StoryEditor
OtociNESTVARNI PRIZORI

Opet će mnogi rado na Brač, ali putovati trajektom na inače najfrekventnijoj liniji još je nadrealno: evo kako izgleda plovidba kad vas bar 700 fali

Piše Marijana Klarić
22. svibnja 2020. - 16:31
Duje Klarić/Hanza Media

Na ovaj datum, a da nije bilo koronavirusa uopće i da su turisti pristizali po svom prosječnom svibanjskom ritmu, trajekti "Tin Ujević", odnosno "Hrvat", s kojim je naš fotoreporter danas plovio do Brača i vraćao se, izgledali bi sto posto drugačije.

Toliko drugačije da se ovi danas snimljeni prizori doimaju kao da su nastali na vezu u škveru, a ne na živoj, dinamičnoj, bučnoj i glasnoj pruzi, kakva je inače jedna od najfrekventnijih, ona na liniji Split - Supetar.

"Kapacitet Hrvata je 1200 putnika, a u ovo vrime bi ih sigurno bilo između 800 i tisuću!" - posvjedočio nam je i mornar, dok je akoštavao u splitskoj luci.

Po spuštanju rampe, uz trajekta se iskrcalo 70-80 ljudi, teško je točno procijeniti, mahom vozača dostavnih kombija i kamiona s robom za bračke trgovine i tvrtke, te građevinskih radnika, koji se vraćaju s bračkih gradilišta.

image
Posljednji dan karantene na Braču policija regulira iskrcaj robe
Duje Klarić/Hanza Media

Na jutarnjoj plovidbi prizori su bili još "oskudniji". Dvadeset ljudi na otvorenoj palubi, na kojoj bi, u neko drugo vrijeme, bio sretan da uhvatiš mjesto, te otprilike toliko u salonu.

image
Duje Klarić/Hanza Media


No već za koji dan, a pogotovo tjedan, i ovi će prizori zacijelo izgledati drugačije.

image
Duje Klarić/Hanza Media


Brač je, srećom, uspio pobijediti koronavirus i život se na najvećem dalmatinskom otoku vraća u normalu, na način kao i u ostatku Hrvatske.

Nakon što je više od 500 uzetih briseva bilo negativno, s današnje sjednice Kriznog stožera otoka je Nacionalnom stožeru Civilne zaštite predloženo ukidanje svih mjera koje su do sada vrijedile za Brač.

image
Duje Klarić/Hanza Media


Mjere će se tako ukidati redoslijedom i tempom kojim su donesene.

Tako se danas, od ponoći, ukidaju mjere ograničenja prijevoza i zabrane napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj te u potpunosti prekida s režimom propusnica za promet između svih bračkih mjesta, kao i suglasnosti za prijevoz trajektima kopno – otok.

Ostatak mjera, koje između ostalog ograničavaju rad trgovina, tržnica i ribarnica, održavanje pogreba i vjenčanja, društvenih, sportskih i vjerskih okupljanja, upotrebu dječjih i sportskih igrališta i zadržavanje na ulicama i koje su uvedene kasnije, prestat će vrijediti u nedjelju 24. svibnja 2020. godine točno u ponoć.

image
Duje Klarić/Hanza Media


Po usvajanju prijedloga škole bi na Braču trebale sa radom početi u srijedu 27. svibnja 2020. godine u skladu sa mjerama i programom koji je na snazi u ostatku Hrvatske.

Pa će se opet, bude li sreće, već po izgledu palube znati kud plovi ovaj brod...

#BRAČ#TRAJEKT ZA BRAČ#KARANTENA BRAČ#PRAZNI TRAJEKT

Izdvojeno

24. svibanj 2020 17:58