StoryEditorOCM
Otocitomislav žuvela

Svjetioničar s Palagruže priča nam kako je preživio udare bure: ‘Vama nosi robu s tiramola, a nama pročisti pogled sve do Italije, ovde su najgore tramuntana i jugo‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
14. siječnja 2022. - 07:00

Raspištoljila se bura koja posljednjih dana uzduž cijele naše obale lomi, krši, obara, baca, gura, hladi, ali našli smo mi mjesto gdje joj se siječe rep.

Na Palagruži. Koliko god bila jaka, pa i ovakva XXXL, na našem se pučinskom otoku pretvara u samo jedan hladniji vjetar sa sjevera. Željela bi se pokazati ona i na našem dalekom jugu, vuče snagu iz pete, ali pred mitskom Palagružom oštri očnjaci pretvaraju joj se u mliječne zubiće. Ne zamara ona puno naše lanterniste s Palagruže, koji na pučini brinu o sigurnosti svih onih koji tim pravcem prolaze. Ali isto da mi provjerimo, stoga, halo, halo, kakva je situacija na jugu, ima li bure, vidi li se dobro Italija, iz trećeg pokušaja pokušavamo saznati od svjetioničara Tomislava Žuvele.

image
Pogled na svjetionik s istoka.
 
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Ima, ima, ali ne kao kod vas na obali. Ništa strašno. More je 4 do 5, puše, čak je malo u sridu i pojačalo gledano prema utorku popodne, ali nije to kao na kraju. Zapuše ona i ovde, ali nije da te nosi. Ubije nju put do nas. Ima i sunca, može se otokom prošetat. A šta se tiče pogleda, Italija nam je po buri ka pred nosom – kaže nam Tomi.

Čisto vrime

Ne kaže se bezveze da je bura čista žena, što se vidi i po balkonima na kojima se u vrimenu od vitra sa sjevera tiramoli napune mirisnom, friško opranom robom. Ali ne i na ovakvu vitrušinu kakva nas je pogodila. S ovom majkom bura, roba je završavala u drugom kvartu. Ali zato nam je pročistila pogled, makar nakratko. Kako s tim stoji Palagruža?

image
Najudaljeniji hrvatski otok i svjetionik Palagruža izgrađen je 1875 godine.
 
Bozo Vukicevic/Cropix

- Kažem vam ja, Italija se vidi fenomenalno, bolje nego Korčula. A po jakim burama i Mljet, Lastovo, Sušac, Vis, Biševo. Sve je to tu kada imamo ovakvo čisto vrime. Vidim i puno brodova koji nam prolaze ovuda, ovo je plovni put, uvijek ih je puno. Ma kakva bura, nije ona nama problem. Ovde su najgore tramuntana i jugo – kaže Žuvela.

Nagledao se on i buretina i grandioznih južina. Već je 20 godina lanternist, od toga je dvije godine proveo na Sušcu, a ostatak na Palagruži. Pa ako tko zna kako ovaj otok diše, onda je to on.

- Čekaj da promislim. Ma ne sićam se nekih baš jakih bura. A ako ćemo o jugu, to je već druga priča. Kako god da bilo, sve je pod kontrolom – obalu s pučine, s postaje Palagruža pozdravlja Tomi Žuvela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2022 19:35