StoryEditorOCM
Otociotok vodenih gušta

Nije nikakva novost da je Hvar jedna od najpoželjnijih destinacija na svijetu, no sada se našao i u sasvim posebnoj kategoriji. A to je tek jedan od njegovih aduta...

Piše Mirko Crnčević
24. studenog 2022. - 14:18

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) priopćila je da je u američkom izdanju poznatog turističkog časopisa i portala "TRAVEL + LEISURE" objavljena reportaža o 50 najboljih odredišta za putovanja u 2023. godini. Autori reportaže iskusni su urednici koji su destinacije podijelili u nekoliko kategorija, a ono što je vrijedno za Hrvatsku je da se otok Hvar našao među top pet odredišta u kategoriji "Za trenutke odmora na vodi" (For Moments on the Water).

image
Privatni album

Naime, otok Hvar je svrstan među destinacije poput Gane, otoka Gorée, otočja Galápagos i Grenlanda. Urednica Nina Ruggiero, koja ujedno i potpisuje članak, naglasila je da je Hvar škoj s najviše sunčanih dana u Lijepoj našoj po kojem se proteže više od 100 milja biciklističkih staza, a istaknuti su i izleti kajakom do skrovitih plaža.

Mjesto Jelsa je 2022. godine zasluženo proglašeno prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u južnoj Europi, čime je gostima zagarantiran spektakularan pogled na čisto nebo. Selo Velo Grablje iz 14. stoljeća svoj vrhunac doseže u srpnju cvjetanjem lavande i izvrsnom eno-gastronomskom ponudom te ostalim obiteljskim aktivnostima.

image
HAS

Ugradu pod povijesnom forticom su brojni pristupačni i održivi hoteli. Naglašen je prvi naš ekološki hotel "Beach Bay Hvar Hotel", koji je otvoren prošlog ljeta sa solarnim energetskim sustavom i obvezom poštivanja UNESCO-vog obećanja o održivom putovanju.

Recimo i to da u HTZ-u smatraju da su ovakve objave veoma značajne za otok Hvar i Splitsko-dalmatinsku županiju, jer stvaraju dodatni motiv dolaska gostiju u posezoni. Upitali smo hrvatskog Engleza Paula Bradburya, spisatelja, kolegu novinara i poznatog blogera, koji je puno pridonio promidžbi škoja i Hrvatske u svijetu, što bi on naveo kao glavne adute Otoka sunca.

image
Iz privatnog albuma

- Zadnjih dva desetljeća sam prisutan na Hvaru i mogu posvjedočiti da nedovoljno cijenimo ono što nam je nadohvat ruke. Jednostavno riječ je o otoku koji je pravi dragulj, pravi biser Jadranskoga mora, zar nam o tome dovoljno ne govore objave koje dolaze iz časopisa poput ovog iz SAD-a – govori Paul.

Što se aduta tiče rekao je da ih ima dosta, ali za ovu prigodu ističe slijedeće: najstarije javno kazalište na Starom kontinentu (1612.), Higijenično društvo Hvar – najstarije turističko udruženje u Europi (1868.), najstariju maslinu u Hrvatskoj koja datira još iz vremena starih Grka (384. godina prije Krista), Hvar je jedinstven otok na svijetu i po tome što ima čak šest vrijednosti zaštićenih od strane UNESCO-a (Faroska hora, čipka od agave hvarskih Benediktinki, procesija "Za Križen", klapsko pjevanje, mediteranska prehrana i umijeće suhozidne gradnje).

image
Mirko Crnčević

- Tome bih dodao jedinstvene otočne manifestacije, dolsku "Puhijadu" i "Festival levande" u Velome Grablju, vrhunska vina i ekstra djevičanska maslinova ulja, oca daktiloskopije Ivana Vučetića zbog čijeg otkrića su mnogobrojni zločinci završili iza rešetaka, pa i Forsku nogometnu ligu, jer je Hvar najmanji otok na svijetu i jedini u Hrvatskoj koji ima svoju otočnu ligu velikog nogometa. Pa tko ne bi živio i uživao u takvom okruženju – pita se osebujni mister rodom iz Manchestera, kojemu je veliki plus i to što je ustrajni promotor splitskoga "Hajduka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 18:15