StoryEditorOCM
Otocijednoglasna odluka

Ova bračka općina najizdašnija je na otoku: naknada za novorođene narasla je tri puta, načelnik sve objašnjava

Piše Ivica Radić
8. veljače 2023. - 12:24

Od Nove godine u bračkoj općini Sutivan naknade za novorođenu djecu porasle su za više od tri puta.

Tako će roditelji za svako novorođeno dijete biti nagrađeni s 1350,00 eura, što preračunato u kune čini 10 tisuća. Riječ je o najvećoj naknadi za novorođeno dijete na Braču, ali i šire. Da bi stekli pravo na pomoć, jedan od roditelja treba biti državljanin Republike Hrvatske i imati prijavljeno prebivalište na području općine Sutivan, a i novorođeno dijete treba imati prebivalište na području te bračke općine. Ako drugi roditelj nema prebivalište na području Općine Sutivan, potrebno je dostaviti dokaz da od druge jedinice lokalne samouprave u kojoj ima prebivalište nije ostvario pravo na pomoć za novorođeno dijete. Ti uvjeti su dosta labaviji nego u drugim jedinicama lokalne samouprave.

”Ovo je samo jedna od onih mjera kojima potičemo pozitivne demografske procese jer bez mladih nema ni budućnosti. Odluka je na sjednici Općinskog vijeća jednoglasno donesena, što samo potvrđuje da je porast stanovništva naš trajni zajednički zadatak”- pojasnio je općinski načelnik Ranko Blažević, koji je najavio i skoru rekonstrukciju zgrade osnovne škole, nakon čega će se nastava odvijati u samo jednoj, jutarnjoj smjeni.

Lanjske godine otvoren je novi suvremeni dječji vrtić “Babarin”, koji pohađa 50 mališana, što znači da je gotovo u cijelosti popunjen. Prvi put Sutivan je dobio jaslice i desetosatni predškolski program. “Poteštat” Blažević je iznio podatak da općina za svako dijete u jaslicama godišnje participira u troškovima s 40 tisuća kuna, a za predškolce s 25 tisuća kuna, i to sve s ciljem da bi smanjili izdvajanja roditeljima.

Tako je Sutivan nakon pedeset godina čekanja dobio suvremene prostorije i uvjete za odgoj predškolske djece i beba u jaslicama.

Uspješni poduzetnici

U Vladinom izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima za 2021. godinu stoji da je prosječna neto plaća na našim “škojima” iznosila 5609 kuna te je bila 7,1 posto veća nego prethodne godine. Prema tom izvješću najveća je bila u Sutivanu, iznosila je 7222 kune i jedina je iznosila više od 7000 kuna.

”Veseli me u svakom slučaju da su poslodavci znali cijeniti i nagraditi rad onih koji rade na području naše općine. Istodobno to najbolje svjedoči da je u našem mjestu sve više uspješnih poduzetnika i obrtnika”- s osmijehom na licu je kazao prvi čovjek Sutivana.

Inače, prema “friškom” popisu stanovništva iz 2021. godine, Sutivan je među bračkim lokalnim jedinicama zabilježio najveći porast. U njemu, naime, živi 963 stanovnika ili 141 osoba više. Statistički iskazano, to čini rast od nevjerojatnih 17,15 posto.

”Naš je osnovni cilj da Sutivan postane mjesto poželjnog i ugodnog življenja. Dosta smo novca, a još više truda uložili u nove razvojne iskorake i infrastrukturne projekte. Sve je to rezultiralo time da naši ljudi ostaju, a istodobno sve više mladih obitelji iz različitih krajeva Hrvatske ovdje dolazi, zaposle se i ostaju živjeti. Vraćaju nam se i naši povratnici, a ima i stranaca koji su Sutivan izabrali za mjesto svog stalnog življenja” - objasnio je tajnu demografskog uspjeha načelnik Blažević.

Općina Sutivan je primjer da se bez stranačkog dresa i stege te političke podobnosti mogu ostvarivati izvanredni rezultati. Na čelu te bračke općine, naime, već treći mandat uzastopce ima nezavisni kandidat Ranko Blažević, a i u općinskome parlamentu “nezavisni” drže većinu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 17:17