StoryEditorOCM
OtociOPASNO LJETOVANJE

Novi šok na Hvaru, srnjak u samo četiri dana napao i ozlijedio još jednu ženu na popularnoj šetnici, građani svjedoče: ‘Uhvatila ga je za rogove i branila se, ali čim ga je pustila...‘

Piše Mirko Crnčević
16. kolovoza 2022. - 08:32

Nakon što je srnjak na šetnici prema uvali Pokonji Dol kod Hvara prije četiri dana napao i teško ozlijedio 65-godišnjakinju iz Zagreba, napad se ponovio, najvjerojatnije od iste životinje, na potezu od Pokonjeg Dola prema Mekićevici.

Ovog puta steradala je žena iz Slavonskog Broda koja privremeno radi u Hvaru, branila se od sumanute životinje, pa je i ona zadobila ozljede te završila u Hitnoj medicinskoj pomoći. To je za našu medijsku kuću naš upit potvrdio i dr. Ozren Đerek, voditelj hvarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, kazavši da je ozlijeđena osoba puštena na kućnu njegu.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o lakšoj ubodnoj rani, te više ogrebotina po nogama i rukama. Žena je navodno životinju uhvatila za rogove braneći se od napada, a nakon što ih je pustila, srnjak je ponovno nasrnuo na nju.

Lovcima nije jasno što se događa, životinja se ponaša kao da nešto brani. U kuloarima se spominje i treći napad divljači na ljude, ali za to zasad nema službene potvrde.

image

Napad se dogodio na dužobalnoj šetnici u blizini popularne plaže

Mirko Crnčević

Ipak, građani sada već strahuju da bi se mogla dogoditi i teža posljedica uzrokovana napadom srnjaka, osobito kada bi se radilo o djetetu.

Od Marija Lušića Bulića, predsjednika Lovačke udruge otoka Hvara sa sjedištem u Starom Gradu, doznajemo da se oko svega toga telefonski čuo s državnim lovnim inspektorom Nediljkom Plazibatom, stručnim službama Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, te hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom.

Prema trenutnom stanju stvari, od Ministarstva poljoprivrede će se zatražiti dopuštenje za interventni odstrel, pri čemu će se voditi računa o svim sigurnosnim aspektima takve intervencije koje propisuju Zakon o oružju i Zakon o lovstvu.

Svoju podršku rješavanju tog problema najavio je i poteštat Novak, a Lovačka udruga otoka Hvara, kako tvrde, prema važećim propisima nema mogućnost uspavljivanja i premještanja životinje u ograđeno lovište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 17:52