StoryEditor
Otociostvaren san

Nakon sedam godina potpisan ugovor: u prosincu počinje gradnja 9,3 milijuna kuna vrijednog vatrogasnog doma u Selcima

21. studenog 2020. - 12:39
Načelnik Ivan Marijančević (na slici desno) zadovoljan je što je projekt nakon sedam godina napokon zaživio  DVD Selca

Dugoočekivana želja i san vatrogasaca istočnog dijela otoka Brača uskoro će postati stvarnost.

U Selcima je, naime, potpisan ugovor o gradnji Vatrogasnog doma vrijednog 9,3 milijuna kuna, i to između načelnika selačke općine Ivana Marijančevića i vlasnika tvrtke M.P "Beton" iz Solina Josipa Mešina. Početak radova najavljen je u prosincu, a trebali bi biti završeni u roku od 12 mjeseci. Najveći dio novca namaknut će se iz Europskih fondova,dok će manji dio osigurati selačka općina u svom proračunu.

- Radi se o kapitalnom projektu za našu općinu, koji se odnosi na značajno poboljšanje društvene infrastrukture, ali, naravno, i višu razinu zaštite stanovništva te njihove imovine. Put do ovoga potpisa bio je dug i iscrpljujući, međutim ovakve situacije pokazuju da se sve može, bez obzira na veličinu lokalne samouprave i u konačnici njezine fiskalne kapacitete - kazao je selački načelnik Marijančević, zahvalivši pritom članovima DVD-a Selca, osobito njegovom predsjedniku Tinu Štambuku, kao i Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je, kako je naveo, sufinancirala glavninu izrađene projektne dokumentacije.

Novi vatrogasni dom "izniknut" će na zemljištu površine 2109 metara četvornih koje je ustupilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Bruto površina zgrade iznosit će 1155 kvadrata, a činit će je tri funkcionalno različita volumena, na čemu se zasniva i cijela koncepcija oblikovanja doma. Zgradu doma činit će garažni prostor za šest vatrogasnih vozila s mehaničarskom radionicom, alatnica, funkcionalna prostorija za vatrogasnu operativu i toranj za vježbu, garderoba, dvorana za održavanje tjelesne kondicije, multifunkcionalna dvorana za učenje i usavršavanje, prostorija za dnevni odmor, spavaonice te ured i komunikacijski centar.

- Iznimno sam ponosan i sretan, kao i ostali kolege vatrogasci, što ćemo uskoro ostvariti dugo sanjanu želju, izgradnju našeg vatrogasnog doma, a koji će biti mjesto druženja, rada i okupljanja za sve mještane. Zahvalni smo svima koji su proteklih sedam godina, koliko traje priprema projekta, sudjelovali i pomogli, prvenstveno starijim kolegama vatrogascima koji su postavili temelje za budućnost selačkog vatrogastva, te svima ostalima, brojnim partnerima i prijateljima društva, institucijama RH, simpatizerima i volonterima - prisnažio je Tino Štambuk, uz napomenu kako je vaga pokazala da je svekolika prikupljena dokumentacija bila teška ravno 25 kilograma, što svjedoči koliki je put i barijere trebalo proći.

image
Maketa budućeg vatrogasnog doma
DVD Selca

DVD Selca je osnovalo 1991. godine nekoliko entuzijasta. Društvo čine najvećim dijelom dobrovoljci i volonteri. Trenutačno broji više od 35 članova, od čega je 25 operativaca koji aktivno djeluju u svim intervencijama. Godišnje imaju do 60 intervencija, ponajviše gašenja požara na otvorenom prostoru, zatim tehničkih i intervencija u prometu, akcija potraga i spašavanja te ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 06:58