StoryEditor
Otociraj na čiovu

Ni ovaj dragocjeni komadić obale nije zaobišla betonizacija, ali već idućeg ljeta tu će biti jedna od najljepših plaža u okolici Splita. Pogledajte kako će izgledati

Piše Gordana Dragan
26. listopada 2022. - 12:53

Trogirska plaža Saldun, smještena u malom zaljevu na sjeverozapadnoj strani Čiova, kultno je mjesto na kojemu se u ljetnim mjesecima okupljaju stotine turista i domaćih, koji uživaju u plavetnilu čistog mora te hladovini zelenih borova.

Ona je podsjetnik na to odakle je početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo ozbiljno započeo trogirski turizam, najprije u individualnom privatnom smještaju, pa organiziran u onom odmarališnom i obližnjem kampu Rožac. Tada su malobrojni turisti ljetovali u malim obiteljskim prizemnicama ili jednokatnicama obližnjeg istoimenog naselja da bi s godinama ono raslo i preraslo u atraktivnu turističku zonu u kojoj dominiraju goleme moderne vile s bazenima.

Šundrovi borici’

Morske hridi koje su prvotno činile plažu Saldun uz čiji obalni rub su se nadvijale gusto posađene “Šundrove borike”, s vremenom su nestajale, pretvorivši se dijelom u šljunčanu plažnu površinu, a dobar dio je betoniziran. Luksuz apartmanskog naselja proteklih godina nije pratio pomalo “kaotično” stanje prostora uz more.

Kako bi Saldunska uvala bila u ambijentalnom skladu kopna i mora, pristupilo se temeljitom uređenju plaže čija prva faza je započela. Gradonačelnik Ante Bilić u srpnju ove godine potpisao je ugovor o izvođenju radova s tvrtkom “Građevno Zec”, nakon što se prije dvije godine krenulo s pripremom projekta vrijednog oko četiri milijuna kuna s PDV-om.

image
Gordana Dragan

- Obalni pojas jedan je od naših najvećih kapitala, a nakon niza godina zapuštenosti, mi u posljednjem periodu zaista intenzivno ulažemo u njega. Počevši od šetnice i biciklističke staze na Brigima, gdje su radovi pri samom kraju, do lukobrana i lučice na Lokvicama, pa sada i do uređenja plaže u Saldunu, koja će u roku od osam mjeseci postati nova gradska plaža, taman pred početak nove turističke sezone.

Znajući koliko je turizam važan našim sugrađanima, pogotovo onima koji žive u tom dijelu grada, ovo je investicija koja će dati dodatnu vrijednost kvaliteti turističke ponude, pa u konačnici i vrijednosti nekretnina, ali najvažnije je da će to biti novi sadržaj za same stanare tog dijela, koji će dobiti lijepo uređenu i opremljenu plažu, istaknuo je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Obnavlja se šetnica

- Dužina plaže koja se uređuje ovim projektom je oko 260 metara. Uređenje započinje prvim armiranobetonskim mulom kod sadašnjeg kafića, a kraj obuhvata je ujedno i kraj šljunčanog dijela šetnice na zapadu, gdje se gradi četvrti od ukupno četiri predviđena mula, pojasnila je Nataša Laco, voditeljica gradske plaže Saldun pri tvrtki “Građevno Zec”.

image
Geoart/Grad Trogir

- Plažna površina dijeli se na tri funkcionalne cjeline: šetnicu, šljunčani dio i betonski kaskadni dio. Prva zona se sastoji od šetnice popločane betonskim kockama te će se formirati dva betonska mula koji će sprječavati odnošenje šljunčanog materijala s plaže. Kod drugog mula će se formirat i mali ‘’trg’’, sa zonom za sjedenje, osvijetljen ambijentalnom rasvjetom u krug sjedeće površine.

Središnja zona je zona šljunčane plaže. Iznad plaže će se obnoviti postojeća šetnica koja će se popločati betonskim kockama u šljunku, a ispod plaže će se formirati novi potporni zid kako bi se smanjio njezin nagib. Formiranje ugodnog dijela plaže dobit će se nasipavanjem materijala i proširivanjem površine plaže. Sa šetnice će se na šljunčani dio plaže moći pristupiti s tri mjesta: stepenicama na početku, u sredini i na kraju. Na središnjem dijelu je predviđen i prostor tuša.

image
Geoart/Grad Trogir

Treća zona plaže nalazi se na postojećem kamenitom dijelu formiranjem malih terasa, tako da se i novim projektom zadržava postojeći karakter plaže, kazala je Laco, opisujući njezin budući izgled.

Podsjetila je kako će obrada podova biti na dijelu šetnice uz more betonskim kockama, a na dijelu postojeće šetnice iznad šljunčanog dijela betonskim kockama u šljunku te da će potporni zid uz šetnicu uz more biti obložen kamenim klesancima.

Nasipavanje mula

Valja spomenuti da u ovom projektu neće biti građevinskih zahvata na šljunčanoj plaži u neposrednoj blizini kampa “Rožac”, ali će se taj kompleks svakako uklopiti u postojeće stanje i okruženje.

Bageri trenutačno rade na čišćenju terena i pripremi za nasipavanje mula. U prvoj fazi odvijat će se nasipavanje, u drugoj fazi betonski radovi, a u trećoj postavljanje opreme. Radovi kreću od zapada prema istoku.

Iduće turističke sezone Saldunska uvala dobit će novi izgled s najljepšom plažom na području Trogira koja je uređena po svim pravilima struke, sistemski, a ne stihijski, kazao je gradonačelnik Bilić. 

image
Geoart/Grad Trogir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2022 12:56