiže ujedno i predsjednik Uprave "Modre špilje" d.d. Edo Bogdanović.

Energetski samostalan

- Naš otok je energetski samostalan, od izvora vode do solarne energane – prisnažio je cijeloj "zelenoj" priči Ivo Radica, dok je Tonka Ivčević pozdravila zajedničku inicijativu, iznoseći i jedan segment koji postaje otočna "slatka" briga:

- Imat ćemo problema s manjkom kadra kako bi sve ove projekte za koje povlačimo milijune EU novca i proveli.

Uključila se on-line i Jana Apih iz slovenske tvrtke "GOODPLACE" koja je predstavnik svjetski priznate oznake certifikata nizozemske "Green Destinations", pojašnjavajući o fazama samog certificiranja, kriterija brendiranja, te benefita kada imate tu oznaku koja je potvrda kvalitete, brige o okolišu.

Sada Višane čeka 11 koraka certificiranja koja se mogu provesti do sljedeće turističke sezone, dok će nositelj certifikata "Green Destinations" biti Geopark Viški arhipelag.

Ovaj članak je nasrao u suradnji s JU RERA SDŽ.

Brendiranje turističke ponude

Opći cilj projekta "LABELSCAPE" je razviti mehanizme za integriranje oznaka održivosti u šire turističke politike i pružiti potporu inicijativama temeljenim na odredištima u procesu certificiranja. Naime, globalni turistički trendovi utječu na rastuću potrebu za korištenjem turističkih i prirodnih resursa, a odgovornost lokalnih nositelja turističkih razvojnih politika, jest osigurati održivost razvoja kroz odgovornu turističku valorizaciju.
Jer moramo istaknuti - najsnažniji alat u postizanju prepoznatljivosti imidža same destinacije te održivosti razvoja, pokazalo se upravo brendiranje turističke ponude kroz sustave certificiranja održivog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 07:48