StoryEditor
Otociprestižna titula

Ova hvarska zajednica prva je takva u Hrvatskoj i tek 37. na cijelom svijetu: bacite li s otoka pogled na noćno nebo, shvatit ćete po čemu su toliko posebni

Piše Dalmacija SD
28. veljače 2022. - 15:49

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) danas je proglasila Općinu Jelsa na Hvaru prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba (International Dark Sky Community) u Hrvatskoj.

Time je Općina Jelsa postala ne samo prva takva zajednica u Hrvatskoj nego prva u cijeloj južnoj Europi i trideset i sedma lokalna samouprava na cijelom svijetu koja se može podičiti ovom prestižnom ekološkom titulom.  

Direktorica programa zaštite Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (IDA) Ashley Wilson je u priopćenju za javnost istaknula:

„Općina Jelsa je postavlja visoki standard koji bi trebale pratiti druge lokalne samouprave u vašoj zemlji i ovoj regiji svijeta. Čast nam je istaknuti Jelsu kao istaknutog lidera u davanju primjera kako ispravno korištenje rasvjete koristi dobrobiti ljudi kao i dobrobiti noćnog okoliša u našim zajednicama i izvan njih“.

Međunarodna zajednica tamnog neba je općina, grad ili slični politički entitet koji je pokazao izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljavanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba.

Postupak za proglašenje Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba je pokrenut na inicijativu direktorice Turističke zajednice Općine Jelsa Marije Marjan, a postupak i aktivnosti vezane za proglašenje je vodio Hrvatski astronomski savez odnosno glavni tajnik saveza Dorian Božičević.

Nakon nešto više od godine dana rada na projektu u suradnji s Općinom Jelsa, Turističkom zajednicom općine Jelsa, javnim ustanovama i poduzećima, kroz mnogobrojne aktivnosti od javnih promatranja teleskopom, predavanja, izložbi, manifestacija, male škole astronomije za osnovnoškolce, detaljnog popisa rasvjete pa sve do izrade smjernica za ekološko uređenje rasvjete i petogodišnjeg plana rada te mnogih drugih aktivnosti, Hrvatski astronomski savez je u prosincu 2021. predao dokumentaciju za kandidaturu Općine Jelsa Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA) te je ista i prihvaćena. Nakon ispunjavanja dodatnih uvjeta koje je tražila IDA, Općina Jelsa je stekla titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

Program zaštite međunarodnih mjesta tamnog neba (International Dark Sky Places)

Program zaštite međunarodnih mjesta tamnog neba (International Dark Sky Places) je pokrenut 2001. godine kao neregulativni i dobrovoljan program koji će potaknuti zajednice, parkove i zaštićena područja diljem svijeta na očuvanje i zaštitu prirodnog noćnog neba kroz usvajanje efikasnih politika rasvjetljavanja, ekološki odgovornu vanjsku rasvjetu i obrazovanje.

Neopreznim korištenjem umjetna rasvjeta može poremetiti čitave eko-sustave, loše utjecati na ljudsko zdravlje, bespotrebno trošiti novac i energiju, značajno doprinositi klimatskim promjenama te onemogućiti nam pogled i vezu sa svemirom u kojem živimo. Jelsa se pridružuje svjetskoj zajednici od preko 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja.

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (IDA)

Misija IDA-e je očuvanje i zaštita noćnog okoliša i baštinske vrijednosti tamnog zvjezdanog neba kroz ekološki odgovorno korištenje vanjske rasvjete.

Prije samog proglašenja Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom u Hrvatskoj, u petak 25. veljače 2022. u svečanoj dvorani Općine Jelsa održana je prezentacija rezultata projekta kandidature Općine Jelsa za dobivanje titule Međunarodna zajednica tamnog neba (International Dark Sky Community).

Uvodnu riječ na prezentaciji je dala direktorica Turističke zajednice Općine Jelsa Marija Marjan, prezentaciju je održao voditelj projekta, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, a zaključnu riječ je održao načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja koji je zahvalio svim sudionicima u ovom vrlo uspješnom projektu.

Predani očuvanju zvjezdanog neba

U ponedjeljak 28. veljače 2022. u općinskoj vijećnici Općine Jelsa održana je konferencija za medije povodom proglašenja Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi. Na konferenciji, medijima su se obratili načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja, direktorica Turističke zajednice Općine Jelsa Marija Marjan i voditelj projekta, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja je zahvalio voditelju projekta i Hrvatskom astronomskom savezu na predanom i uspješnom radu te je istaknuo:

„Općina Jelsa je predana očuvanju naše baštine, prirodnog, nezagađenog, tamnog i zvjezdanog neba za generacije koje dolaze i za naše goste obzirom da je Jelsa turistička destinacija.“.

Direktorica turističke zajednice Općine Jelsa je istaknula: „Kao direktorica turističke zajednice, sretna sam što je Jelsa uspjela dobiti titulu Međunarodna zajednica tamnog neba i nadam se da je ovo jedan veliki korak u smjeru da Jelsa postane prva ozbiljna astroturistička destinacija u Hrvatskoj.“.

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je istaknuo: „Ovo je vrlo važan događaj za Hrvatsku, ali i cijeli jug Europe obzirom da smo dobili prvu Međunarodnu zajednicu tamnog neba – Općinu Jelsa, koja će od sada na dalje biti primjer kako se zaštita noćnog okoliša, a time i zvjezdanog neba isplati jer se na taj način štiti prirodni okoliš, štedi energija i novac, smanjuje utjecaj na klimatske promjene, energetski i ugljični otisak te sve skupa pridonosi zaštiti ljudskog zdravlja i ekosustava kao takvog.“.

--

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 06:17