StoryEditor
Otociveliki korak

Na istoku Hvara uskoro novi porat i ‘jača’ struja: u Sućurju se gradi infrastruktura vrijedna gotovo 37 milijuna kuna

Piše Mirko Crnčević
7. veljače 2020. - 19:37

Mjesto Sućuraj je definitivno postalo najveće gradilište na otoku Hvaru ako izuzmemo investiciju u privatni hotel na području Staroga Grada, mnogi će reći “i neka je” jer se vrlo često govori da je taj kraj kroz povijest najčešće i neopravdano zapostavljan od raznih vlastodržaca.

Naime, županijska Lučka uprava je u najistočnijem hvarskom naselju pokrenula dugo očekivane radove na gradnji vanjskog veza u luci Sućuraj, vrijedne 24 milijuna kuna, o čemu smo već izvijestili, a “Hvarski vodovod” iz Jelse paralelno realizira dva projekta dogradnje kanalizacijskog sustava na sjevernoj i južnoj strani mjesta, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 12,8 milijuna kuna.

Nova trafo stanica

- Sve radove na kanalizacijskom sustavu izvodi tvrtka “Domus gradnja” iz Splita, a projekt sjeverne strane mjesta izlicitiran je na 5,8 milijuna kuna. Vodimo ga preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, gdje su za tu namjenu osigurana novčana sredstva u iznosu od 4 milijuna kuna. Od Ministarstva financija, točnije povrata poreza na dohodak, dobili smo 500 tisuća, a od Splitsko-dalmatinske županije još 200 tisuća kuna. Za sada računamo i na neke uštede, tako da će konačna vrijednost radova biti nešto manja od ugovorene – kazao je Ivan Grgičević, direktor “Hvarskog vodovoda”.

Radovi na južnoj strani vrijedni su 7 milijuna kuna, a izvode se temeljem ugovora s “Hrvatskim vodama”, mada se očekuje sufinanciranje i od Splitsko-dalmatinske županije.

Direktor Grgičević računa da će izgradnja kanalizacije na sjevernoj strani, uključujući postavljanje nove trafostanice od strane HEP-a i kvalitetniju elektroopskrbu, biti dovršena do početka ove turističke sezone, dok će se dio radova na južnoj strani zasigurno izvoditi i u 2021. godini upravo radi dinamike priliva novčanih sredstava.

Uglavnom na obje strane mjesta izgradit će se oko 3500 metara potpuno nove kanalizacijske mreže i dvije crpne stanice, što će omogućiti priključenje 100-tinjak već izgrađenih objekata, kao i daljnje priključivanje novogradnje.

- Za Općinu Sućuraj je kvalitetnije prometno povezivanje s kopnom, pa i dovršenje izgradnje kanalizacijskog sustava, veli korak naprijed u smislu stvaranja pretpostavki za gospodarski razvoj i o(p)stanak naših ljudi na istočnom dijelu otoka. No, važna je i električna energija, pa smo stoga ishodili građevinske dozvole za elektrifikaciju južnih uvala naselja Bogomolje. Očekujemo da ćemo uz pomoć Vlade, “Hrvatske elektroprivrede” i Županije već u ovoj godini krenuti s realizacijom i izgradnjom 4 trafostanice. S HEP-om smo također potpisali Sporazum o razvoju solarne elektrane na području Likova Glava, snage 12 MW, pa ćemo uz novi podmorski kabel Podgora-Mala Pogorila napokon riješiti problem elektroopskrbe istočnog dijela otoka – rekao je Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj.

Norvežani će gradit hotel

Međutim, planovi su uistinu vrlo ambiciozni, pa se na tome ne staje. Naime, Općina i dalje razvija projekt izgradnje marine kapaciteta 240 vezova i benzinske crpke koja je nasušna potreba domicilnog stanovništva i turista, procijenjenog ulaganja od 94,2 milijuna kuna.

Načelnik, uz to, vjeruje da će doskora biti uklonjene i sve zapreke koje su već duže vrijeme otežavale izgradnju novih hotelskih kapaciteta na području Perna – Vinogradine, u što norveški investitori kane uložiti čak oko 250 milijuna eura, a kakva će tek to biti dobrobit za stanovništvo Sućurja i okolnih mjesta nije potrebno ni govoriti.

Digitron

 

••
37 milijuna kuna
ukupna je vrijednost investicija
••
24 milijuna kuna
od toga ulaže se u gradnju vanjskog veza u luci Sućuraj
••
12,8 milijuna kuna
procijenjena je vrijednost radova na kanalizacijskom sustavu

#HVAR#LUKA SUĆURAJ#SUĆURJE

Izdvojeno

23. lipanj 2020 14:18