StoryEditor
OtociBUNA PROTIV PLANA

Ogorčeni Hvarani: ‘Ono što se planira nelogično je i nepravedno! ‘Sijeku‘ se kuće, terase, parkirališta... Neke bi obitelji potezom pera ostale bez vrijedne djedovine‘

7. listopada 2021. - 19:15

Nije baš buna Matije Ivanića na Hvaru, ali otočani su prilično nezadovoljni predloženim urbanističkim planom uređenja (UPU) Svete Nedjelje. Prekrasno mjesto na južnim padinama škoja, poznato po terasastim vinogradima i odličnom Plavcu malom, ovih će se dana naći u središtu rasprave o prijedlogu UPU-a, kojim je, kako nam je rečeno, nezadovoljna većina. I koja će to nezadovoljstvo iskazati tijekom javne rasprave o UPU-u u gradu Hvaru i iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da ne dobije zeleno svjetlo. 

Mještani sumnjaju da će se Prijedlogom UPU-a Svete Nedjelje jednima povećati građevinske zone, a drugima smanjiti, jer omjer prostora predviđenog za gradnju i onog za zelene površine uvijek mora biti u ravnoteži, što bi na kraju značilo da će nekima svanuti tek kad drugima smrkne.  

Ugroženi interesi

 – Ono što se planira u najmanju ruku je nelogično i nepravedno. Predviđenim javnim putovima kroz Svetu Nedjelju "sijeku" se kuće, terase i postojeća parkirališta, a vrijedno građevinsko zemljište pretvara u poljoprivredno! Što je još gore, opći dojam je da se to želi progurati na silu, mimo naše volje. Na pitanja mještana hoće li se zemlja oduzimati bez pitanja kao što se to događalo u komunizmu, dobili smo odgovore tipa, "valjda će se nešto i platit". Većina stanovnika Svete Nedjelje ogorčena je ovim prijedlogom UPU-a pa pozivamo gradske vijećnike da ga odbiju jer nije u interesu građana i razvoja našeg mjesta – kaže poznati ugostitelj iz Svete Nedjelje Jurica Milatić i upozorava na to da će se forsiranjem predloženog plana mještanima napraviti velika šteta, stoga bi bilo uputno još jednom sjesti za stol s izrađivačima plana kako bi se pronašlo najbolje rješenje. Samo razgovorom u kojem će se uvažavati i interesi mještana Svete Nedjelje, kaže Milatić, može se doći do UPU-a koji će biti od koristi i Gradu Hvaru i mještanima s južne bande otoka.   

image
Jurica Milatić
Tom Dubravec/Cropix

Da je UPU Svete Nedjelje itekako važan i materijalno vrlo "opipljiv", govori i prosječna cijena građevinskog zemljišta od dvjesto eura za metar četvorni na južnoj strani Hvara. Usvoji li se predloženi plan, pojedine bi obitelji potezom pera praktički ostale bez vrijedne djedovine, točnije, ona bi pretvaranjem iz građevinske u poljoprivredno zemljište bila bagatelizirana. Mnoga od tih zemljišta nalaze se uz kuće koje su danas u funkciji turističke zarade pa bi pretvaranje parcela iz građevinskih u poljoprivredne mnogima pomrsilo planove za budućnost i ugrozilo im egzistenciju.  

Nema idealnog plana

Na službenim stranicama Grada Hvara poziva se na javnu raspravu o prijedlogu urbanističkog plana uređenja (UPU) Sveta Nedjelja, koji će trajati od 11. listopada do 11. studenoga 2021. godine.

 – Nisam upućen u detalje prijedloga urbanističkog plana uređenja Svete Nedjelje koji ide na javnu raspravu, međutim, prije dvije godine sam razgovarao s jednom delegacijom mještana iz Svete Nedjelje o ovoj temi. Naravno je da će se poštivati njihove želje, no iskreno rečeno, teško je napraviti tako idealan plan kojim bi se ugodilo ama baš svim mještanima Svete Nedjelje, jer to nikome do sada i nigdje nije uspjelo. Na planu rade voditelj Odsjeka za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, europske fondove i javnu nabavu i njegovi suradnici, i oni će, zajedno s izrađivačima plana i sukladno Zakonu o prostornom uređenju, napraviti sve da se želje i potrebe građana Svete Nedjelje ispoštuju – kaže Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara, i objašnjava da su spomenutim zakonom neke stvari ipak unaprijed određene.

image
Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara
Tom Dubravec/Cropix

 – Mjesto mora imati zelene površine i putove, prostor za infrastrukturu, no naravno da takvo što nećemo planirati i raditi na štetu građana. To ne dolazi u obzir. Nedavno smo imali slučaj Hvaranina koji jedini nije imao pristup na svoju parcelu zbog planirane trafostanice, no nakon njegove primjedbe iznašli smo rješenje. Tako će biti i ovaj put ali, opet kažem, ne možemo ni da hoćemo baš svima ugoditi jer se mora poštovati Zakon o prostornom uređenju, što znači da ni izrađivači UPU-a Sveta Nedjelja ni djelatnici Odsjeka za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Hvara ne mogu raditi što ih je volja – veli Novak.      

Telefonski i e-mailom pokušali smo ishoditi odgovore u vezi primjedbi na UPU Svete Nedjelje od voditelja Odsjeka za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje Grada Hvara Dora Abdulmara, dipl. ing. građevine, no do zaključenja teksta nam se nije javio.

Daje se na znanje

Za vrijeme trajanja javne rasprave prijedlog UPU-a bit će izložen na javni uvid u prostorijama Odsjeka za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša, europske fondove i javnu nabavu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Hvara, u Hvaru, Ulica Vicka Butorovića 4, i u prostorijama čitaonice u Svetoj Nedjelji, od 11. listopada do 11. studenoga 2021., svaki radni dan od 9 do 13 sati. Isti dokument će biti objavljen i na web stranici Grada Hvara na internetskoj adresi www.hvar.hr. Javno izlaganje o prijedlogu UPU-a održat će se u četvrtak, 21. listopada 2021. u 11 sati u gradu Hvaru, na Trgu sv. Stjepana 43, na galeriji Arsenal. Očitovanja, primjedbe i prijedlozi na prijedlog UPU-a mogu se dati za vrijeme trajanja javne rasprave, zaključno s 11. studenoga 2021. godine.

item - id = 1133256
related id = 0 -> 1136311
related id = 1 -> 1135162
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:10